OJA KODAR

Provela je 24 godine kao njegova ljubavnica: Fatalna Jugoslovenka zavela najvećeg reditelja na svetu! (FOTO)

Kada smo bili u Španniji, Orson me pitao da se uzmemo, ali rekla sam mu da sam i ovako zadovoljna, ispričala je Oja. Orson je do kraja života bio s njom, ali se nikad nije razveo od treće supruge.

Vip priča
10:30h Autor:
Provela je 24 godine kao njegova ljubavnica: Fatalna Jugoslovenka zavela najvećeg reditelja na svetu! (FOTO)
Oja Kodar, Foto: Profimedia

Američki reditelj, producent i glumac Orson Vels ostavio je veliki trag u svetskoj kinematografiji. Jedan je od najvažnijih dramskih umetnika prošlog veka, a posle smrti proglasili su ga najvećim rediteljem svih vremena.

Stvorio je najpoznatiju radio dramu u istoriji - "Rat svetova", a danas je 105 godina od njegovog rođenja. Tvorac "Građanina Kejna" poznat i po vezi sa Zagrepčankom, glumicom i rediteljkom Olgom Palinkaš (79), koja je ime promenila u Oja Kodar. Bila je muza, ljubavnica i saradnica Orsona Velsa. Nije je nikada oženio, ali ju je najviše voleo.

Ljubavna priča burnija od filmske drame: Do poslednjeg dana života Ričard Barton je iskreno voleo samo nju! (FOTO)

- Od svih žena s kojima je bio moj otac je najviše voleo Oju. Ona je bila njegova Evropa, prekrasna, kreativna i inteligentna žena koja je najbolje razumela njegov rad i pružala mu intelektualni podsticaj. Morala je da bude inteligentna kad je uspela da privuče mog oca - napisala je Velsova ćerka Kristofer Vels Feder (82) u svojoj knjizi "U seni mog oca: ćerkino sećanje na Orsona Velsa'.

Kada se zaljubio u Oju, Orson je bio u braku sa svojom trećom ženom, italijanskom glumicom Paolom Mori, s kojom je bio oženjen sve do svoje smrti 1985. Orson nikada ni s ćerkom nije pričao o Oji.

- Možda će vam to biti čudno, ali po tom pitanju moj je otac bio prilično staromodan čovek. Upoznati ćerku s ljubavnicom, i to u vremenu kad je imao i zakonitu ženu… Ne, to prosto nije bilo dolično - rekla je jednom Kristofer. Nije ga ni ispitivala, ali je znala šta se događa. Znala je koliko ju je voleo.

Najbizarnija ljubavna priča ikada: Dali i Gala su bili genijalni ludaci u svojoj bajci!

Velsova ćerka nije sigurna zašto se njen otac nije razveo od treće supruge i oženio Oju, koja mu je ulepšala poslednje 24 godine života.

- Pretpostavljam da mu Paola Mori nije dala razvod. Ona je uživala u ulozi supruge Orsona Velsa. Imali su ćerku, pretpostavljam da je i zajedničko dete razlog zašto su formalno ostali zajedno - objasnila je Orsonova ćerka.

Nije ni Oja preterano marila za 'papir' na kojem bi pisalo da su u braku. Bitno joj je bilo samo da su zajedno.

- Kada smo bili u Španiji, Orson me je pitao da se uzmemo , ali rekla sam mu da sam i ovako zadovoljna. Koliko god sam mu verovala i volela ga, izabrala sam da zadržim nezavisnost kako bih uvek mogla da kažem: "Ja sam Oja Kodar, a ne supruga Orsona Velesa, i uvek ću ići svojim putem - rekla je jednom umetnica. Imali su zajedničku kuću u Los Anđelesu, puno su putovali, a boravili su i u Splitu.

Kodar je jednom rekla kako se samo zbog Orsona bavila filmom. Da je bio kuvar, i ona bi bila. Tako su zajedno glumili u hrvatskom filmu 'Tajna Nikole Tesle' iz 1980. koji je režirao Krsto Papić. Ona i Vels zajedno su napisali scenario za američki politički triler 'Velika arena'. Film 'Druga strana vetra' nastao je na temelju dve kratke priče koje su zajedno napisali Vels i Kodar. On je u Zagrebu snimio film 'Proces', koji se temeljio na Kafkinom romanu.

Neverovatna ljubavna priča slavnog pisca i žene za koju je samo on smatrao da je izuzetna: Njena prevara ga oterala u grob! (FOTO)

- To je najbolji film koji sam ikad napravio - rekao je jednom Orson.

Vels je preminuo 10. oktobra1985. godine.

- Orsona Velsa pronašli su kako leži iznad svoje pisaće mašine. U neko doba noći njegovo je srce zakazalo. Nije umro u Las Vegasu, mestu gde se nalazio dom koji je delio s trećom gospođom Vels, već u Los Anđelesu gde je, sasvim otvoreno, živeo sa svojom hrvatskom ljubavnicom Ojom Kodar - piše u knjizi Orsonove ćerke. Kristofer je reditelj dobio u braku s Virdžinijom Nikolson, a druga žena bila mu je Rita Hejvort. Imao je još sina Majkla (80) i ćerke Rebeku i Beatris (64).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs