10 najčešćih prepreka

Kako detalji u stanu utiču na seksualni život

Da li ste znali da vaša spavaća soba može da bude aseksualna? Na vaš libido utiču nered, prljavština, određene fotografije, rasveta i još mnogo toga
Ljubav i zavođenje
11:26h
Kako detalji u stanu utiču na seksualni život
Foto: Thinkstock

Ono što je ispod kreveta, u kupatilu ili u ormaru, zapravo može da utiče na vaš libido, baš kao i prljavština i mirisi. Donosimo vam 10 najčešćih prepreka koje stoje na putu vašem ljubavnom životu i načine da ih uklonite.

Nered

Nered deluje podjednako loše kao što zadah iz usta ili neugodan miris tela. “Ako je vaš stan u neredu potencijalni partner može da pomisli da vam je i život u neredu. Ukoliko ste par već godinama, a spavaću sobu vam ispunjavaju neplaćeni računi, prljava odeća i nedovršeni projekti, nećete moći da se opustite dok ne uredite prostor”, kaže stručnjak za organizaciju Dejna Korej (Dana Korey). Pregledajte svoje stvari i bacite ono što vam ne treba, donirajte ono što možete i stavite na svoje mesto ono što vam treba.

Porodične fotografije

Volite svoje roditelje, braću, sestre i decu, ali pomisao da vas gledaju može da ubije vašu seksualnu želju. “Držite samo fotografije vašeg partnera i vas u spavaćoj sobi”, savetuje Salvator Manzi, stručnjak za Feng Šui koji usklađuje prostor kroz boje, slike i uređenje.” Stavite fotografiju s odmora na kojem ste se divno proveli Ili kako biste podstaknuli osećaj topline, udobnosti i senzualnosti, pokušajte da koristite prizore prirode, cveća ili umetnička dela s glatkim oblinama i toplim bojama. Takođe, ne zaboravite da prva stvar koju vidite po ulasku u sobu određuje raspoloženje, zato slike stavite na mesto s kojeg će vam odmah privući pažnju.”

Previše tehnologije

"Svu tehnologiju sklonite iz spavaće sobe", preporučuje Kristin Ajnsner (Christine Eisner), autor knjige Comfort Living: A Back-to-Basics Guide to a More Balanced Life. To znači da nema televizora, računara, mobilnih telefona niti bilo čega drugog sem budilnika u spavaćoj sobi. Pre odlaska na spavanje ugasite mobilne telephone ili ih utišajte jer sve te smetnje mogu da loše utiču i vaš seksualni život.

Stvari od bivših

Čuvanje predmeta od bivšeg partnera može da izgleda kao da održavate vatru i da još nešto osećate prema njemu, što može loše da utiče na seksualni život sa sadašnjim partnerom. Uklonite te emocionalno nabijene podsetnike ukoliko već ne možete potpuno da se odvojite od njih. Uklonite staro i unesite novo. On je bivši s razlogom.

Prljavo kupatilo

Nakupljene dlake u odvodu ili ostaci starog sapuna mogu dovesti do toga da seks pod tušem za vas i vašeg partnera ne postoji. Smrad prljavog veša ili znoja s odeće koju ste skinuli takođe može loše da utiče na seksualnu želju. Razmislite o unošenju mirisa u kupatilu poput spreja za osveženje prostorija. U svakom slučaju preporučljivo je kupatilo držati urednim i mirisnom tako da možete uživati u čistom kada vam na pamet padnu prljave misli.

Veličina kreveta

Dva dušeka na bračnom krevetu nisu preporučljiva, ali isto tako i preveliki krevet s jednim može vas udaljiti kao da ste na suprotnim stranama sveta. Najbolja veličina kreveta je ona u kojoj se obe strane osećaju udobno. Ukoliko se ipak odlučite za veliki krevet, barem jednu noć nedeljno spavajte pripijeni jedno uz drugo. Osim toga, obratite pažnju na ukrasne detalje. Nemojte previše da načičkate krevet s jastucima jer je to prepreka vašoj intimnosti.

Seksi igračke van dohvata

Ništa ne ubija želju brže nego besomučna potraga za vibratorom ili kondomom. Igračke za odrasle, kontracepcijske pilule i druga pomagala trebaju da budu lako dostupni, ali samo vama, ne nekome drugom. Teško ćete se opustiti ako su deci, kućnim ljubimcima ili rodbini koja vam je došla u posetu vaša pomagala nadohvat ruke. "Za odlaganje takvih stvari izaberite kutiju koja nije providna i koja može da se zaključa", savetuje Nina Helms.

Jaka rasveta

Osim ako baš ne insistirate da vodite ljubav u mrklom mraku, nađite rešenje za diskretno osvetljenje. Primera radi, lampu prekrijte nezapaljivom tkaninom ili zapalite nekolikosveća. Ukoliko imate kamin, vatra će uneti dovoljno svetlosti i romantike.

Stvari pod krevetom

Prema feng šui načelima, prostor ispod kreveta treba da ostane čist. "Vaša podsvest zna što je sakriveno ispod kreveta i to može da vam ugasi iskru. Sve što vam ne budi emocije ne stavljajte ispod kreveta ukoliko želite da on ostane vaše ljubavno gnezdo", savetuje Manzi.

Aseksualna spavaća soba

Ako ste se ikad zapitali zašto je u hotelu tako lako imati seks, to je zato što su prostorije organizirane, imaju lepu posteljinu i mekane jastuke - i ništa što vas podseća na nešto. "Očistite i pospremite svoju sobu. Stavite novu posteljinu i jastuke te ostale stvari koje će vas naprosto vući da u nju uđete s partnerom. Iscepani stari čaršavi su neprivlačni pa zato stvorite da prijatno mesto koji će da vas privuče i fizički kao što vas privlači psihički", kaže Korej.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs