bahanalije na jahti

OVAKO JE RAZOTKRIVENA AFERA MILIJARDERA I UDOVICE: Onazis je ovako smuvao Džeki Kenedi, a evo ko ih je otkrio!(FOTO)

Kad su počele da kolaju glasine da je Aristotel Onazis u ljubavnoj vezi sa Džeki Kenedi, mladi grčki novinar ušunjao se na jahtu brodovlasničkog magnata da potvrdi da li je to istina.

Ljubav i zavođenje
Autor:
OVAKO JE RAZOTKRIVENA AFERA MILIJARDERA I UDOVICE: Onazis je ovako smuvao Džeki Kenedi, a evo ko ih je otkrio!(FOTO)
Foto: Profimedia

Četrdeset godina posle smrti ovog milijardera, on se priseća kako je došao do tog ekskluzivnog otkrića.

Jednog sparnog avgustovskog jutra 1968. godine, grčki novinar Niko Mastorakis nalazio se u kancelariji u centru Atine i čitao novine u potrazi za idejama za vest, kad mu je nešto privuklo pažnju.

"Znao sam da je svaka priča o Onazisu velika u Grčkoj, čak i ako je to samo fotografija njega kako pije kafu", kaže on.

Zapazio je kratku vest da je grčki milijarder pozvao buzuki grupu Janisa Pulopulosa da svira na prijemu na njegovoj jahti Kristini.

Pulopulos je bio Mastorakisov bliski prijatelj.

Da sve bude uzbudljivije, novinar je znao da je u Grčkoj i Džeki Kenedi, glamurozna udovica predsednika Džona F. Kenedija, koji je ubijen u atentatu pet godina ranije.

Neko vreme su već kolale glasine da su Kenedi i Onazis u vezi. Fotografisani su zajedno, ali uvek u društvu i ništa se nije znalo zasigurno.

"Kliknulo je u novinarskoj glavi da bih mogao i sam da se ušunjam na Kristinu kao svirač buzukija (grčki žičani instrument nalik gitari). Radio sam slične stvari u prošlosti već mnogo puta i veoma uspešno", kaže Mastorakis.

Ubeđen da ima ekskluzivnu priču u rukama, pozajmio je buzuki i uputio se pravo na aerodrom, gde je ubedio Pulopulosa da mu dopusti da se izdaje za člana grupe.

Stigli su na Onazisovo jonsko ostrvo Skorpios, a Mastorakis je sakrio minijaturni fotoaparat iza žica gitare. Stigavši na Kristinu, zatekli su Aristotela Onazisa u kupaćim gaćama kako posvećeno pere trup svog broda, bivšu fregatu koja je gutala 30 tona nafte na dan kad je bila u pokretu.

Džeki Kenedi, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

"Kristina je u sumrak bleštala od svetala. Bila je to prelepa jahta. Sve je bilo od mahagonija, drveta i poliranog mesinga, priča on.

"Večera je bila servirana u pozlaćenim porculanskim posudama. Gde god da ste pogledali, svuda je bio kristal, sve je bilo ukrašeno do neverovatnih detalja. Bila je to očigledno jedna od najbolje organizovanih večeri u Onazisovom životu. A razlog za sav taj glamur bio je njegova zaljubljenost u ideju da može da preotme prvu damu Sjedinjenih Američkih Država", objašnjava.

Najvažnije od svega, Džeki Kenedi je bila prisutna.

Njen zet, američki senator Ted Kenedi takođe se nalazio na brodu – da bi pregovarao o finansijskoj strani budućeg braka, kasnije je saznao Mastorakis.

Jednom kad se Džeki Kenedi bude preudala, automatski će se odreći novca koji dobija od Kenedijevog trusta, kao i penzije koju dobija od vlade kao udovica bivšeg predsednika.

"Džeki je nosila dugu romsku suknju i bila je veoma srdačna prema svima. Jeli su jagnjetinu punjenu vinovom lozom. Onazis je pokušao da je hrani i bio je to veoma lep trenutak", kaže Mastorakis, koji je uspeo da načini nekoliko fotografija.

U nastavku večeri, Mastorakis je gledao kako se gosti napijaju, plešu i pevaju stari tango. Džeki Kenedi, ponesena atmosferom žurke, uzela je jedan od skupocenih porculanskih tanjira i bacila ga da bi ga razbila o palubu. Onazis ga je uhvatio u letu i tražio od osoblja da joj donese neke jeftine glinene tanjire", kaže on.

Džeki Kenedi, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

Tajkun je zamolio Mastorakisa da snima pevanje i rado pozirao za slike sa bendom.

"Džeki je pila votku, a Ted Kenedi je pio samo uzo, dok je Onazis pio sve. I kad više nije mogao da pije, odlazio bi do ograde broda, ispraznio stomak u more i nastavljao da pije", kaže Mastorakis.

Kad je Džeki na kraju otišla na spavanje, Onazis je ostao još malo da pije sa bendom. Potom je rekao: "Voleo bih da ostanem sa vama do jutra, ali sada moram da idem da vodim ljubav sa mojom ženom."

Ove reči su potvrdile Mastorakisu da ljubav ne samo da je stvarna, već i ozbiljna.

"Onazis ne bi koristio bilo koje reči da opiše osećanja. Mislim da se hvalisao da je posle čitave noći jedenja i pijenja i dalje sposoban da vodi ljubav sa nekim. A reč žena izgovorena je sa velikom sigurnošću", dodaje on.

Uz sve to, Onazis je znao da je Mastorakis novinar.

Naletao je na njega u prošlosti kao pripadnika paparaco odreda, i čak mu je pozajmio foto-aparat jer je smatrao da Mastorakisov nije dovoljno dobar.

Mastorakis je dobio priču koju je želeo.

Ali to nije sve.

Džeki Kenedi, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

On je ugledao i Teda Kenedija sa zanosnom mladom plavušom koja nije bila njegova žena, tako da je mislio da je došao do dvostrukog dobitka. Prema rečima šefa zabave na jahti, Onazis ju je dovukao iz Švedske avionom "kao poklon" za senatora.

Ali član obezbeđenja Teda Kenedija postao je sumnjičav zbog Mastorakisovog tečnog engleskog. Agent se zabrinuo da bi fotografije sa Šveđankom mogle da naškode senatoru i pretresao je bungalov na ostrvu u kom je bend odseo. Mastorakis je shvatio da mora da pobegne. Narednog jutra je zamenio košulju sa drugim članom benda i uspeo da umakne agentu.

"Dok sam nadletao Kristinu, spazio sam tipa iz tajne službe na palubi. Pogledao me je i podigao pesnicu. A ja sam ga pogledao i pokazao mu srednji prst", kaže on.

Džeki Kenedi
foto: Profimedia

U Atini, međutim, Mastorakisa je uhapsila tajna policija.

Ted Kenedi i njegov agent su pritisnuli Onazisa da potegne veze u vojnoj hunti koja je u to vreme vladala Grčkom. Novinar je proveo noć u policijskoj stanici i kad je pušten, otkrio je da su i njegova kancelarija i stan pretureni.

Sve njegove fotografije sa Onazisove jahte odnete su i nikad ih više nije video.

Njegov list objavio je članak koji je detaljno opisivao romansu Onazisa i Džeki Kenedi.

Izazvao je senzaciju širom sveta, ali je svako pominjanje Teda Kenedija bilo izbačeno iz teksta.

Džeki Kenedi i Aristotel Onazis su se venčali na ostrvu Skorpios kasnije iste godine.

"Hiljade listova i časopisa su preneli reportažu. Naslov je glasio: ‘Bivša prva dama Sjedinjenih Država uskoro prva dama Skorpiosa".

Džeki Kenedi se udala za Aristotela Onazisa na ostrvu u oktobru iste godine, ali je sedam godina kasnije ponovo ostala udovica, kad je grčki magnat umro posle kratke bolesti.

Mastorakis je napisao filmski scenario na osnovu susreta sa Onazisom.

(Stil.kurir.rs/BBC na srpskom)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs