NJEGOVA ŽENA JE VIDELA KAKO GA GLEDAM I OVO MI JE REKLA: Nju je voleo tajno 30 godina, a tragedije ga zaredom pogađale

"Džon je imao tu neku ranjivost, kad ga vidite dobili biste jaku želju da ga zagrlite i uverite se da je sve u redu", opisala je Travoltu najbolja prijateljica.

Ljubav
14:16h Autor:
NJEGOVA ŽENA JE VIDELA KAKO GA GLEDAM I OVO MI JE REKLA: Nju je voleo tajno 30 godina, a tragedije ga zaredom pogađale
Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Neverovatnim višestrukim talentima Džon Travolta vrlo brzo je dobio titulu najtraženijeg glumca u Holivudu! I dok su se uspešne role smao nizale, njegov broj obožavateljki je samo rastao. Markantni zavodnik osvajao je i stastom i glasom, ali malo ko zna šta se sve krije u dubini Travoltine duše. Razne nedaće su ga snašle, a vremenom je postao simbol uspeha, strasti i posvećenosti umetnosti, humanosti.

Džon je rođen 18. februara 1954. godine i odrastao u predgrađu Nju Džersija, gde mu je majka Helen usadila strast prema pevanju, plesu i glumi. Najmlađi od šestoro braće i sestara, Džon je imao blag duh i krhkost koja se prepoznavala od malih nogu, pa je njegova majka imala "potrebu" da se brine o njemu.

Džon Travolta
foto: Profimedia

Imao je samo 16 godina kada je napustio školu i počeo da se bavi glumom. Našao ga je agent kojem se svideo njeog dobar izgled, smisao za humor i velika inteligencija.

Najpoznatiji po ulogama u filmovima "Saturday Night Fever" i "Grease", Travolta je demonstrirao svoju raznolikost kao glumac, istovremeno osvajajući publiku svojom glumačkom veštinom, plesnim talentom i neodoljivim šarmom. Njegova karijera obuhvata širok spektar žanrova, od drama do komedija i akcionih filmova.

Pored svog izuzetnog glumačkog talenta, Travolta je takođe poznat po svojoj strasti prema letenju. On je kvalifikovani pilot sa brojnim satima letenja, poseduje svoj privatni avion i često se angažuje u humanitarnim misijama koje uključuju avijaciju.

Džon Travolta
foto: Profimedia

Kroz svoje filmove, aktivizam i lični integritet, Travolta inspiriše i zabavlja publiku širom sveta, čineći ga jednim od najomiljenijih i najcenjenijih filmskih ikona današnjice.

Najeća ljubav koja se nikad nije ostvarila

Glumica Kirsti Eli i Džon priznali su da su se zaljubili jedno u drugo kada su zajedno snimali, ali tvrdili su da se nikada nisu upustili u vezu jer su oboje u to vreme bili u braku, ona s glumcem Parkerom Stivensonom, a on s glumicom Keli Preston.

"Mislim da sam poljubila Travoltu. Zamalo sam pobegla sa njim i udala se za njega. Volela sam ga i još ga volim. Da nisam bila udata, sigurno bih se udala za njega", rekla je Eli u jednom intervjuu.

Kristi Eli
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Džona je nazvala i ljubavi svog života, a detalje njihove veze iznela je i u podkastu The Dan Wootton Interview u septembru 2018. godine.

"Džon bi se složio da su ta osećanja bila obostrana. Nismo se upustili u vezu i to je jedna od najtežih stvari koje sam ikada uradila jer sam bila ludo zaljubljena u njega. Bilo nam je zabavno zajedno, ali nismo imali seksualnu vezu jer nisam želela da varam supruga. Ali mislim da je ovo još gore, jer sam dopustila sebi da se zaljubim u njega i ostala sam zaljubljena još dugo vremena", ispričala je glumica.

Prisetila se i kako joj se jednom prilikom zbog toga suprotstavila Travoltina supruga.

"Keli mi je prišla i pitala me zašto flertujem s njenim suprugom. I tada sam to odlučila da privedem kraju", priznala je Kirsti koja je, poput Travolte, bila članica kontroverzne sajentološke crkve.

Kada je Kristi Eli preminula u 71. godini posle kraće borbe sa karcinomom 2022, Travolta se dirljivim rečima oprostio od glumice i svoje velike ljubavi.

Kristi Eli, Džon Travolta
foto: Printscreen Youtube/ABC NEWS

"S Kirsti sam imao jednu od najposebnijih veza. Volim te, Kirsti. Znam da ćemo se videti opet", napisao je glumac.

Međutim, Travoltin život je i pre toga bio obeležen tragedijama. Naime, najvažnije žene u njegovom životu izgubile su bitku sa istom bolešću - karcinomom dojke. A taman kada je počinjao da staje na noge, doživljava najgoru bol koju čovek može da oseti - gubi sina.

Žena mu umire na rukama

Džon se u početku zabavljao sa glumicom Dajanom Hajland koja je od njega bila starija 18 godina. U svemu se ugledao na nju, a ona mu je bila velika podrška. Ali, iznenada, baš kada je Džon Travolta snimao "Groznicu subotnje večeri," glumici je dijagnostikovan rak dojke.

Dajana je podvrgnuta mastektomiji, ali rak se proširio svuda po telu i samo tri meseca nakon dijagnoze - umire.

"Ona mu je zapravo umrla na rukama. A onda je on morao da sedne na avion i ode u Njujork da snimi "Groznicu subotnje večeri" kao da se ništa nije dogodilo," ispričao je Vesli Klarkson.

1 / 6 Foto: Profimedia

Džon Travolta je u pauzama između snimanja izgledao kao zombi, tvrdile su kolege. Nedugo nakon snimanja, glumac je nominovan za Zlatni globus i Oskar.

Majka se tajno borila

Nakon smrti voljene žene, Džon Travolta je nastavio vredno da radi kako bi zaboravio na sve. Ali nije znao da još jedna žena iz njegovog okruženja vodi strašnu bitku za zdravlje.

Naime, njegova majka Helen je otkrila da ima rak dojke, ali je odlučila da sinu ništa ne kaže. Znala je šta je prošao sa Dajan, pa nije želela da prolazi kroz isto to samo 18 meseci nakon što je Dajana umrla.

Njena želja je uvek bila da ga zaštiti. Ali bolest se nije mogla dugo kriti, pa je Džon na kraju otkrio o čemu se radi. Posećivao ju je skoro svaki dan, pevao joj i trudio se na sve načine da je oraspoloži. Osam meseci kasnije Helen je umrla ostavivši ogromnu prazninu u glumčevom životu.

Džon Travolta
foto: KIP RANO / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hteo da napusti glumu

Smrt dve važne žene u njegovom životu, uzele su svoj danak. Džon Travolta se posvetio poslu, ali filmovi u kojima je glumio polako su izlazili iz mode. Zbog velike nesigurnosti da posao ne radi kako treba, Džon Travolta odbija uloge u dva velika blokbastera: "Američki žigolo" i "Oficir i džentlmen".

Izgubio je volju da se bori za sebe i svoje uloge, pa je upao u krug veoma loših filmova. Uskoro reditelji nisu hteli ni da ga angažuju, jer su smatrali da ne donosi sreću. Karijera mu je išla toliko loše da je pomišljao da napusti glumu i posveti se pilotiranju. Ali malo po malo, glumac se vraćao u velikom stilu na filmsko platno.

Udarac od kojeg se ni danas nije oporavio

Karijera je polako počela da mu ide uzlaznom putanjom, dok mu je privatni život cvetao sa suprugom Keli Preston sa kojom je imao troje dece. Međutim, život mu je spremao još jedan udarac.

Njegov sin Džet, koji je imao samo 16 godina iznenada umire 2009, nakon što je pao u kupatilu i glavom udario o kadu.

Džon Travolta je priznao da je to "najgora stvar koja se ikome ikad može dogoditi", te da se svakodnevno bori protiv depresije koja je nastupila nakon tragičnog gubitka.

Džon Travolta, Keli Preston
foto: Reuters / Regis Duvignau

Smrt druge supruge od iste bolesti

Taman kada je porodica počela da "staje na noge" nakon gubitka sina, i Keli je otkrila da boluje od raka dojke. Preminula je u 57-oj godini. Džon objavljuje da se njegova žena borila do kraja, ali da je bolest bila jača.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs