Muza velikih kreatora

Uzbudljiv i glamurozan život prvog supermodela: Nesuđena princeza, u istom danu izgubila dete i verenika! (FOTO)

Upamćena je kao jedna od najzanimljivijih žena na svetu koju je Vog prozvao nekrunisanom kraljicom pariske visoke mode koja je modu Šanela, Valentina, Živanšija, Žaka Fata i Lusijena Lelonga proslavila van Francuske

Moda
16:14h Autor:
Uzbudljiv i glamurozan život prvog supermodela: Nesuđena princeza, u istom danu izgubila dete i verenika! (FOTO)
Foto: Profimedia

Smrt velikog Živanšija podsetio nas je na Simon Mišelin Bodin, daleko poznatiju pod imenom Betina koja je bila njegova omiljena manekenka.

Danas toliko često čujemo reč "supermodel". Za to su mahom zaslužne aktuelne IT devojke modelinga koje su mnogi prozvali novim supermodelima, uporedivši ih sa slavnom prvom postavom supermodela - Sindi, Naomi, Linda, Kristi, Klaudija..., što je pokrenulo debatu na društvenim mrežama ko zaslužuje a ko ne da bude upamćen kao supermodel.

Međutim, daleko pre čuvene ekipe modela iz 90-ih koja je posedovala hipnotišuću harizmu i energiju, ali i moć transformacije i fotogeničnosti, jedna dama je upamćena kao prvi supermodel.

U pitanju je Simon Mišelin Bodin, francuska manekenka poznatija daleko pod imenom Betina Gracijani, piše Elle.

Klaudija Šifer (47) o sazrevanju i ključnim momentima u karijeri: Reč supermodel mi je davala snagu!

foto: Profimedia

Počeci i susret sa Iberom de Žinašijem

Betina je rođena 1925. godine u Francuskoj i bila je zvezda postratnog Pariza u kome je radila za Lusijena Lelonga, Žaka Fata i Ibera de Živanšija, odbivši da radi za Diora između ostalog.

Neobična crnka u Pariz je došla sa željom da postane dizajner, ali je spontano krenula da pozira kao model, prvo za Žaka Fata koji ju je prekrstio u Betinu, jer je već radio sa nekom manekenkom koja se zvala takođe Simon.

Bile su to kasne četrdesete i pedesete kada je Betina upoznala žene sa sofisticiranom modom koja je nagalašavala struk i ramena u sakoima, cigaret pantalonama i šik šeširima.

"Bila sam vrlo mlada kada sam počinjala, ali vrlo upečatljiva. Imala sam crvenu kosu i nisam nosila šminku."

Kejt Mos (43) otkriva tajnu svog izgleda: Nemam živaca za nanošenje pet krema ujutru i uveče!

foto: Profimedia

Čuvenog Živanšija mlada manekenka upoznaje u Fatovom studiju, gde je Iber radio kao asistent. Četiri godine kasnije kada Iber otvara sopstveni atelje, kreator je toliko bio nadahnut mladom muzom da je celu kolekciju i ograndin bluzu sa flamenko rukavima nazvao po njoj.

Betina je takođe poslužila kao inspiracija za prvi Živanši parfem - Amarage, dok je uporedo sa poziranjem za Ibera radila i kao njegov PR.

"Simon su svi obožavali. Posedovala je veliku inteligenciju i ličnost i prema svima se odnosila vrlo uglađeno, s poštovanjem što je retkost u modnom svetu."

Da je njena moć u modnom svetu bila više nego očigledna, svedoči činjenica da su svi fotografi koji su radili sa njom - Louis Dal-vulf, Irving Pen, Anri Kartie-Breson, Gordon Parks, Anri Klark postali slavni zahvaljujući portretima na kojima se nalazila prelepa Betina.

Na vrhuncu karijere Betina zarađuje 1.300 dolara po satu, ili današnjih 11.000 (malo više od milion dinara).

Ona je prirodna i ženstvena: Kristi Tarlington (48) zasenila sve glumice Holivuda!

Betina i princ Ali Kan
Betina i princ Ali Kanfoto: Profimedia

Privatni život

Njen privatni život bio je nalik njenom profesionalnom, vrlo uzbudljiv i glamurozan.

Naime, nakon kratkoročnog braka sa Gilbertom Gracijanom, inače fotografom magazina Paris Match, Betina je živela neko vreme sa američkim piscem i scenaristom Piterom Virteom, koji je zbog nje napustio svoju trudnu ženu.

Virtela je napustila nakon susreta sa internacionalnim plejbojem, princom Ali Kanom 1955. godine, kada se zvanično i povukla iz sveta modelinga.

Četiri godine kasnije dok je bila verena za Kana, Betina doživljava zajedno sa njim saobraćajnu nesreću. Ona prolazi sa lakšim povredama, dok Ali umire samo nekoliko dana kasnije u Foč bolnici.

Ono što se tek kasnije saznaje je da je u trenutku nesreće Betina bila trudna. Stres izaziva spontani pobačaj, a Betina od Kana dobija samo 280 hiljada dolara, shodno testamentu kojim deca pakistanskog princa nasleđuju sve.

Živanšijeva muza vraća se u fokus medija 1967. godine kada učestvuje na Šanel reviji, i to u dobi od 42 godine. Tokom sedamdesetih, Betina radi na pozicijama direktora visoke mode Imanuela Ungara i Valentina, ali i inspiriše Azedina Alaju.

Modna pravila Sindi Kraford: Ovako izgleda savršeno i u šestoj deceniji!

Betina 2014. godine
Betina 2014. godinefoto: Profimedia

Na pitanje kako joj izgledaju tadašnji modeli Betina je svojevremeno izjavila: Previše mlade i sve izgledaju isto. Naravno, i ja sam bila mlada kada sam počinjala ali je tada vrlo malo modela radilo, nije bila tolika konkurencija i bilo je manje slavnih imena.

Betina umire 2. marta 2015. godine u Parizu, upamćena kao jedna od najzanimljivijih žena na svetu koju je Vog prozvao nekrunisanom kraljicom pariske visoke mode koja je modu Šanela, Valentina, Živanšija, Žaka Fata i Lusijena Lelonga proslavila van Francuske.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs