Neverovatno

U VOLJENOJ OSOBI SE MORA PRONAĆI, A NE IZGUBITI: Sve što treba da znate o ljubavi, naučite od Eriha Froma!

Ispred vas su neponovljivi citati Eriha Froma, velikog nemačkog filozofa i psihologa

Ljubav i zavođenje
Autor:
U VOLJENOJ OSOBI SE MORA PRONAĆI, A NE IZGUBITI: Sve što treba da znate o ljubavi, naučite od Eriha Froma!
Foto: Profimedia

"Ne treba da objašnjavamo ili nikome odgovaramo sve dok naše radnje ne povređuju ili ne ugrožavaju druge. Koliko je života uništeno ovom potrebom da se „objasni“, što obično znači biti „shvaćen“, odnosno oslobođen. Neka sude po vašim postupcima, a po njima – o vašim pravim namerama, ali znajte da slobodan čovek mora da objašnjava nešto samo sebi – svom umu i svesti – i onim malobrojnima koji imaju pravo da traže objašnjenje."

"Cilj čoveka je da bude sam, a uslov za postizanje ovog cilja je da bude ličnost za sebe. Ne samoodricanje, a ne sebičnost, ali samo - ljubav ; ne odbacivanje pojedinca, već potvrđivanje sopstvenog ljudskog ja: to su istinske najviše vrednosti humanističke etike."

"Sreća nije dar Božiji, već dostignuće koje čovek postiže svojom unutrašnjom plodnošću."

"Nesrećna sudbina mnogih ljudi posledica je pogrešnih izbora. Oni nisu ni živi ni mrtvi. Život se ispostavlja kao teret, neprocenjivo zanimanje, a dela su samo sredstvo zaštite od muke bivanja u carstvu senki."

"Siguran sam da niko ne može „spasiti“ svog bližnjeg tako što će izabrati umesto njega. Sve što jedna osoba može pomoći drugoj jeste da mu istinito i s ljubavlju, ali bez sentimentalnosti i iluzije, otkrije postojanje alternative."

"Ako dečja ljubav proizilazi iz principa: „Volim zato što volim“, onda zrela ljubav proizilazi iz principa: „Volim zato što volim“. Nezrela ljubav vrišti: "Volim te jer mi trebaš!" Zrela ljubav misli: "Trebaš mi jer te volim.""

"Nesebična opsednutost jedni drugima nije dokaz moći ljubavi, već samo dokaz neizmernosti samoće koja joj je prethodila."

"Osoba koja ne može da stvara - želi da uništi."

"Čudno, ali sposobnost da budete sami uslov je sposobnosti da volite."

"U voljenoj osobi se mora pronaći, a ne izgubiti u njemu."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs