NAJPOSEBNIJU ŽENU BOLEST JE UNIŠTILA, PRE SMRTI MUŽA MOLILA SAMO OVO: Čuveni dasa joj se kleo na ljubav, pa sramno IZDAO

Helen Mekrori, engleska glumica specifične harizme, trudila se da živi onako kako je htela, po svojim pravilima, čime je tešila i najbliše pred smrt.

Ljubav
00:50h Autor:
NAJPOSEBNIJU ŽENU BOLEST JE UNIŠTILA, PRE SMRTI MUŽA MOLILA SAMO OVO: Čuveni dasa joj se kleo na ljubav, pa sramno IZDAO
Demijan Luis sa Alison Moshart, Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Lenegdarna glumica Helen Mekrori živela je hrabro, a baš tako se i borila sa karcinomom dojke i to u tajnosti. Iako je izgubila bitku, preminuvši 2021. u 53. godini, o njenoj neopisivoj energiji i danas se priča u svetu poznatih. Do poslednjeg dana samo njeni najbliži su znali za dijanozu, dok je ostatku javnosti delovala kao da se ništa ne dešava. Baš u najtežim momentima je bila najvrednija, a njena neustrašivost je svima bila velika lekcija.

Rođena u Padingtonu, delu Londona u kome u pretežno kućama sa vrtovima živi imućniji sloj stanovništva britanske prestonice, Helen je pre završetka studija glume u školi Drama Centre London počela da dobija uloge u teatru i na televiziji.

Helen Mekrori i Demijen Luis
foto: Profimedia

Svetska slava je stigla ulogom tetke Poli (Aunt Polly) u super popularnoj televizijskoj seriji Stivena Najta “Birmingemska banda”. Koristeći malo glumačkog alata, oslanjajući se pretežno na facijalnu mimiku i pogled, autentično je dočarala lik žene koja posle mnogih padova uspeva uvek da bude na strani pobednika i da pri tome drži porodicu na okupu. Osim toga, pamtimo je i po drugim maestralnim ulogama poput: Šeri Bler u filmovima "Kraljica" i "Posebna veza", kao i Narcise Melfoj u poslednja tri filma iz serijala "Hari Poter".

Međutim, kada je upoznala ljubav svog života, glumca i reditelja Demijana Luisa i dobila sina Guliveru i ćerku Menon sa njim, svesno je karijeru stavila u drugi plan. Osim toga, neprestano se bavila humanitarnim radom, a koliko je srce imala, govori i činjenica da je pred samu smrt uspela zajedno sa suprugom da skupi ogromnu količinu novca za jedan britanski restoran gde se spremala hrana za ljude koji su ostali bez posla za vreme pandemije, ali i za medicinsko osoblje.

- Poslednjih meseci je blistala jače nego što biste mogli da zamislite da bi i najsjajnija zvezda mogla da zasija. Nikad nisam poznavao nikoga ko je tako svesno širio sreću. Nisam upoznao osobu koja je kao ona umela da kaže “molim te” i “hvala ti”. Čak i kada je umirala, u poslednjih nekoliko dana, razgovarajući sa našim divnim negovateljicama, ona je više puta rekla: “Hvala vam puno.” Znala je šta je čeka, ali nije dopustila da je ljudi oko nje sažaljevaju. Gledala nas je u oči očekujući neminovno - rekao je tada Luis, koji se divio svojoj lepšoj polovini do samog kraja.

Demijan Luis i Helen Mekrori važili su da jedan od najskladnijih parova u svetskom šou biznisu, a bili su venčani 14 godina. U svakoj prilici u kojoj su se pojavljivali zajedno izgledali su zaljubljeno do ušiju i nisu prestajali da se dodiruju, bilo da su se držali za ruke, grlili ili samo stajali priljubljeni jedno uz drugo na holivudskim događajima.

Upoznali su se 2003. u londonskom pozorištu Almeida, dok su zajedno radili na jednoj predstavi. A glumica je odvuek istivala da je odmah privukao njegov neverovatan humor.

"Samo me je mnogo zasmejavao. I još uvek to čini", rekla je i naglasila svojevremeno da sa njim nikad nije bilo dosadno.

Luis je jednom prilikom objasnio da su oboje mnogo izlazili i provodili se u mladosti, a nakon što su se upoznali izlasci su bili još uzbudljiviji. Kako je ispričao, uživali su u satima i satima džeza, a na internetu se može pronaći mnogo fotografija ovog para kako pleše i kikoće se i, jednostavno, uživa u svakoj zajedničkoj sekundi. Bilo je jasno da je to — to.

"Zaprosio sam Helen u Parizu. Pokušao sam to da uradim na Pont Neufu, znojio sam se i rvao se s prstenom u džepu, pa se on zaglavio u kesici, a kad sam ga konačno izvadio grupa japanskih turista nas je okružila kao jato galebova, slikali i trenutak je potpuno uništen", ispričao je Demijan.

Par se venčao 2007. godine, a za svoju godišnjicu su se uvek vraćali na mesto na kojem je sve počelo - u Pariz. Sudbonosno da su izgovorili u intimnom okruženju. Sve je obavljeno u kancelariji, a potom su uz 11 zvanica nazdravili u obližnjem restoranu.

Iako su zbog snimanja često morali da putuju i da budu razdvojeni na različitim strana okeana, par je uvek podržavao jedno drugo i, štaviše, kada bi jedno od njih dvoje oklevalo zbog porodice podrška nije izostajala.

Helen Mekrori
foto: Profimedia

Tako je bilo i u Heleninim najtežim danima, suprug joj je, uz decu, bio najveći izvor snage, ali i motiv da se bori. Bila je jaka kao stena zbog njih, iako je u dušui doživljavala brodolome. Ali, više od svega joj je bilo stalo da ne pate kada ona ode.

Demijan je jednom prilikom otkrio da ga je njegova pokojna supruga ohrabrivala da ima "mnogo devojaka" kada ona nestane, rekavši da "ljubav nije posesivna" i to samo nekoliko nedelja pre smrti.

- Želim da tata ima devojke, puno njih, svi morate ponovo da volite, ljubav nije posesivna, ali znate, Demijane, pokušajte barem da me sahranite pre toga - pričao je suprug slavne glumice i dodao:

- Podsticala nas je da budemo hrabri i da se ne bojimo. Kao što je više puta rekla deci Ne budite tužni, živela sam život onako kako sam želela.

Demjien Luis
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

I iako mu je prema njegovim rečima supruga to i poželela, mnogi su osudili Demijana Luisa kada su saznala da je 14 meseci nakon Helenine smrti, pronašao novu ljubav. Tada je uslikan sa kantautorkom Alison Moshart u šetnji Njujorkom, i to sa burmom na ruci, koju nije želeo da skine.

Mnogi obožavaoci su smatrali da je svoju veliku ljubav na ovaj način izdao, smatrajući da ju je prebrzo "zamenio".

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Otkrio je da ga je njegova pokojna supruga ohrabrivala da ima "mnogo devojaka" kada ona nestane, rekavši da "ljubav nije posesivna" i to samo nekoliko nedelja pre smrti.

- Želim da tata ima devojke, puno njih, svi morate ponovo da volite, ljubav nije posesivna, ali znate, Demijane, pokušajte barem da me sahranite pre toga - pričao je suprug slavne glumice i dodao:

- Podsticala nas je da budemo hrabri i da se ne bojimo. Kao što je više puta rekla deci Ne budite tužni, živela sam život onako kako sam želela. -

I iako mu je prema njegovim rečima supruga to i poželela, mnogi su osudili Demijana Luisa kada su saznala da je 14 meseci nakon Helenine smrti, pronašao novu ljubav.

foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Prošlog leta je uslikan sa kantautorkom Alison Moshart u šetnji Njujorkom.

Iako burmu još uvek nije skinuo ni dve godine posle smrti supruge, većina mu zamera da je prebrzo nastavio dalje.

- Oni imaju zajedničke prijatelje. Ne znam tačno kako su se upoznali, ali dobro im je. Ako je ona srećna, mi smo srećni- rekla je Alisonina majka Vivijan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs