ŽENA KOJA JE ZALUDELA NAJBRILIJANTNIJE UMOVE SVETA: Niče je zbog nje plakao, zavela je Frojda, a ON je uspeo da je oženi

Ličnost i priroda Lu Andreas-Salome su bili glavni elementi koji su inspirisali i zarobili neke od najbrilijantnijih umova dvadesetog veka.

Ljubav
15:58h Autor:
ŽENA KOJA JE ZALUDELA NAJBRILIJANTNIJE UMOVE SVETA: Niče je zbog nje plakao, zavela je Frojda, a ON je uspeo da je oženi
Ko je žena koja je zaludela Ničea i Frojda?, Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Lu Andreas-Salome je bila nemačka filozofkinja ruskog porekla, rođena u Sankt Petersburgu 1861.

Njen temperament, ličnost i priroda su bili glavni elementi koji su inspirisali i zarobili neke od najbrilijantnijih umova dvadesetog veka.

Henri Giljo je njen prvi mentor, učitelj teologije, filozofije, francuskog i nemačkog jezika. Iako je bio oženjen, zaljubio se u Salome, pa je čak i zaprosio. Ubrzo potom se preselila u Rim gde je bila redovna gošća u kulturnim događajima.

Tako je upoznala i Pola Rea, sa kojima je imala duboke filozofske razgovore. Tako se on i zaljubio u nju, a on ju je i upoznao sa Fridrihom Ničeom.

Fridrih Niče
Fridrih Niče foto: Wikipedia

Ova mlada žena je zapala za oko nihilističkom filozofu koji je istog trenutka bio očaran njenom zrelošću i inteligencijom. Njih troje su tako ušli u ljubavni trougao. Obojica su je kasnije zaprosili više puta, ali je ona uvek imala isti odgovor: Očarava me vaš talenat, ali ne mogu da vam uzvratim osećanja.

Niče je tokom depresije izazvane njenim odbijanjem napisao jedan od najpoznatijih svojih dela - Tako je govorio Zaratustra.

Ostatak svog života, Niče je proveo razočaran, razjaren, tužan i depresivan do te mere da je više puta pokušao samoubistvo. Nikada je nije preboleo.

Njegova osećanja i vapaj prema ženi koju neizmerno voli i na koju je ljut zato što ne može da je osvoji, podstakla su u njemu književni potencijal koji je okarekterisan kao ženomrzački.

Upravo taj kasniji deo Ničeovog života, kao jednu nesvakidašnju ljubavnu priču čije posledice su neizlečivo, poput metastaze iz dana u dan uništavale čuvenog filozofa, Irvin Jalom je uzeo kao temu za svoje delo Kad je Niče plakao.

Godine 1887., kada je imala 26, udala se za Karla Fridriha Andreasa, zbog ljegove pretnje da će izvršiti samoubistvo ako ne pristane na brak. Bez ikakvog interesa za taj brak Lu će ostati u njemu sve do smrti svog muža 1930, i zadržaće kasnije njegovo prezime.

Ni tokom braka nije odustala od svoje slobode i kretala se u širokim krugovima koji su joj dopuštali povremene veze sa drugim muškarcima.

1897. kada ima 36 godina, sreće Rajner Mariju Rilkea, koji je 14 godina mlađi od nje i koji će se takođe zaljubiti u nju. Odlaze na putovanje u Rusiju 1900. godine. Njihova veza trajaće tri godine, ali dopisivaće se čitavog života. Ona je ta koja je promenila njegovo ime od Rene u Rajner, i koja je bila njegova inspiracija, tokom čitavog njegovog stvaralaštva.

Rene Marija Rilke
Rene Marija Rilke foto: Wikipedia

Vremenom je Rilke postajao sve posesivniji i posesivniji što je dovelo do njihovog razlaza.

Kada se Andreas-Salome zainteresovala u psihoanalizu, sa Polom Bjerom, tadašnjim partnerom, je otišla na kongres u Vajmaru. Tada se upoznala sa Frojdom i od tog momenta su njih dvoje započeli vezu zasnovanu na međusobnom divljenju i interesu za rad koji su stvarali.

Žena koja je inspirisala i očarala neke od najbrilijantnijih umova dvadesetog veka umrla je u januaru 1937. godine. Sa ovog sveta otišla je mirno, u snu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs