ZAJEDNO PREKO 30 GODINA

REA I JA SMO NJEGOVO SIDRO. ON UVEK ZNA GDE MU JE DOM: Ljubavna priča Dada Topića vraća veru u ljubav! (FOTO)

Od prvog susreta neumornog rokera Dade Topića i njegove supruge Mirjane u Rovinju prošlo je više od tri decenije. Životni usponi i padovi nikad nisu narušili porodični sklad.

Ljubav i zavođenje
09:36h Autor:
REA I JA SMO NJEGOVO SIDRO. ON UVEK ZNA GDE MU JE DOM: Ljubavna priča Dada Topića vraća veru u ljubav! (FOTO)
Dado i Mirjana Topić, Foto: Instagram / yugo.nostalgia

Dok je 1984. godine na jednom koncertu u Rovinju Dado Topić pevao „Hello, is it me you’re lookin for…“ u prepunom klubu zapazio je velike svetle oči. Kada se posle dve nedelje ponovo susreo sa istim pogledom, znao je da to nije slučajno.

– Pomislio sam da mi anđeli s neba šalju poruku. Rovinj mi je u to vreme bio najromantičniji grad u Istri. Mira je radila kao „area supervisor“ za jednu veliku turističku agenciju sa sedištem u Londonu i Štokholmu. A, ja sam nastupao u „Monviju“, tada najekskluzivnijem zabavnom centru u Istri – priseća se slavni roker prvog susreta sa suprugom Mirjanom.

Razdvajao ih posao

Bila je to, priznaje muzičar, ljubav na prvi pogled. Od svih prisutnih u klubu Dado je video samo njene oči. Kada su se upoznali, sviđala mu se njena mladost, razigranost, odanost poslu koji je radila, brilijantna inteligencija i iskrenost. I, naravno, lepota.

Beograđanka Mira, koja je odrasla u Švedskoj, ništa nije znala o Dadi kao popularnom muzičaru, niti o njegovoj karijeri. „Pala“ je na njegov veličanstven glas, predivne pesme, a potom i na njegov šarm, iskrenost, dodaje – i neverovatan seksepil.

U početku joj je bilo teško da se nosi sa njegovim putovanjima, koncertima, obožavateljkama. Posao ih je svako malo razdvajao. Ali, ističe Mira, verovali su jedan drugome, a ta vera ih vezuje i dan danas.

Davno je bio prvi susret u Rovinju, a u septembrusu proslavili 36. godišnjicu braka. Venčali su se u gradu, u kom su se i upoznali, u hotelu „Eden“.

– Dado mi je doneo cvet i rekao „Hello, is it me you re looking for…“ i pružio mi prsten. Bez razmišljanja rekla sam – da. Venčanje je bilo kao bajka iz snova, a ja sam se osećala kao prava princeza – otkriva Mira.

Brak je zagonetka koja se rešava dan po dan

Tokom svih tih zajedničkih godina živeli su u Londonu, Parizu, Beču, Beogradu, Istri… A onda su se vratili njihovoj kući u malom mestu Marina kraj Trogira. I dok se za supruge muzičara smatra da zbog raznih obožavateljki moraju da imati dobre živce, kod Topića, tvrdi Dado, obično je on imao razlog za ljubomoru. Jer Mira je lepotom i te kako privlačila muške poglede. Ali, kako u njihovom svetu postoje samo njih dvoje, na razna udvaranja su gledali bez straha, sa simpatijama. Svesni da se u njihov život niko ne može uvući, jer pripadaju jedno drugome.

– Ako je i bilo ljubomore, Dado ju je dobro skrivao. Poglede drugih muškaraca prihvatao je kao kompliment – kaže Mira.

Brak je, smatraju supružnici Topić, svaki dan izazov. I zagonetka koja se rešava dan po dan. I njihov brak nudi mnoga iskušenja, ali vole ga poistovetiti sa stihovima jedne Dadine pesme, koje je pozajmio iz knjige o Malom Princu „čovek samo srcem dobro vidi, jer suštinu očima sagledati ne može…“

Rea – kruna ljubavi

U njihovoj porodici su pravila jasna. Odnosi su im puni poštovanja, veoma tradicionalni. Kućne poslove, otkrivaju, dele, ali i poštuju pravilo da slušaju šeficu – Miru.

Dado je vođa čopora. On je alfa vuk i svi moramo da ga slušamo. Katkad je to vrlo teško, jer je kao Devica u horoskopu, često sklon da veruje u ideale. Ne popušta čak ni kad je svestan da možda nije u pravu. Hteli ili ne, ali Rea i ja uspevamo da nametnemo i uskladimo svoj software sa Dadinim tradicionalnim, i katkad retro hardwareom – priča Mira.

Kruna njihovih skladnih odnosa je sin Rea. Naslednika je Mira rodila uz zvuke pesme Krisa Ree „I’m only loving you again“. Po njemu je sin i dobio ime.

On je dragulj koji je nedostajao, kruna naše ljubavi. Roditeljstvo smatramo predivnom životnom avanturom kojoj smo se oboje predali, hrabro i odlučno. Uspeli smo da stvorimo život ispunjen srećom. Rođenjem Ree ostvarili smo sve naše snove – kaže Mira.

– More i sunce su elementi koji nas određuju kao ljude, verne i odane sreći koju smo zaslužili. Pri tom mislim prvenstveno na našeg sina Reu, koji je najlepši stih naše ljubavne pesme – romantičan je Dado.

Ne podnose falš tonove

I dok je za očekivati da će brak posle tolikih godina preći u monotoniju, rutinu, poznati par ne dopušta šablone u svom životu. Svakog dana trude se da iznenade i obraduju jedno drugog. Dado je, ističe Mira, njen najlepši životni poklon, koji i dalje dobija svaki dan.

– Mi jednostavno ne podnosimo falš tonove i loše interpretacije, tako da su naši rifovi i harmonije uvek tačni i iz srca. Samo tako se iz braka može stvoriti evergreen – govori Dado Topić. – Dado je sklon letenju… negde izvan planeta, ali zato smo Rea i ja njegovo sidro. Tako da on uvek zna gde mu je dom – kaže Mira.

Nakon svih tih zajedničkih godina kuća im je i dalje puna prijatelja, ljudi koje oboje vole i poštuju. Nastoje da uživaju u malim stvarima i nesebično ih dele sa osobama koji poštuju i imaju slične poglede na život. Ponekad, samo njih dvoje nestanu u potrazi za lepotom uvala i plaža. Vole zagrljeni da gledaju zalazak sunca. Svoj stil života preneli su i na sina.

Tolerantni roditelji

– Lako je biti dobar roditelj, kada ste tolerantni i sve činite s ljubavlju i verom da su slobode koje dozvoljavate, prihvaćene i shvaćene, i kao obveza u poštovanju životnih načela, etičnosti i iskrenosti. Nagrada za to je da vam vaše dete nesebično i iskreno uzvraća istim. Rea je zaljubljen, mi svakako ne vidimo spektar boja koje ga okružuju, ali vidimo da je srećan. Zahvalni smo mu što sa nama deli, apsolutno sve – kaže ponosni roditelji.

U budućnosti, kažu Mira i Dado, sa lakoćom mogu da zamisle sebe kao dedu i baku koji, kao oni iz američkih filmova, kvare unuke i skrivaju njegove tajne pred ocem i majkom.

– Ali s obzirom koliko smo nas dvoje otkačeni, verovano će unuci kvariti nas – sa osmehom kažu muzičar i njegova supruga.

Krah prvog Dadovog brak

Pre Mirjane Dado je imao jedan brak. U njemu je dobio sina Daniela.

– Posle završetka srednje škole postao sam član osječkih „Dinamita“, koje je osnovao Kićo Slabinac. Žarili smo i palili na tadašnjoj sceni. Svirali smo bluz sa elementima džeza. Bili smo originalni, a naš uspeh doveo me do grupe „Korni“, u kojoj sam se zadržao samo godinu dana. Oni su bili uglađeni momci sa drugačijim pogledom na svet i muziku, koji me nije previše fascinirao. Hteo sam da imam bend za koji ću sam pisati pesme. Kad sam dovoljno naučio, napustio sam sastav, otišao u Zagreb i osnovao grupu „Time“. Sa dvadeset godina oženio sam se za svoju gimnazijsku ljubav Gordanu. Nažalost, naša je ljubav od samog početka bila osuđena na propast – izjavio je Dado Topić.

– Prvi sin Daniel rodio mi se dok sam bio na odsluženju vojnog roka u Celju. Bile su to lepe godine kad sam dobro zarađivao i mnogo nastupao. No, zbog toga je patio moj brak. Gordana je smatrala da je moj posao zabava, a kad sam kući dolazio srećan i punih džepova, ona je to komentarisala na način koji je uništio našu ljubav. Bio sam presrećan što svoju porodicu mogu da izdržavam i što joj ništa ne fali. A, ona mi je zameravala što malo vremena provodim kod kuće. Rastali smo se posle deset godina. Drugu suprugu Mirjanu, upoznao sam kad su mi bile 33 godine. Danima sam „visio“ u hotelu gde je radila, da bih je video. Trebalo je puno truda, ali uspeo sam da je šarmiram – kazao je muzičar.

– Ponosim se svojim sinovima Danielom i Reom. Danijel već godinama živi svugde po svetu, najviše u Parizu. Bavio se manekenstvom, a sad se posvetio modnoj fotografiji. Retko se viđamo, ali kad svrati do nas u Marinu, ne ispuštam ga iz zagrljaja. Rea je poseban mladić – jako osećajan, inteligentan. Vidim sebe u njemu, ali on me je odavno prešišao u dobroti, lepoti i pameti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs