Kad sve krene kako ne treba

Ovako izgleda toksična veza: Manipulisaće, lagati i stvarati privid sreće, a vi ste u svemu tome - NEBITNI!

Toksične veze formiraju toksični ljudi, a vi ćete u njoj biti samo kolateralna šteta

Ljubav i zavođenje
21:40h
Ovako izgleda toksična veza: Manipulisaće, lagati i stvarati privid sreće, a vi ste u svemu tome - NEBITNI!
Foto: Shutterstock

Toksična osoba ne mora nužno biti partner, to može biti i vaš šef, roditelj, prijatelj ili bilo ko iz vama bliskog okruženja. Ljude koji su toksični karakteriše sklonost ka manipulaciji, dominaciji, kontroli i moći - i koristiće sve resurse kako bi sebi obezbedili ugodnu poziciju u odnosu, dok je u isto vreme ni najmanje neće zanimati kakva su osećanja partnera i kako takvo ponašanje utiče na drugu stranu u vezi. Toksična osoba je slepa i gluva za vaše želje i potrebe, i praviće se da nikada nije čula vaš odgovor „ne“, upamitite to!

Vrlo su vešti manipulatori i pretvaraće se da vam "skidaju zvezde sa neba“ dok će ustvari davati minimum od sebe. Takođe, praviće se da ne mogu da razumeju "u čemu je problem" kada i ukoliko pokušate da ih suočite sa njihovim ponašanjem. Priznavanje „krivice“ takođe im nije jača strana, pa će se služiti svim dostupnim sredstvima da dokažu da su oni u pravu i da iza rasprave izađu kao pobednici.

Toksična veza, za razliku od zdrave ima tendenciju da, nakon nerealno lepog početka prerasta u sputavajuću, onu koja narušava samopouzdanje, dovodi do preispitivanja i osećaja krivice. Sve navedeno manipulator kod žrtve izaziva tendenciozno i u kontinuitetu, kako bi je oslabila, izolovala i zadrža u potpunosti pod svojom kontrolom.

Klasične karakteristike toksične veze su: isprazni razgovori koji ne vode ničemu i ponavljaju se bezuspešno u nedogled, kratki i retki trenuci sreće, osećaj da nemate nikakvu mogućnost da objasnite i dokažete svoje mišljenje i stav, pasivna agresija i nepoverljivost, osećaj da ste sami u vezi i da nemate oslonac ili podršku.

Dok će partner koji vas voli i poštuje želeti da vam bude podrška, da bude tu za vas i u dobru i u zlu, podsticati vas da budete bolja vezija sebe, toksični partner tragaće za načinom kako da vas suptilno izoluje, preuzme kontolu i uruši vam samopuzdanje svojim konstantnim pritiscima, manipulacijama i potrebom da dokaže da je on/ona uvek u pravu.

Neki od tipova toksičnih ljudi su:

Narcis – ceo svet se vrti oko njega i on je najbolji, najlepši i najpametniji. I to je neosporna činjenica! Ovde je reč o velikom egocentriku koji neće slušati šta vi govorite, već će vas prekidati čekajući priliku da progovori o sebi u superlativu, naravno.

Kontrolor – ova osoba želeće da sve konce drži u svojim rukama. On/ona je UVEK u pravu, želeće da kontroliše šta radite, gde idete, kome se javljate, šta ste jeli i zašto! Na svaku vašu reč on/ona će imati opasku ili pridiku koja će vas demantovati i dokazati da je to što govorite/predlažete „glupo“. Ova osoba će vam konstantno „disati za vratom“.

Emocionalni vampir – ovo je osoba koja će učiniti da se nakon susreta sa njom osećate kao isceđen limun. Prepuna je pesimizma, crnih i negativnih misli i projekcija - i nikada joj ništa nije po volji. Konstanto je nezadovoljna, ma šta vi pokušali da učinite.

Posesivana osoba – ovakva osoba kritikovaće i ogovarati sve što hoda i diše, za nju/njega niko nije dovoljno dobar. Prema partneru neće imati blagonaklon i prisan, već kompetitivni odnos, jer je za njega/nju sve neka vrsta takmičenja. Ponaša se kao da je otvorena osoba, a ustvari prikuplja informacije o vama koje će prvom prilikom zloupotrebiti protiv vas. Nesiguran/a je u sebe i tu frustraciju leči preko vaših leđa drugih ljudi. Ovakva osoba biće ljubomorna na svaki kontakt i akciju koja nije usmerena ka njoj.

Teška osoba – misli da je uvek u pravu. Sa nipodaštavanjem gleda na stavove drugih ljudi, arogantna je i gazi preko drugih da bi ostvarila svoj cilj. U vezi će se truditi da sve podredi sebi, jer je suštinski ne zanima kako se oseća druga strana – ona dakle u vezi nije zbog vas, nego isključivo zbog sebe!

Ukoliko se prepoznajte u nečemu od gore navedenog, to je znak za uzbunu, tvrde stučnjaci i morate nešto preduzeti, jer ostanak u toksičnoj vezi je poput latentnog kopnjenja – i fizičkog i psihičkog.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs