ONA JE BILA LEPA GLUMICA, A ON TITOV GENERAL I HEROJ: Ljubav koja je menjala istoriju SFRJ pratile su UVREDE I PRETNJE

Ljubav Peka i Milene Dapčević menjala je istoriju Jugoslavije, a Partizanke nisu mogle da podnesu brak mlade glumice i proslavljenog generala.

Ljubav
Autor:
ONA JE BILA LEPA GLUMICA, A ON TITOV GENERAL I HEROJ: Ljubav koja je menjala istoriju SFRJ pratile su UVREDE I PRETNJE
Ljubavna priča koja je promenila istoriju Jugoslavije, Foto: Printscreen/youtube

Glumica Milena Dapčević rođena je kao Milena Vrsajkov u Despotovu 1930. godine, a postala je jedna od najvećih zvezda socijalističkog filma.

Njenu karijeru je, bez sumnje, obeležio film "Anikina vremena" iz 1954. godine, napravljen po motivima istoimene novele Ive Andrića, u kom je igrala naslovnu ulogu.

Milena Dapčević bila je  jedna od najvećih zvezda socijalističkog filma
Milena Dapčević bila je jedna od najvećih zvezda socijalističkog filma foto: Printscreen Youtube / Domaći filmovi

Igrala je u velikom broju filmova i TV drama, a mlađi su je upamtili kao doktorku u filmu "Boško Buha".

Pored toga što su njen život obeležili film i televizija, tu je i njena velika ljubav s Pekom Dapčevićem, narodnim herojem, učesnikom Narodnooslobodilačke borbe i Španskog građanskog rata, ambasadaorom SFRJ i general-pukovnikm JNA.

Milena se uadala za  narodnog heroja Peku Dapčevića
Milena se uadala za narodnog heroja Peku Dapčevića foto: Printscreen/youtube

Upoznali su se tokom leta 1952. godine, dok je Dapčević letovao u Dubrovniku, gde je Milena snimala film "Svi na more". Par se ubrzo venčao, a kum im je bio Milovan Đilas, koji je pisao o njihovoj velikoj ljubavi.

Ipak, njih dvoje prošli su kroz strašnu osudu okoline, koja nije mogla da podnese da se proslavljeni partizanski vojskovođa i zavodnik oženi devojkom mlađom 17 godina.

Glumica je bila odbačena od Dapčevićevih ratnih drugova, naročito jer je on tokom rata bio u vezi s prelepom i ništa manje hrabrom Stanom Tomašević, prvom ženom koju je Tito postavio za partizanskog komesara i koju su nazivali "Titovom manekenkom".

Međutim, Peko je odabrao ženu koja ne samo što nije bila istaknuta borkinja, već je bila samo dete kad je počeo rat.

Milena je dobijala preteća pisma puna uvreda i osude
Milena je dobijala preteća pisma puna uvreda i osude foto: Printscreen/youtube

Milena je dobijala anonimna pisma puna mržnje i besa, a još se pamti da su na dočeku Nove 1954. godine u Klubu književnika sedeli samo sa Đilasom i njegovom suprugom, što je Đilasa podstaklo da napiše politički tekst "Anatomija jednog morala", u kom je kritikovao funkcionere i njegove supruge.

A 16. i 17. januara - nešto više od dve nedelje posle tog dočeka Nove godine - počeo je politički obračun s Đilasom, koji će ga, u finalu, odvesti na robiju.

Pekin položaj bio je složen: njegov voljeni, mlađi brat, pukovnik Vlado Dapčević, načelnik Uprave za agitaciju i propagandu JNA, 1948. izjasnio se za Staljina, a 1950. pokušao je da pobegne iz zemlje i bio osuđen na dvadeset godine robije. U obračunu s Đilsom je ćutao - nije mogao protiv njega, ali ni protiv onog što je Tito odlučio.

Milena je uz svog supruga ostala do kraja
Milena je uz svog supruga ostala do kraja foto: Printscreen/youtube

Nakon skandala, Peko je smenjen s mesta načelnika Generalštaba JNA i postao amabasador Jugoslavije u Grčkoj.

Milena i Peko imali su dvoje dece: ćerku Milicu i sina Vuka, a glumica je celog života isticala koliko je ponosna na naslednike. Milica je odlučila da postane arheološkinja, o čemu je Milena pričala s ponosom, a u jednom intervjuu istakla je i da Milica ima "bolji ukus u odevanju" od nje.

Preminuo je u Beogradu 1999. godine, sa Milenom pored sebe. Ona je nastavila da živi u Srbiji i neguje sećanje na njega, a svet je napustila 3. decembra 2018. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs