Obavezno pročitajte

Asertivna komunikacija u partnerskim odnosima: Prava mera je ključ kvalitetnog odnosa!

Ukoliko trenutno prolazite kroz turbulentno ljubavno putovanje, ili ste nekada doživeli takvo iskustvo, onda je današnja tema baš za vas! Iako je prirodno da u vezi postoje izvesna neslaganja i trzavice s vremena na vreme, treba znati granice i svesti ih na minimum.

Ljubav i zavođenje
Autor:
Asertivna komunikacija u partnerskim odnosima: Prava mera je ključ kvalitetnog odnosa!
Foto: Shutterstock

Izazovi koji se mogu pojaviti su razni, ponekad pokušavamo da ih rešimo, ponekad se pravimo da ne postoje, a neretko i opraštamo ono što ne bismo smeli. Svakako, čini se da je pobednik ona strana koja otvoreno, jasno i glasno progovori o svojim osećanjima. To nam bar poručuju stručnjaci, koji se slažu u jednom – asertivna komunikacija je važna da bi se uspostavili kvalitetni odnosi sa drugim ljudima, ne samo u vezi, već i na poslu. Ključ je u pronalaženju balansa, tako da prenesemo poruku u koju verujemo, a da pritom ne delujemo nadmoćno. Naravno, puno je lakše nešto reći, nego sprovesti u delo, ali ćemo se potruditi da vam u redovima koji slede približimo ovu ideju.

Šta je asertivna komunikacija?

Na polju psihologije, asertivna komunikacija zauzima visoko mesto po značaju, prvenstveno zbog svoje efikasnosti u međuljudskim odnosima. Nasuprot njoj, postoji agresivni stil, koji se pripisuje osobama fokusiranim samo na svoje potrebe i sa manjkom poštovanja. Stoga, one često umeju da budu nasilne, pa čak i da zlostavljaju. Tu, međutim, nije kraj, jer se javlja i pasivno ponašanje, gde se osoba u strahu povlači i stavlja svoje interese u drugi plan.

Asertivna komunikacija u vezi?

Verovatno sa nestrpljenjem želite da pročitate kako se asertivna komunikacija preslikava na partnerske odnose. Prvo i osnovno, važno je naučiti reći ne, u pravom trenutku i bez odlaska u krajnost. Jednom rečju – treba biti empatičan, ali prepoznati i ono što nam ne prija i na to ukazati. Najbolje je biti otvoren i razgovarati bez ustezanja.

Šta je važno da znate?

Za početak, krenite od sebe, i razmislite o svom samopouzdanju, da li verujete u to što govorite i da li ste dobri u donošenju odluka. Zatim, važno je da ste dobar slušalac, jer je nekada potrebno čitati između redova. Kao što smo već istakli, istovremeno je važno da umete da kažete ne i sami stavite do znanja kako se osećate. Prava mera je ključ kvalitetnog odnosa. Da izgovoreno sa nelagodom može prouzrokovati da se osećamo loše, jer sve ono neizgovoreno, kao i potisnuta ljutnja mogu imati samo negativan rasplet.

Prevazilaženje konflikta

Savladavanje veštine uspešnog komuniciranja može znatno olakšati i smanjiti eventualne konflikte. Još jednom, naglašavamo važnost balansa, odnosno pronalaženja zlatne sredine. Ne preporučuje se pasivno prihvatanje i mirenje sa situacijom, kao ni nametanje svog stava, uz upotrebu agresivnog tona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs