APSTINENCIJA IMA POSLEDICE

Dugo apstinirate? Evo na koje sve načine vam to ugrožava zdravlje ako ste žena, a kako ako ste muškarac!

Seksualna apstinencija nije nužno samo psihološki i emocionalno teška - može imati vrlo ozbiljne posledice po zdravlje...

Ljubav i zavođenje
Autor:
Dugo apstinirate? Evo na koje sve načine vam to ugrožava zdravlje ako ste žena, a kako ako ste muškarac!
Foto: Shutterstock

Ko ne voli seks?

Ovo je više retoričko pitanje.

Od kad je sveta i veka, seks je prirodna potreba, kako ljudi, tako i životinja. On sapda u fiziološke potrebe, ali za razliku od većine istih - on ima i psihološku i emocionalnu komponentu.

Međutim, dogodi se da neko duže vreme ne budete u vezi, pa da samim tim nemate ni odnose.

Šta to znači za vaš organizam? (Ovo nije retoričko)

1. Pod većim ste stresom

Tokom seksa telo oslobađa dopamin, serotonin i oksitocin koji su poznati kao hormoni sreće. Nalet tih hormona, koje dobijamo iz ljubljenja, maženja, a pogotovo iz orgazma, nam pomaže da se opustimo. Nekim ljudima je seks takođe način za distrakciju koji im pomaže da odvrate misli od problema, što im pomaže da smanje teskobu. Srećom, masturbacija izaziva sličan efekat, pa tu i sami sebi možete da pomognete. Vežbanje takođe povećava nivo ovih hormona u telu.

2. Problemi sa spavanjem i pamćenjem

I tu su važni hormoni sreće. Naime, serotonin pomaže u regulaciji sna i zbog toga se ponekad osećate jako pospano nakon akcije. Osim toga poboljšava nam sposobnost za učenje, pamćenje i probavu.

3. Slabiji imunitet

Neka istraživanja pokazuju da orgazam može da osnaži naš imuni sistem.

Mala studija iz 2004. sprovedena na 11 ljudi, otkrila je da orgazmi postignuti masturbacijom pojačavaju koncentraciju adrenalina i prolaktina u plazmi, što je protein koji ima višestruke funkcije, od kojih je jedna potrebna ostalim ćelijama za jačanje imuniteta.

4. Vaginalni zidovi postaju tanji

Bez brige, ako nemate seks tri meseca, vaša vagina se neće potpuno promeniti, ali duži period apstinencije može da uzrokuje neke promene.

"Seks uzrokuje pojačani protok krvi u vagini i prirodnu lubrikaciju, što znači da duži period bez seksa može da uzrokuje da vaginalno tkivo postane manje vlažno i da se stanji. Ovo je ipak ređa pojava kod mladih i zdravih žena, a češće se javlja kod žena koje su prošle kroz menopauzu”, objasnila je ginekološkinja Sara Velš.

5. Veći rizik od erektilne disfunkcije

Doktor Earim Čaudraj upozorava da muškarci koji nemaju redovne polne odnose imaju povećan rizik od erektilne disfunkcije, pogotovo ako je reč o starijim muškarcima. Redovna ejakulacija smanjuje rizik od razvoja raka prostate i smanjuje stres.

6. Osećaj izolacije

Ako ste navikli da redovno imate seks, nagli prekid bi mogao da izazove mentalne probleme.

“Duži period bez seksa pogađa ljude na različite načine, a to zavisi od toga kakav vam je seksualni nagon. Ako i inače imate jak seksualni nagon, duži period bez seksa bi mogao da izazove veliku frustraciju. Ljudi sa visokim libidom, u periodu bez seksa, mogu da imaju mentalne probleme. Mnogo je benefita redovnog seksa, a smanjivanje stresa je samo jedan od njih. Nije samo stvar u fizičkom užitku već se i psihički osećate povezanije sa drugom osobom, objašnjava psiholškinja Beki Spelman.

(Stil.kurir.rs/Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs