saznajte više

BIO JE ISPRED SVOG VREMENA, OSNAŽIO ŽENE: 5 trendova koje je osmislio ĐANI VERSAĆE koji su i danas aktuelni! (FOTO)

Slavni modni dizajner Đani Versaće danas bi imao 75. godine, a tom se priliko osvrćemo se na novitete koje je uveo u modni svet.

Moda
BIO JE ISPRED SVOG VREMENA, OSNAŽIO ŽENE: 5 trendova koje je osmislio ĐANI VERSAĆE koji su i danas aktuelni! (FOTO)
Đani Versaće, Foto: Profimedia

'Doneo je rok, umetnost, seksualnost i boje u savremenu modu', pisalo je u čitulji u Njujork Tajmsu. Slavni italijanski dizajner Đani Versaće rođen je pre 75 godina, a svoj je brend u Milanu osnovao kao 32-godišnjak. 1989. predstavio je prvu kolekciju visoke mode, a uprkos tragičnoj smrti u dobi od samo 50 godina, kada je 1997. ubijen na ulazu u svoju kuću, Versaće je ostavio dubok trag u svetu mode koji je još uvek vidljiv. Izdvajamo 5 karakteristika Versaćevog modnog sveta koje žive i danas.

UMETNOST

Đani Versaće
foto: Profimedia

Kao veliki ljubitelj umetnosti i istorijskih spomenika, kao logo je odabrao prepoznatljiv lik Meduze, preuzete s antičkih spomenika, a brojne modne komade preplavili su motivi meandara, akantusa i drugih elemenata antičke arhitekture. Ali osim starih Grka i Rimljana, Versaće je obožavao i moderne i savremene umetnike poput Endija Vorhola te koristio grafike kao printove na svojim kreacijama.

POZNATI

Đani Versaće
foto: Profimedia

Endi Vorhol je tvrdio da će u budućnosti svako imati svojih 15 minuta slave i sam se proslavio grafikama filmskih zvezda, a u tom je duhu i Versaće prepoznao moć slave i poznatih, pa su na njegovim revijama prvi red uvek zauzimala slavna lica poput Madone, Stinga, Eltona Džona, a prvi je i počeo da nagažuje poznate ličnosti za modne kampanje, današnje 'ambasadore brenda'.

SUPERMODELI

Đani Versaće
foto: Profimedia

Kristi Tarlington, Linda Evanđelista, Naomi Kembel i Sindi Kraford pojavile su se u spotu 'Freedom! 90' Džordža Majkla, a svoj su statu svetski poznatih supermodela zacementirale izlaskom u finalu Versaćeove revije 1991. u taktovima tog hita. Time je Versaće postao simbolom tog vremena, prepoznavši slavu modela i utemeljio novi standard za sve modne dizajnere u budućnosti.

NOVI MATERIJALI

Đani Versaće
foto: Profimedia

Kada nešto nije postojalo, Đani Versaće to bi izmislio - poput materijala Oroton koji izgleda kao tečni metal. Prvi put ga je predstavio 1982. i kreacije je u njemu osmišljavao radeći direktno na modelu. Materijal je do danas ostao nenadmašan za glam haljine, a nosile su ga brojne zvezde - od Kejt i Naomi, do Due Lipe i Kim Kardašijan.

FETIŠ

Đani Versaće
foto: Profimedia

Danas su seksi kreacije koje otkrivaju kožu svuda, ali kada je Đani Versaće 1992. predstavio svoju 'Bondage' kolekciju s kaišičima preuzetima iz S&M-a i kožom, izazvao je podeljene reakcije. Neki su je smatrali revolucionarnom za osnaživanje ženske seksualnosti, dok su je drugi videli kao oruđe objektivizacije. Ali čini se da je Versaćeova estetika seksualnosti u modi ipak ostala prepoznata i neki se komadi rado nose i danas. Ne treba zaboraviti ni na haljinu Elizabet Harli.

Nakon njegove smrti, vodeću poziciju u brendu preuzela je njegova sestra i muza Donatela Versaće koja vrlo uspešno vodi brend na temeljima koje je postavio Đani, koristeći i vraćajući u modu neke ikoničke elemente devedesetih poput Pop Arta, morskih i tropskih motiva, zlata i aure kojoj gravitiraju brojni poznati.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs