mračna trijada

Mračna strana ljudske ličnosti: Teško vama ako se zaljubite u partnera sa ovim osobinama!

Najgore što možete uraiditi sebi jeste da izabrete partnera sa ovim osobinama

Ljubav i zavođenje
Autor:
Mračna strana ljudske ličnosti: Teško vama ako se zaljubite u partnera sa ovim osobinama!
Foto: Shutterstock

Niko svesno ne bira lošeg partnera. Ali, postoji jedan tip ličnosti koji uvek iznova bira pogrešne osobe za emotivne partnere.

Reč je o mračnoj strani ličnosti, poznatoj kao mračna trijada- pojma koji privlači veliki interes istraživača, ali i javnosti. Ovaj koncept se sastoji od tri crte ličnosti ( makijavelizma, narcizma i psihopatije), koje nisu uključene u većinu dominantnih modela ličnosti, ali predstavljaju izvor informacija o individualnim razlikama u ličnosti nekliničke populacije.

Mnogi 'mračni' pojedinci u početku su privlačni zbog svoje harizme, šarma, samopouzdanja i društvenosti. A onda ispliva mračna crta njihovog karaktera.

Istraživanja pokazuju da takvi partneri često varaju.

Ljubavni savet psihologa Labkovskog: Ako želiš da se udaš, ne smeš da se družiš sa oženjenim čovekom! Evo zašto!

foto: Shutterstock

Šta morate znati o mračnoj trijadi?

Ljudi s ovim osobinama su skloniji problemima na poslu, posebna opasnost od njih stiže ako su na liderskim pozicijama. Imaju manjak empatije, teški su za dogovor, nezadovoljni su svojim životom, ne veruju previše u dobrotu drugih ljudi. Skloni su i počinjavanju zločina.

Narcizam karakteriše ponos,nedostatak empatije i egoizam. Veličaju sebe, a ne brinu o drugima, pa čak ni o bližnjima. O sebi uvek najbolje pričaju, dok druge nemaju želju da hvale. Veoma su osetljivi na kritiku, te burno reaguju kad im je neko uputi.

Makijavelizam je sklon manipulisanju i iskorićavanju drugih. Nedostaje im morala i emocionalne osetljivosti prema drugima..

Psihopatiju karakteriše kontinuirano antidruštveno ponašanje, impulsivnost, sebičluk, neosetljivost prema drugima, izostanak emocija i žaljenja.

Pronađen recept za stabilan brak: Da li ste majstor ili amater u ljubavi?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs