CRVENE ZASTAVICE

Školski primeri TOKSIČNE VEZE koja UNIŠTAVA: Osam tipova ponašanja koje NI POD RAZNO ne bi trebalo da tolerišete!

Ako čak i odreaguješ, neretko se dešava da ti ta osoba kaže nešto poput "previše si osetljiv/osetljiva"

Ljubav i zavođenje
Autor:
Školski primeri TOKSIČNE VEZE koja UNIŠTAVA: Osam tipova ponašanja koje NI POD RAZNO ne bi trebalo da tolerišete!
Foto: Shutterstock

Šta je to toksična veza?

Kada smo sa nekim bliski ili smo u vezi, imamo tendenciju da prihvatamo različita ponašanje kao normalna, čak i ona koja inače možda nikada ne bismo tolerisali da je u pitanju potpuni neznanac. Kažemo sebi ili drugima ,"On/Ona je prosto takav/takva" i ne upuštamo se dalje u razmišljanje da li je njihovo ponašanje korektno ili opravdano. To radimo jer svesno ostajemo u vezi iako stvari ne idu baš glatko. Neretko biramo da ne priznamo sebi da zapravo tolerišemo ponašanja koja nikako ne bi trebalo da budu tolerisana. Na taj način pristajemo da budemo u toksičnoj vezi.

Osobe koje su nesigurne i vezane za partnera na nezdrav način imaju više tendencija da prelaze preko različitih uvreda i ponašanja jer su za njih ona normalna. Verovatno su, odrastajući u nezdravim sredinama, navikle na ovakve obrasce ophođena i sada u njima ne vide ništa loše ili neobično. Osobe koje su bile marginalizovane, ignorisane, ismevane, ili maltretirane u roditeljskom domu češće nađu izgovor za toksično ponašanje njihovog partnera, prijatelja, ili bilo koga drugog, nego one koje su rasle u zdravim sredinama.

Koja su to toksična ponašanja koja nikada ne bi trebalo da tolerišeš?

1. Manipulacija i kontrola

Ako neko pokušava da te izmanipuliše ili da ima kontrolu nad tobom, ovo su znaci da u vezi nešto nije u redu. Pravo pitanje je da li ti to primećuješ, i ako da, da li pokušavaš da opravdaš ovakvo ponašanje ili mu se suprotstavljaš. Treba da se zapitaš koji su razlozi za manipulaciju i kontrolu i da definitivno uradiš nešto povodom toga.

2. Ismevanje tvojih misli i osećanja

Ako ti se neko smeje ili govori kako mu ili joj nije stalo do toga šta govoriš i misliš, ili da su tvoja osećanja nebitna ili čak vredna podmeha, to definitivno ne bi trebalo da tolerišeš. Ako čak i odreaguješ, neretko se dešava da ti ta osoba kaže nešto poput "previše si osetljiv/osetljiva".

3. Davanje pogrdnih nadimaka

U ovom slučaju toksična osoba naziva drugu pogrdnim imena, kojima često prethode apsolutističke izjave poput ,"ti uvek, ti nikada". Onda slede uvredljivi komentari, nazivanje pogrdnim imenima, ,"spuštanje" osobe i ostalo. Ne pokušavaj da opravdaš ovo ponašanje rečima "Nazvao/Nazvala me je pogrdnim imenom samo zato što je bio ljut/ljuta. Nije tako mislio/mislila". Ovo nikada ne bi trebalo da se dešava i apsolutno ne postoji opravdanje za to.

4. Pravi te ludim/ludom

Ovo je prava igra moći kojom se mnogi manipulatori služe kako u romantičnim vezama tako i u roditeljstvu. Naime, podrazumeva ponašanje koje tera žrtvu da posumnja u sopstveni zdrav razum tako što joj se kaže kako je potpuno pogrešno razumela nešto što joj je rečeno ili urađeno. Ispada kao da je njena reakcija bila preterana ili neprikladna, iako je ona odlično razumela šta joj je isprva rečeno. Nakon niza manipulativnih tehnika ona počinje da sumnja da nije u pravu i da je sve pogrešno shvatila.

5. Nipodaštava te

Kada neko na svaki tvoj komentar prevrće očima, ismeva te, odgovara sarkazmom na svaku tvoju reč i stav ili mišljenje, onda znaj da nešto nije u redu. Svaka zdrava veza podrazumeva međusobno poštovanje i uvažavanje i bez toga ne bi trebalo ni da postoji.

6. Projektuje svoja osećanja na tebe

Kod narcisoidnog poremećaja ličnosti, nije retko, na primer, da on ili ona projektuju i krive partnera za emocije koje zapravo oni osećaju. Umesto da ih iskažu, projektuju svoja osećanja na tebe i time izazivaju da krećeš da se braniš. Toksična veza poput ove retko kada uspeva i šteti žrtvi na više nivoa.

7. Manipuliše tvojim nesigurnostima

Osoba koja ima tendeciju da manipuliše svojim partnerom obično koristi tvoje slabosti da bi te spuštala i osramotila u društvu. Ovim ponašanjem, on ili ona zapravo koriste informacije koje znaju o tebi da bi manipulisale tobom i postigle ono što žele. Ti počinješ da se osećaš sve nesigurnije, gubiš samopouzdanje i samopoštovanje, a takvim osobama je uvek lakše

manipulisati.

8. Odbija komunikaciju sa tobom

Osobe koje su toksične imaju tendenciju da ne žele ni da saslušaju, a kamoli da se raspravljaju oko nečega što ne žele, što u isto vreme može da bude frustrirajuće i nipodaštavajuće. Najgore što može da ti se desi je da osoba prekoputa tebe ne želi da komunicira sa tobom, ili da te krivi kako si izabrao/izabrala pogrešno vreme za to, što opet na neki način svaljuje krivicu na tebe. Ovo je bez sumnje toksična veza.

Ako si se prepoznao/prepoznala u nekom od ovih slučajeva i shvatio/shvatila da imaš toksični odnos sa roditeljem, partnerom, ili bilo kojom drugom osobom iz tvoje okoline koja ti je pak bliska, probaj da pričaš o tome sa drugim tebi dragim ljudima. Ako ti to ne pomaže da se otrgneš iz toksičnog odnosa, ne ustručavaj se da potražiš stručnu pomoć.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs