sprečite razvod

20 pitanja na koje parovi treba da znaju odgovor pre stupanja u brak: Saznajte da li možete funkcionisati zajedno!

Ova žena je napravila spisak stvari o kojima partner itreba pre braka da razgovaraju

Ljubav i zavođenje
Autor:
20 pitanja na koje parovi treba da znaju odgovor pre stupanja u brak: Saznajte da li možete funkcionisati zajedno!
Foto: Shutterstock

Brak je velika obaveza koja bi trebalo da traje ceo život. Stoga, u bračnu luku ne treba ulaziti tek tako, već treba sagledati širu sliku od vaših trenutnih emocija.

U današnje vreme razvodi su nažalost sve češći. Širok je spektar razloga pucanja modernih brakova, a među njima su razilaženje u stavovima, razlike u shvatanju uloga u braku i nedovoljno poznavanje stavova partnera.

Jedna žena je zbog toga napravila listu predbračnih pitanja koje svaki par treba da proći prođe pre nego što izgovore "da", prenosi The Sun.

Njen post od tada ima više od 220 hiljada lajkova, a među njima je i velik broj venčanih koji kažu kako je njime zaista pokazala puno tačaka koje mogu biti problem u braku.

"Svi vereni treba da prođu kroz ovu listu kako bi shvatili šta je sve moguća tačka spoticanja u braku te da bi mogli pravovremeno reagovati,rekao je jedan komentator.

partneri, razgovor
foto: Shutterstock
  • Ima li neko dug? Bitno je u potpunosti znati finansijsku situaciju partnera.
  • Da li smo spremni i želimo li u potpunosti da se obavežemo jedan prema drugom ili je odluka o braku samo iskaz trenutnih emocija?
  • Kada i koliko dece ko želi, mišljenje o usvajanju, ima li neko od vas problema s neplodnošću za koje zna, moguće nasledne bolesti? Poznavanje ovog stava partnera i kompromis je jedna od ključnih stavki braka.
  • Koji su planovi za narednih 5 do 10 godina kada su u pitanju karijera i obrazovanje? Takva, kao i pitanja o mogućnostima selidbe zbog posla, spremnosti na ustupke i slično daju uvid u sličnost stavova i omogućuju bolje poznavanje.
  • Jeste li religiozni? Pitanja o važnosti religije, ateizmu, odgajanju dece u veri otkrivaju neke ključna verovanja i stavove u životu, pa su zato veoma važni.
  • Imate li problema sa savladavanjem besa? Da li je jedan od partnera sklon nervozi, agresiji, neefikasnim metodama rešavanja negativnih emocija, postoje li neke traume, terapije i slično? Ovakve stvari mogu biti ogromni udarci za partnerstvo.
nervoza, svađa, bes
foto: Profimedia
  • Energija - imate li slična ili različita razmišljanja, može li to izazvati probleme, koje kompromise možete očekivati?
  • Odeća i troškovi - koliko često kupujete i koliko vam je to važno? Ovakve male stvari deluju nevažne, ali sve može doći na naplatu u velikim razlikama u stavovima.
  • Seksualna kompatibilnost - koliko često želite seks i koliko vam je potreban. Ako ste u kratkoj vezi, koja su vaša prethodna iskustva kada je u pitanju vaš libido? Kako na vas utiče nedostatak seksa? Budite sigurni da su vam očekivanja i želje približne, jer stručnjaci intimni život i zadovoljstvo seksualnim životom navode kao jedan od ključnim stvari u braku.
  • Stav o finansijama: Kako će se deliti, postoje li neka rodna očekivanja i uloge, ima li neko očekivanje brige o roditeljima u starijoj životnoj dobi?
Pare, Novac, Novčanik
foto: Shutterstock
  • Razlika u godinama: Ako postoje, u kom smislu mogu uticati na odnos? Jeste li otvoreni na različitost koja dolazi s tim u pogledu potreba i želja?
  • Koje su granice što se tiče osoba suprotnog pola? Što smatrate OK, a što ne - od rukovanja, zagrljaja, poljubaca...
  • Društvene mreže - koliko ih često koristite, koliko su vam važne, stavljate li privatne detalje, koja ponašanja na njima su vam u redu, a koja nisu. Iako zvuči banalno, zaista postoje razvodi zbog ovog problema i sve su češći.
  • Štednja - koliko zajedno zarađujete, koliko bi mogli ili planirate štedeti i za šta? Kakav život i nekretnine možete priuštiti? Razmišljate li o kreditu?
  • Šta je prevara? Različite definicije i granice tolerancije mogu izazvati velike probleme.
prevara, varanje
foto: Profimedia
  • Fizičko i verbalno zlostavljanje: smetaju li vas psovke, uvrede tokom svađe, jeste li skloni da bacate stvari, jeste li nekada nekoga udarili, da li biste udarili dete ako je neposlušno?
  • Koje ste obrasce ponašanja naučili od svojih roditelja? Dobri i loši primeri mogu da nas obeleže, iako se mogu menjati uz trud i vreme.
  • Stav o smrti i bolestima, želje o sahrani - zvuči morbidno, ali ta tema sve nas čeka.
  • Ko sam ja za tebe? Vidi li vaš potencijalni partner zaista vašu ljudsku vrednost? Da li primećuje da ste puno više od toga kako se ponašate, šta govorite, da ste posebni bez obzira na vaše greške? Odgovor na ovo pitanje treba da bude iznad emocija i da pokaže ima li potencijalni partner snage da izdrži sve to s vama.

7 glupih grešaka zbog kojih muškarac zauvek izgubi ženu: Poslednja će vas zauvek rastaviti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs