"DUBOKA STAROST MI JE DOŠLA KAO KAZNA NAKON ŠTO SAM IH SVE POKOPALA": Našu glumicu su u 96. sahranile silne tragedije

Njen život je bio prepun uspona i padova, ali i velikih tragedija koje su je zauvek obeležile

Ljubav
15:37h Autor:
"DUBOKA STAROST MI JE DOŠLA KAO KAZNA NAKON ŠTO SAM IH SVE POKOPALA": Našu glumicu su u 96. sahranile silne tragedije
Foto: preentscreen/Youtube

Marija Crnobori rođena je u Hrvatskoj 1918. godine, ali o teškim trenucima kroz koje je prošla retko je govorila.

Imala je sedmoro braće i sestara, a čak četvoro je umrlo tokom Drugog svetskog rata. Kasnije je izgubila i supruga Marka Foteza sa kojim je imala sina Aleksandra. Sinovljeva smrt ju je potpuno dotukla. Međutim, tokom svog života uradila je nešto na šta se skoro nijedna žena nije ususila.

Ko je bila Marija Crnobori?

Marija je rođena 1. oktobra 1918. godine u Banjolama u Istri. Imala je sedmoro braće i sestara, a u mladosti je doživela veliku porodičnu tragediju kada je četvoro njih preminulo tokom Drugog svetskog rata.

Marija Crnobori
foto: Printscreen/youtube

Njenu 45 godina dugu karijeru obeležile su velike uloge, a u privatnom životu pratile su je brojne turbulencije. Bila je udata za reditelja Marka Foteza, a u brak su uplovili nakon što ga je ona zaprosila, i to na vrlo neobičan način. Pošto je rekao da se nikada neće ženiti glumicom, Marija ga je zaprosila tako što mu je napisala pismo na 24 strane.

- Nisam imala nerava da to šaljem poštom, nego sam mu lično odnela i rekla: To sada čitaj, a ja idem napolje u park. Sedela sam na klupi i čekala. Kad sam se vratila, Marko je rekao - Venčaćemo se 31. avgusta. Tako je i bilo, venčali smo se tog dana 1946. u Dubrovniku - ispričala je svojevremeno glumica u jednom intervjuu.

Marija Crnobori
foto: Printscreen/youtube

U braku sa Markom dobila je sina Aleksandra, koji je krenuo očevim stopama i takođe bio uspešan reditelj.

Međutim, Marija je prerano izgubila obojicu. Nakon smrti muža, u maju 2009. godine glumicu je potpuno slomila smrt sina. Aleksandar je iza sebe ostavio tri ćerke i dva unuka, o kojima je Marija brinula do kraja života.

Najvažnije uloge Marije Crnobori su svakako Sofoklova Antigona, Šekspirova Ledi Magbet, Geteova Ifigenija… Sa Markom Fotezom je učestvovala i u etabliranju Dubrovačkih letnjih igara (Ofelija u Hamletu 1952. i Gertruda 1956, Titanija u Snu letnje noći, Ida u Dubrovačkoj trilogiji i druge uloge).

Marija Crnobori preminula je u Beogradu 21. oktobra 2014. godine, u 96. godini života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs