3 FROJDOVE TEORIJE O RAZVODU: Evo zbog čega MUŽ ostavlja ŽENU koja je vidno DOBRA u svakom mogućem pogledu

Frojd je objasnio zbog čega smatra da muškarci ostavljaju dobre žene.

Ljubav
Autor:
3 FROJDOVE TEORIJE O RAZVODU: Evo zbog čega MUŽ ostavlja ŽENU koja je vidno DOBRA u svakom mogućem pogledu
Frojd o razlozima rastanka dvoje ljudi., Foto: Profimedia

Sigmund Frojd je austrijski psihijatar poznat kao osnivač psihoanalitičke škole. Smatra se jednim od najuticajnijih, ali i najkontroverznijih naučnika 20. veka.

Glavni je predstavnik psihoanalize. On je izneo teoriju po kojoj je čovek nesvesno biće, bez mogućnosti slobodnog odlučivanja, ne može da donosi racionalne odluke, pa čak ni da vlada samim sobom.

Brojni su razlozi zašto dolazi do rastanka između dvoje ljudi, ali najčešće pitanje jeste, zašto neko ostavlja osobu koja je vidno dobra u svakom pogledu.

raskid, tužni partneri
foto: Shutterstock

Osvrnućemo se na razloge zašto to čine muškarci, zapravo, zašto ostavljaju dobre žene, uz tri mudra citata Frojda i njegova objašnjenja:

1.”Ako par prestane da se svađa, onda je i ljubav prestala”.

Odsustvo bilo kakvog sukoba može da dovede do prestanka razvoja u vezi. Naravno, da je mera važna u svemu. Zdrava rasprava je u redu, bilo kakvo preterivanje ne.

Sa dobrom ženom se i teško posvađati, ali jednostavno ponekad treba prestati biti baš toliko dobar u svim situacijama. Zapravo bi se želelo reći, da zdrava i konstruktivna rasprava je potrebna u odnosu, da bi se rešile određene stvari, ali i iskazani jasni stavovi.

besna žena, svađa
foto: Shutterstock

2. ” U ljudskoj prirodi je, da ceni i voli sve ono, što ne može postići”.

Na početku skoro svakog odnosa određena osećanja koja nas vode je lako razumeti. Tu se radi o intrigama, neizvesnosti, pomalo i opasnosti. Ne znate šta možete tačno da očekujete i postignte, pa shodno tome cenite takav početni adrenalin.

Međutim, kada veza već postane dovoljno stabilna, odnos vam postaje i ne baš toliko interesantan, čak i nevažno da li je pored vas dobra žena ili ne. Nestaje vam interesovanje, jer ste odnos već postigli, i uzimate sve zdravo za gotovo. Upravo je to, u ljudskoj prirodi, da cenite ono što još niste ili ne možete postići, a kada to isto dobijete i postignete, stvari za vas postaju manje interesantne.

Partneri, Veza
foto: Profimedia

3. “Onaj ko voli mnoge žene, dobro ih poznaje. Onaj ko voli jednu, poznaje ljubav”.

Frojd ovde jasno ističe zakon, a to je: Ljudi koji se vole, ne napuštaju se. Frojd naglašava, spemni smo da ostanemo pored neke osobe samo ako osećamo ljubav. Nastavljati vezu iz navike, iz kojekakvih osećaja dužnosti ili sažaljenja, zajednički stečenog kapitala je prosto nepotrebno. Ali, nevolja je, smatrao je Frojd, što mnogi parovi nastavljaju da žive tako.

Stariji Par, Ljubav, partnerski odnosi
foto: Shutterstock

Kada se radi o pravom odnosu, u kojem ima ljubavi tu ćete i ostati. Tu nema proračuna niti kalkulacija. Kako je i sam rekao, u ljudskoj prirodi jeste da voli ono što se ne može postići, ali takođe isto da ko voli ispravno, poznaje ljubav. Prema tome, stvar je individualna.

Prepoznajte u kakvom ste odnosu, i vrlo lako ćete doneti odluku, da li ostajete ili je prestalo da vam bude interesantno, piše Espreso.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs