ŽAN POL GOTJE

VOLEO JE JEDNOG ČOVEKA 15 GODINA, PA GA IZGUBIO: Život modnog genija koji je za Andreju Pejića rekao - "On je moja žena"

Žan Pol Gotje je imao sreće u životu da se bavi zanimanjem za koje je bio rođen, ali jedna tragedija ga je koštala slomljenog srca od kojeg se nikada nije oporavio.

Moda
Autor:
VOLEO JE JEDNOG ČOVEKA 15 GODINA, PA GA IZGUBIO: Život modnog genija koji je za Andreju Pejića rekao - "On je moja žena"
Žan Pol Gotje i Madona, Foto: Gilles LEIMDORFER / AFP / Profimedia

Žan Pol Gotje je jedan od najpoznatijih svetskih dizajnera. Rođen je 24. aprila 1952. godine u Francuskoj. U periodu od 2003. do 2010. godine bio je kreativni direktor modne kuće Hermès, ali je i pored svog angažmana u prestižnoj modnoj kući uspeo da izgradi sopstveni brend koji i dan danas služi kao svojevrsna inspiracija ljudima koji počinju da se bave modom.

Svoju impozantnu karijeru je započeo neformalnom obukom. Slao je skice poznatim stilistima još u ranoj mladosti. Pjer Karden je jedan od onih koji su prepoznali njegov talenat, pa ga je davne 1970. zaposlio kao svog asistenta.

Njegova prva samostalna zbirka objavljena je 1976. godine, u njegovom karakterističnom stilu. Već tada biva prepoznatljiv kao tvorac tipične francuske mode. Mnoge od narednih kolekcija su bile bazirane na uličnoj modi, sa fokusom na popularnu kulturu. Njegove kreacije su u isti mah i formalne i neobične, sa dozom razigranosti koja je postala i njegov lični pečat po kojem je i dan danas prepoznatljiv, piše wannabemagazine.com

Mnogi stručnjaci su u njemu prepoznali majstorstvo krojenja i bili opčinjeni njegovim stvaralaštvom. Igrao je uvej na kartu inovativnosti. Tako je uveo muške suknje u svet mode. Gotjeove kostime je nosila čuvena Madona tokom devedesetih godina prošlog veka. Njegov potpis nosi i Madonin zlatni korset sa špicastim grudnjakom, promovisan na njenoj turneji “Blonde Ambition” 1990. godine.

On je bio zadužen za njen imidž, a u njega je imala poverenja kao u ni u koga do tada. Pri izradi grudnjaka Gotjea su inspirisale pedesete godine i tada vrlo popularan bullet bra. Ovaj Gotjeov grudnjak prodat je za 20,000 dolara na jednoj aukciji.

Još jedna njegova kreacija dobro je unovčena. Poznato je da kada se lične stvari pop ikone pojave na aukciji imaju svoju cenu, ali mnogi su se iznenadili kada je u Kini prodat Madonin korset za 72,000 dolara, iako je procenjena vrednost bila oko šest hiljada dolara. Crni korset sa zlatnim šljokicama i resama na grudima kreirao je takođe Žan Pol Gotje, a Madona ga je nosila pre tri deceniji “Who’s That Girl?”.

Gotje je šokirao javnost svojim idejama i istančanim smislom za modu. Prilično je iznenadio svoju publiku nekonvencionalnim modelima iskorišćavajući i muška i ženska tela kako bi svoj smisao za lepo i talenat prikazao u najboljem svetlu. Koristio je sve ono što ga inspiriše da iskaže svoje misli i ideje. Sve ovo je naišlo na velike kritike, ali mu je istovremeno donelo enormnu popularnost.

1980. doživljava gubitke na ličnom planu, vezane za njegovog prijatelja i saradnika i tadašnju ljubav, Fransisa Manužea, koji je preminuo od posledica AIDS-a.

"Zaljubljen sam u istu osobu već 15 godina", rekao je Gotje o svojoj dugogodišnjoj ljubavi. "To je moja prva ljubav koja se nastavlja. Ta osoba je deo mene."

Njegova smrt ga je dotukla, pa se posle njega o njegovim ljubavnim vezama samo nagađa. Svoju privatnost drži za sebe u čemu je uspeo poslednjih skoro četrdeset godina.

Dizajnirao je i kostime za brojne filmove uključujući i “Peti element”, triler “Kika” Pedra Almodovara, “The Cook” od Pitera Grinveja, kao i francusku dramu “La Cité des enfants perdus” od Žan Pjer Žaneta i mnoge druge.

Dizajnirao je i određeni broj kostima za ekscentričnog rokera Merilina Mensona. Pored njega i Madone, brojne muzičke zvezde su poželele da baš on poradi na njihovom scenskom imidžu. Nizali su se ugovori sa poznatim facama, među kojima su Kajli Minog , ikona iz Hong Konga Lesli Čung. On je nastavio da bude savršen i prepoznatljiv širom sveta po onome što radi i na način na koji se izdvaja od ostalih modnih dizajnera.

Takođe je imao izložbu svojih dela u Njujorku u Metropoliten muzeju. Nosila je naziv “Muškarci u suknjama”.

Zanimljivo je to da je on bio prvi modni dizajner imenovan za člana žirija na Kanskom filmskom festivalu, 2012. godine.

Umesio nam je i najlepše modne kreacije. Zapravo, on je 2004. godine u Parizu kreirao čitavu kolekciju jestive odeće napravljene od hleba. Kroasane i vekne hleba pretočio je u perfektne cipele, grudnjake, pa čak i haljinu namenjenu za dodelu Oskara. Ova izložba nosi naziv “Bread Fashion” i pokazuje da za njega ne postoje granice. Za dizajn svoje odeće posebno je uposlio i pekare koji su radili mesecima na dizajnu. Kriške svežeg hleba preklapale su se formirajući neverovatnu večernju haljinu.

Gotje licencira i svoju liniju parfema u saradnji sa Puig kompanijom. Parfem sa nazivom “Classique” ima cvetno-orijentalne note i izašao je 1993. Dve godine kasnije se pojavljuje i parfem za muškarce. Istovremeno i dobija titulu jednog od najprodavanijih. Treći miris “Fragile” uveden je 2000. godine u ograničenoj distribuciji zbog loše prodaje. 2005. godine se pojavljuje uniseks parfem “Miris čovečanstva” sa potpisom “Gaultier²”, što označava duplu snagu. Punih devet godina, Gotje pravi pauzu do novog izdanja, parfema “Ma Dame” ciljajući na mlađu publiku u odnosu na prethodna izdanja, kojoj je proizvod i namenjen.

Kao majstor za mirise, Gotje je ovako objasnio ljubav prema parfemima: “Pošto se svi dugmići otkopčaju i sva odeća skine, ljubavnici ostaju obučeni samo u parfem.”

Čuveni kreator Žan Pol Gojte izabrao je Andreja Pejića za zaštitno lice revije za koju mu je inspiracija bio roker Pit Doerti, bivši momak čuvene modne ikone Kejt Mos. Pejić je pistom prošetao u prozirnoj haljini. Ovo nije prvi, a ni poslednji put kada je on bio glavni model. Gotje je Pejića, inače svog omiljenog manekena, ovoga puta na pistu poslao u prozirnoj haljini u kojoj su mu se videle grudi. “Obožavam ga. On je moja žena” – kaže Gotje.

Gotje je francuski dizajner koji prednost daje nadrealističkoj garderobi i drugačijem stvaranju. Uprkos tome, on za sebe ne kaže da je umetnik, već svojim radom želi da pokaže da je, pre svega, zanatlija.

Žan Pol se penzionisao 17. januara 2020. godine I objavio da će njegova sledeća pariska modna revija visoke mode biti poslednja i da se povlači sa modne scene.

Pogledajte još fotografija iz života ovog modnog genija:

1 / 7 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs