Važi i obrnuto

Žena treba i mora da se promeni zbog muškarca: Evo zašto!

Kada je ovaj korak jedino prihvatljiv

Ljubav i zavođenje
Autor:
Žena treba i mora da se promeni zbog muškarca: Evo zašto!
Foto: Shutterstock

Mnoge žene su u životu bile u neodumici da li treba da se promene zbog muškarca, kako bi se njemu više dopadale ili kako bi ih više cenio.

Ja kažem: Da, vredi promeniti se zbog muškarca. Evo i zašto i u kojem slučaju!

Ako osoba samu sebe smatra idealnom, od nje treba bežati. S takvom osobom nemoguće je diskutovati o bilo čemu, ona je za sebe uvek u pravu. Realnost je sledeća: niko nije savršen. Štaviše, daleko smo od toga.

Kada uđemo u vezu s nekom osobom, teško je da ćemo se potpuno poklapati, takvi parovi su izuzetno retki, ako uopšte i postoje. Uvek postoje neke razlike u razmišljanju ili neka druga neslaganja o nekoj temi. Može ih biti manje ili više, ali definitivno u svakoj vezi postoje.

Zato uvek govorim: Ne možete potpuno da se poklopite, možete samo da se više uključite.

Ako vam partner kaže da mu ne odgovarate (ili vi njemu to kažete), da li je osoba koja to govori spremna da se uključi? Nije.

Takva osoba prebacuje sve na drugoga, i ništa više. Ali, ako on želi da se uključi i potrudi da se bolje slažete, onda i vi treba da se uključite. Ne da se menjate, ni vi, ni on ili ona, već da se bolje uklopite. Ako vam taj izraz više odgovara, da se "promenite na isti način".

Kada vredi promeniti se zbog voljene osobe?

Pre svega, ne treba polaziti od toga da druga strana greši, već da, kao ni mi sami, nije savršena. Drugo, jedno će kompromis promeniti situaciju nabolje.

Svakome od nas potreban je životni saputnik, a ne konzument koji će izvlačiti ono što mu odgovara. Srećne veze zasnovane su na jednakosti partnera i međusobnom razumevanju. Niko nije viši niti niži od onog drugog, niti je bilo ko bolji ili gori.

Tamo gde nema jednakosti i gde je jedan glavni, a drugi trči za njim i udovoljava, tu nema sreće. Nema ni budućnosti. Kraj je izvestan, jedino je neizvesno kakav će biti i koliko će bola naneti.

Dakle, jedini slučaj kada se treba promeniti zbog partnera, jeste kada je i on spreman da se na isti ili odgovarajući način promeni zbog vas.

(Prevod: Stil.kurir.rs

Autor: Psiholog Pavel Zigmantovič za Econet.ru)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs