Nosite ih, ali ne često

Japanke - loš izbor za vaše noge: Višesatno nošenje ove obuće može imati i dugoročne posledice po zdravlje stopala

Možda bi ipak trebalo da obujete nešto udobnije

Moda
Autor:
Japanke - loš izbor za vaše noge: Višesatno nošenje ove obuće može imati i dugoročne posledice po zdravlje stopala
Foto: Shutterstock

Japanke su većini omiljena letnja obuća jer se u njima noge ne znoje, lagane su i uglavnom nisu skupe. Odličan su izbor za plažu, bazen ili za tuširanje u teretani, ali stručnjaci kažu da nikako nisu dobre za duže hodanje jer mogu da izazovu neke potencijalne zdravstvene probleme. Evo nekoliko razloga zbog kojih bi umesto njih trebalo nositi udobniju obuću...

Japanke
foto: Shutterstock

Meki đon ne pruža podršku nozi

Ono što se vama možda čini kao dobra karakteristika japanki, njihova mekoća i udobnost, zapravo dovodi do toga da se stopalo krivi prema unutra. Ovo može uzrokovati bol u peti, svodovima, mekom delu oko prstiju i samim prstima.

Mišići i tetive se previše naprežu

Mala traka u obliku slova V između prstiju jedino je što veže vašu nogu uz japanke. Zbog toga pri hodu konstantno grčite prste, a mišići i tetive rade "prekovremeno". Ovo se može razviti u tendinitis, upalni proces u mišićnim tetivama.

Opterećuju Ahilovu tetivu

Ako obično nosite obuću s malo povišenom petom, ravna obuća bi vam mogla rastegnuti mišiće u listovima nogu, zbog čega se može javiti jak bol.

Japanke
foto: Shutterstock

Loše za gležnjeve

Iščašeni gležnjevi leti su česta pojava, vrlo često upravo zbog nošenja japanki, jer noga "šeta" u njima.

Zadebljanja i pucanje stopala

Nošenjem ravne obuće koža na petama postaje tvrda, a budući da su stopala izložena vazduhu, može postati i vrlo suva, zbog čega često puca i krvari, a to zna da bude veoma bolno i neprijatno.

Bol u kukovima

Hodajući u japankama, ljudi obično skraćuju korak i hodaju neprirodno, a to može da izazove i bol u drugim delovima tela, poput kukova i donjem delu leđa.

japanke
foto: Shutterstock

Ne nude nikakvu zaštitu

Noge su u japankama izložene raznoraznim oštrim i prljavim predmetima, što povećava rizik od posekotina i drugih povreda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs