ŽENA ROBERTA FICA JE VRLO MOĆNA, A OTAC JOJ ČUVENI PEVAČ: Niko ne gleda voljenije muža od nje, ovako je političar zaveo

Slovački premijer Robert Fico danas je upucan na skupu u mestu Handlová i u teškom stanju je prevežen u bolnicu.

Ljubav
23:16h Autor:
ŽENA ROBERTA FICA JE VRLO MOĆNA, A OTAC JOJ ČUVENI PEVAČ: Niko ne gleda voljenije muža od nje, ovako je političar zaveo
Robert i Svetlana, Foto: Koller Jan / ČTK / Profimedia

Robert Fico je istaknuti slovački političar, a na poziciji premijera se nalazi od oktobra 2023. godine. Nije mu prvi put da se nalazi na toj važnoj funkciji, a svojim postupcima učestvovao je u nekoliko istorijskih momenata za Slovačku.

Fico je diplomirao pravo na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi, nakon čega je započeo svoju političku karijeru. Godine 1992. pridružio se stranci SMER - socijalna demokratija (SMER-SD), da bi kasnije postao i njen lider.

Robert Fico, Svetlana Ficova
foto: Koller Jan / ČTK / Profimedia

Jedan od ključnih momenata u Ficovoj političkoj karijeri bio je izbor za premijera Slovačke. Prvi put je postao premijer 2006. godine, kada je SMER-SD formirao koalicionu vladu. Tokom svog mandata, Fico je bio poznat po svojoj politici fokusiranoj na ekonomski razvoj i socijalnu pravdu. Fico je takođe bio aktivan na evropskoj političkoj sceni, igrajući ključnu ulogu u slovačkom pristupanju Evropskoj uniji, koje se dogodilo 2004. godine.

Robert Fico se rodio i odrastao u radničkoj porodici u Topoljčanima. Do šeste godine je sa porodicom živeo u selu Hrušovani. Otac Ljudevit Fico je radio kao mašinovođa, a majka Emilija Ficova je bila prodavačica obuće. Fico ima brata Ladislava i sestru Luciju.

Robert Fico, Svetlana Ficova
foto: Koller Jan / ČTK / Profimedia

U braku gotovo 4. decenije

Da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka i još uspešnija žena potvrđuje i priča slovačkog premijera. Naime, on je svoju suprugu Svetalnu upoznao još na studijama - oboje su diplomirali na Univerzitetu Komenski u Bratislavi. Deleći klupu, prvo su postali najbolji prijatelji, a onda je njihv odnos prerastao u pravu ljubav koja traje punih 36 godia.

Sudbonosno "da" izgovorili su 1988, a kruna njihove ljubavi je sin Mihala, koji je studirao na Ekonomskom univerzitetu u Bratislavi.

Robert Fico, Svetlana Ficova
foto: Koller Jan / ČTK / Profimedia

Svetlana je veoma ostvarena žena u svom poslu, jedna je od najtraženiji pravnica, a predaje i na fakultetu.

Potiče iz vrlo uglede porodice - njen otac je Jaromir Svobodan, čuveni češki pevač-tenor, pozorišni fotograf i multiinstrumentalista.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs