Savet psihologa

TAKTIKA KOJA SPREČAVA SUKOBE U BRAKU: Smiruje obe strane i garantuje mir!

U toj pauzi uradite nešto što će vam skrenuti pažnju sa sukoba

Ljubav i zavođenje
Autor:
TAKTIKA KOJA SPREČAVA SUKOBE U BRAKU: Smiruje obe strane i garantuje mir!
Foto: Shutterstock

Kad se svađate s partnerom, pauza od 20 minuta može vam pomoći da se ohladite, a zatim se svežeg uma vratite na razgovor, kažu psiholozi, dr Džon i dr Džuli Gotman.

Šta se događa u mozgu tokom sukoba?

Kad god se osećate napadnuto (fizički ili, u ovom slučaju, emocionalno), krv odlazi iz prefrontalnog korteksa (poznatog i kao mesto za racionalno donošenje odluka i rešavanje problema) u motorno područje kako bi vas pripremilo za borbu ili beg.

"Tada ne možete razumno da slušate. Ne možete da saosećate, ne možete da budete kreativni. Zato ljudi tokom sukoba često govore stvari koje ne misle. Najbolje što možete učiniti u tim trenucima je doslovno napraviti korak unazad", kaže dr Džuli.

Zašto 20-minutna pauza može pomoći?

Kad sukob počne da se zahuktava, Gotmanovi kažu da bi trebalo jednostavno da predahnete.

"U tom trenutku zastanite. Međutim, nemojte napustiti razgovor bez plana. Obavezno recite kada ćete se vratiti da biste nastavili razgovor. To je ključno, jer ako to ne učinite, a vi tražite pauzu, vaš će se partner možda osećati napušteno ili odbačeno", kaže Džuli i dodaje da pauza može trajati od minimalno 20 minuta do 24 sata, nikako duže od jednog dana.

Psiholozi predlažu da u pauzi radite nešto što će vam skrenuti pažnju sa sukoba.

"Prošetajte, gledajte televiziju, slušajte muziku, vežbajte jogu ili meditaciju, sve što vaš um dovodi u mirnije stanje. Na taj način, kad se vratite, mirni ste i razgovor se potpuno menja", zaključuju psiholozi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs