NIKO NIJE VOLEO ŽENU TAKO LEPO KAO MATIJA VERU: Njihov susret bio je filmski, a ovako je o njoj govorio

Ljubavna priča Matije Bećkovića koji je 40 godina voleo Veru Pavladoljsku veoma je emotivna i lepa.

Ljubav
20:56h Autor:
NIKO NIJE VOLEO ŽENU TAKO LEPO KAO MATIJA VERU: Njihov susret bio je filmski, a ovako je o njoj govorio
Emotivna ljubavna priča Matije Bećkovića, Foto: ATAImages

Istaknuti književnik, pesnik, filolog, redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti - Matija Bećković tokom života napisao je vanvremenska dela koja su motivisala mlade književnike na svojevrsno stvaralaštvo.

Osim vanvremenskih dela po kojima će ostati upamćen, mnogima je zanimljiva i njegova ljubavna priča i filmski susret sa njegovom prvom ljubavi Verom Pavladoljskom.

"Kad sam je drugi put video rekao sam: "Eno moje poezije kako prelazi ulicu." – Matija Bećković

1962 godine odštampana je prva knjiga Matije Bećkovića. Naziv je dobila po prvoj ljubavnoj poemi koju je Bećković napisao - Vera Pavladoljska. Maestro Arsen Dedić 1966. godine obradio je i komponovao nekoliko strofa ove nežne i tople, ljubavne poeme – zbog čega je često dolazilo do nesporazuma, da je upravo Dedić autor poeme o Veri, piše sarajevskijohndoe.com.

Njihov susret dogogio se 9. decembra, 1956. godine u večernjim časovima, na valjevskom korzou, "u Karađorđevoj ulici, između Pošte i Suda". Vera je tada bila učenica petog razreda, dve godine mlađa od Matije.

- Vera Pavladoljska je moja prva poema, i moja prva ljubav. I ne znam baš mnogo onih koji su se oženili svojom prvom ljubavlju. Pomešali su se život i poezija. A poezija je moj život, i moja prva i poslednja ljubav - rekao je Bećković za Vreme.

Matija Bećković
foto: Kurir/ Marina Lopičić

Vera Pavladoljska rođena je u rusko-srspkoj porodici. Otac joj je bio Rus – Aleksej, rođen u Pjatigorsku na Kavkazu i pred Oktobarsku revoluciju, kao dječak, stigao je u Srbiju, a majka Kragujevčanka – Jelena Korać. Vera nosi ime očeve majke. Od tog subotnjeg korzoa, pričalo se da je mladi, stidljivi pesnik počeo da se ponaša slobodnije, on prati svaki njen korak – ali i ona njegov. Vera je dolazila da ga sluša, pa i da govori na večerima literalne družine u Gimnaziji. Vera Pavladoljska je među prvim pesmama u kojim se pesnik direktno obraća devojci, njenim punim imenom, a sigurno prvi put da se nešto poput toga objavilo u studentskom listu.

Matija Bećković
foto: Kurir/ Marina Lopičić

U jednom od svojih skoro objavljenih intervjua, Bećković je rekao da je Vera čitala pjesmu, gledala svoje ime i pitala: "Na koga si mislio?" ali i da, dok je pisao, nije mogao naslutiti šta će se tačno desiti sa pjesmom, koliko će pažnje privući, ni da će upravo Vera biti njegova prva ljubav, prva knjiga, prva tačka u biografiji i majka njegove dece.

Matija i Vera dobili su dve ćerke, bliznakinje Olju i Ljudmilu, koje su imena dobile po stihovima Majakovskog: "Recite sestrama Ljudmili i Olji." Koliko je poema koju je napisao njihov otac popularna, devojčice su saznale igrajući se u dvorištu - često bi im prilazili mladići i devojke sa molbom: "Možete li da nam donesete knjigu Vera Pavladoljska?" Međutim i Matija i Olja su u svojim intervjuima potvrdili da je ova poema u njihovoj kući bila predmet humora. Gospođa Vera bi se šalila kako to nije ona i da se on samo poslužio njenim pevljivim imenom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs