Početak ljubavi je vanredno stanje, gde parovi imaju smanjenu sposobnost razlikovanja ukusa od ljudi koji su duže u vezi ili koji su sami. Istraživanja nemačkih naučnika pokazuju da zaljubljeni teže primećuju ukuse. Krivci za to su hormoni, koji su uključeni u gotovo sve telesne funkcije.
Kada se ljudi zaljubljuju, onda se tu aktiviraju različiti hormoni čiji je nivo povećan, i to povećanje može i te kako da igra ulogu u primećivanju ukusa. Tu izmenjenu percepciju naučnici su proverili na 46 osoba. Pored tek zaljubljenih su, kao kontrolne grupe u istraživanju, učestvovali i samci, kao i osobe koje su već duže vreme u vezi.
Pre početka istraživanja, u odabiru osoba naučnicima je pomogao jedan psihološki test, koji su 1986. godine napravile Elen Hetfild i Suzan Spenser. U upitniku je trebalo navesti koliko ispitanici često misle na svog partnera ili koliko im on ili ona nedostaje. Nakon testa zavedeni su u grupu tek zaljubljenih ili u neku od kontrolnih grupa. Tokom testa svi ispitanici morali su da probaju i pomirišu, i ostave nakon toga uzorak pljuvačke. Kako bi pritom mogli da utvrde promjene u telu, naučnici su uzeli hormone oksitocin i testosteron. Status veze utiče na hormon ljubavi Rezultati testa pokazali su da je nivo oksitocina zaista uticao na granicu osetljivosti sveže zaljubljenih osoba kad je u pitanju ukus. Time je dokazano da je tek zaljubljenim ljudima potrebno na primer slanije ili slađe jelo kako bi primietili njegov ukus. Sa druge strane, parovima koji su duže u vezi, bilo je lakše da uoče takve nijanse. Oksitocin je inače poznat i kao hormon ljubavi, jer se povezuje sa ljubavnim osećanjima. Kod žena se nivo toghormona povećava, na primer, nakon rađanja deteta ili kod dojenja. Ali i status veze utiče na taj hormon, kako su dokazali rezultati studije, jer i kod muškaraca i žena koji su duže u vezi utvrđen je veći nivo oksitocina u pljuvački nego kod grupe samaca.
Nivo testosterona