EFIKASNO, LAKO, JEFITNO

Rešite se masne kose i iritirane kože glave najobičnijim sastojcima koje ima svaka kuhinja: Uspeva 100%!

Kosa vam se previše brzo masti ili vam je teme puno nečistoća i viška sebuma – ovi sastojci će rešiti taj problem dok ste rekli "keks"

Nega
Autor:
Rešite se masne kose i iritirane kože glave najobičnijim sastojcima koje ima svaka kuhinja: Uspeva 100%!
Foto: Shutterstock

Bilo da ste se malo više oznojili na trčanju ili ste čekali s pranjem kose koji dan duže nego što treba, verovatno ste se ponekad našli u situaciji da vam je kosa masna i zbog toga deluje prljavo i neuredno. Nažalost, za neke ljude to nije samo povremeni problem, već nešto s čim žive svakodnevno. Ponekad im se čak događa da ujutro operu kosu, a ona do večeri ponovno izgleda masno i prljavo. Dermatolozi to objašnjavaju činjenicom da neki ljudi jednostavno luče više sebuma od drugih, a upravo je to ono što najviše doprinosi mašćenju kose.

Lojne žlijezde

Baš kao i koža lica, i naše vlasište sadrži lojne žlezde koje luče uljnu materiju koja se naziva sebum. Lojne žlezde su povezane s folikulima kose ispod površine vlasišta i luče sebum na vlasi stvarajući zaštitni sloj sačinjen od prirodnih ulja koja zadržavaju vodu i štite kosu od isušivanja. No, iako su ta ulja prirodna i korisna, moguće je da ih lojne žlijezde luče previše, što za posledicu ima konstantno masnu kosu, piše Glorija.

Jedan od mogućih krivaca su hormoni. Naime, čest uzrok masne kose i prekomerno stimulisanih lojnih žlijezda su hormonske promene, zbog čega su adolescentkinje i žene u menopauzi sklonije takvim problemima. Ali, mogućih krivaca ima još, od korištenja prljave četke za kosu, vlage i manjka vitamina B, do prečestog pranja kose ili jednostavno korištenja pogrešnih proizvoda za kosu. Taloženje mnoštva proizvoda na kosi ili korištenje pogrešnih proizvoda takođe može izazvati nadraženost lojnih žlezda ili "zarobiti" sebum na korenu kose.

Nezavisno od toga koji je od ovih uzroka kod vas krivac za masnu kosu, postoji niz prirodnih načina da taj problem rešite, pa čak i sprečite, i to u sopstvenom domu i bez velikih troškova.

Soda bikarbona

Soda bikarbona odlično deluje kao šampon za suho pranje, ali i za delotvorno pranje masne kose. Neki stručnjaci smatraju da pomaže u uravnoteženju pH vlasišta i u apsorpciji viška sebuma. Sodu bikarbonu pospite po celom vlasištu i kosi, a zatim dobro iščetkajte kosu. Možete i pomešati supenu kašiku sode bikarbone sa 3-4 supene kašike vode pa tu mešavinu naneti na mokru kosu, ostaviti da deluje nekoliko minuta i zatim isprati. Za što bolje rezultate ponovite postupak dva puta nedeljno.

Maska od jogurta

Verovali ili ne, upravo je maska od jogurta jedno od najboljih rešenja za prirodno rešavanje problema masne kose. Ona kosu hrani i obnavlja prirodne pH vrednosti vlasišta. Pomešajte pola čašice običnog jogurta s dve supene kašike limunovog soka i jednom kafenom kaičicom sode bikarbone. Mešajte dok ne dobijete kremastu smesu, zatim je nanesite na kosu, s naglaskom na vlasište. Obmotajte kosu peškirom i ostavite smesu da deluje najmanje 30 minuta pre nego što je isperete čistom vodom. Masku od jogurta stavljajte na kosu jednom nedeljno.

Zeleni čaj

Zeleni čaj obiluje polifenolima, zbog čega je vrlo zdrav za vlasište. Ima važnu ulogu u regulisanju lučenja sebuma. Pomešajte pola šoljice zelenog čaja sa šoljicom vode i ostavite da kuva pet minuta, zatim ostavite da se mešavina ohladi, zatim je nanesite na vlasište i ostavite da djeluje 30 do 45 minuta. Ovu masku stavljajte na kosu jednom nedeljno.

Kokosovo ulje

Nanošenje kokosovog ulja pre šamponiranja odličan je način za negu kose (umesto balsama) bez mašćenja. Ekstra devičansko kokosovo ulje je lagano i ima manju molekularu težinu od drugih ulja, što mu omogućava da kosi da sjaj, ali da je ne zamasti. Uz to, ovo ulje može sprečiti prekomerno lučenje sebuma. Uzmite malu količinu devičanskog kokosovog ulja i protrljajte među dlanovima, zatim ravnomerno nanesite na vlasište i kosu. Ostavite da stoji sat vremena, a zatim isperite blagim šamponom. Ovu masku stavljajte na kosu jednom nedeljno.

Žumance

Žumanca su bogata masnim kiselinama i nutrijentima koji pomažu u obnavljanju prirodnog sebuma, a to onda sprečava lučenje viška sebuma iz folikula vlasi. Pomešajte žumance sa supenom kašikom limunovog soka i smesu ravnomerno nanesite na opranu kosu. Ostavite da deluje 30 do 40 minuta i potom isperite hladnom vodom. Masku od žumanceta dovoljno je nanositi na kosu jednom nedeljno.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće može pomoći u uklanjanju viška ulja s kože i vlasišta, tvrdi dr. Džošua Zeiker, stručnjak iz bolnice Mount Sinai u Njujorku. Dodaje da jabukovo sirće ima i druge pozitivne učinke na vlasište, ako se razredi na odgovarajući način: može pomoći u održavanju pH ravnoteže vlasišta, sprečiti taloženje ostataka proizvoda za negu i oblikovanje, te pomoći u održavanju ravnoteže u lučenju sebuma. Pomešajte tri supene kašike jabukovog sirćeta sa šoljicom vruće vode. Nakon pranja i ispiranja kose blagim šamponom nanesite rastvor s jabukovim sirćetom na vlasište, ostavite da deluje 5 do 10 minuta pa isperite hladnom vodom. Ponovite postupak tri do četiri puta sedmično kako biste postigli što bolji rezultat.

Ulje čajevca

Ovo je naročito dobro rešenje za one koji imaju masnu kosu i perut. Nedavno istraživanje pokazalo da nanošenje ulja čajevca, koje ima antimikrobno delovanje, može držati pod kontrolom lučenje sebuma i svrab koji perut izaziva. Za ovu kupku za kosu potrebno je 15 kapi ulja čajevca i 30 ml baznog ulja, poput ulja jojobe ili kokosovog ulja. Pomešajte bazno ulje i ulje čajevca, mešavinu nanesite na vlasište i zatim ravnomerno po celoj dužini kose. Ostavite da deluje najmanje jedan sat pre nego što isperete. Ako niste osetljivi na ulje čajevca, možete ga naneti i direktno na vlasište. Postupak ponavljajte dva do tri puta nedeljno.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs