reka "ne" ubistvu iz osvete

POSTALA NAJMLAĐA ARAPSKA KRALJICA, A HIDŽAB NIKADA NIJE NOSILA: Njena ljubavna priča vraća veru u PRAVA OSEĆANJA (FOTO)

Važi za jednu od najlepših žena sveta koja ima besprekoran stil, ali i ogromno srce!

Ljubav
18:54h Autor:
POSTALA NAJMLAĐA ARAPSKA KRALJICA, A HIDŽAB NIKADA NIJE NOSILA: Njena ljubavna priča vraća veru u PRAVA OSEĆANJA (FOTO)
Foto: Profimedia

Jordanska kraljica Ranija nije samo poznata po vanvremenskoj lepoti! Naime, ta žena je ogromni borac za poboljšavanje položaja žena u arapskom svetu! Nije svakidašnja dama sa plemićkom titulom, naprotiv. Ova izuzetno obrazovana gospođa hrabro ide ka ostvarenju svih svojih ciljeva.

Rođena je u Kuvajtu 31. decembra 1970. godine u porodici Palestinaca. Otac Faisal Sediki Al Jasin je bio pedijatar, a majka Ilham Jasin domaćica. Od najranijeg detinjstva pohađala je privatnu školu Nju Inglišu, da bi 1987. započela obrazovanje na američkom fakultetu u Kairu, na smeru ekonomija i informatika. Diplomirala je 1991. godine, a ti nije stala sa obrazovanjem. Upisala je magistarske studije na ženevski Fakultet za studije biznisa.

Kraljica Ranija
foto: Profimedia

Međutim, Zalivski rat, koji je započeo 1990. godine, joj je potpuno promenio život. Ranija se sa svojom porodicom preselila u Jordan, potražvši mir i utočište. Tamo upoznaje 1993. tadašnjeg jordanskog princa Abdulaha na jednoj večeri, koju je organizovala njegova sestra, princeza Aiša.

Bila je to ljubav, definitivno, na prvi pogled, a samo dva meseca nakon upoznavanja, ovaj par je odlučio da se veri. U junu 1993. godine izgovorili su sudbonosno "da" uz tradicionalnu muslimansku ceremoniju.

Kraljica Ranija, Kralj Abdulah
foto: Profimedia

Ranijom je najviše bila impresionirana baka Abdulaha II, kraljica Zein al Šaraf Talal, koja je na venčanju izgovorila: "Ti si dijamant koji će postati deo porodice Hašemita".

U jednim od vrlo retkh intervjua koje je dala, kraljica Ranija je otkrila kako je izgledao njen prvi susret sa suprugom.

- On je imao neodoljiv osmeh i energiju kojom je privlačio poput magneta. Šta reći, ostalo je istorija. Kad govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, ali stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi - opisala je Ranija.

Kraljica Ranija, Kralj Abdulah
foto: Profimedia

Princ Abdulah nije trebalo da postane kralj, jer je jedan od dva mlađa brata pokojnog kralja Huseina. Titula je sledovala njegovom starijem bratu princu Hasanu, koji je godinama važio za jordanskog prestolonaslednika. Ali, kralj je 1999. na svojoj smrtnoj postelji neočekivano doneo odluku da proglasi svog sina jedinim pravim naslednikom na tronu.

Tako je smrću kralja Huseina 7. februara 1999. Abdulah je proglašen novim jordanskim kraljem, a šest nedelja kasnije i njegova supruga dobila je zvanično titulu kraljice. Sa 28 godina postala najmlađa kraljica na svetu.

Na svoj pedeseti rođendan istakla da je posao kraljice nešto sasvim drugo, a ne, kako mnogi misle, da je to samo nošenje krune i pojavljivanje na važnim događajima.

Jordanska kraljica Ranija
foto: Profimedia

- Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću da mu služim najbolje što znam i svaki dan dajem svoj maksimum - rekla je Ranija.

Pokrenula je mnoga pitanja, koja su dugo bila bez odgovora!

Zahvaljujući svojoj mladosti, kraljevskom statusu, ali i nestvarnoj lepoti, Ranija je preko noći stekla popularnost kako u zemlji, tako i širom sveta. A taj uticaj odlučila je da okrene u svoju korist i poradi na stvarima o kojima se do tada ćutalo u arapskim zemljama, pa tako i u Jordanu. Pokrenula je mnoga pitanja, koja su dugo bila bez odgovora!

Jordanska kraljica Ranija
foto: Profimedia

Rekla je "NE" ubistvu iz časti!

Osnovala je savetovalište za zlostavljanu decu, a borila se i protiv kontroverznih "ubistava iz časti", koja u arapskom svetu počine muškarci kako bi kaznili sestre ili ćerke koje su navodno osramotile porodicu. Takođe, pokrenula je reformu školstva, bori se protiv stereotipa o ulozi žena , a već 16 godina pukovnica je jordanskih oružanih snaga.

Titulu pukovnice dodelio joj je sam suprug kako bi zaustavio spekulacije konzervativnih kritičara i dao joj javnu podršku u modernizaciji zemlje, a sve nakon što su želeli da joj nametnu nošenje hidžaba, koji nikada nije nosila, niti to planira.

Jordanska kraljica Ranija
foto: Profimedia

Ne samo da su njeni potezi promenili život u Jordanu, već je sve to odobrila svetska javnost, pa je tako proglašena počasnom članicom inicijative Ujedinjenih naroda za obrazovanje, kao i UNICEF-a, a napisala je i najprodavaniju dečju knjigu po pisanju New York Timesa, ’The Sandwich Swap’, inspirisanu svojim detinjstvom.

O njenom uticaju u svetu govori i podatak da ju je Forbs 2011. stavio na svetsku listu najuticajnijih žena. Iako ima brojne pomoćnike u svojoj kancelariji, svoje profile na društvenim mrežama sama vodi. .

Zbog toga, ali i svih ostalih odluka, mnogi veruju da kralj Abdulah sluša njene ideje i predloge pa ih zato smatraju ih savršenim parom - što je i tajna njihovog braka.

Kraljica Ranija, Kralj Abdulah
foto: Profimedia

Prizemna je i skromna, što se vidi i u situacijama poput onih kada sama odlazi automobilom na neke društvene događaje, oduševljava i svojom privrženošću porodici. I pored silnih obaveza uvek nađe vreme da kvalitetno provede trenutke sa svoje četvoro dece - princem Huseinom, princezom Iman, princezom Salmom i najmlađim princem Hašemom. Iako su već odrasli, u svakom trenutku je upućena u to gde se ko od njih nalazi i šta rade. A njen najstariji sin Husein, koji je dobio ima po dedi, od 2009. godine se priprema da nasledi svog oca, kada za to dođe vreme.

Zahvaljujući izgledu, ali i istančanom modnom ukusu, zbog kojeg je redovno na listama jedne od najbolje odevenih žena sveta, Ranija je uticajna i u modnom svetu. Na svojim službenim putovanjima često preferira dizajnere koji su poreklom s Bliskog istoka, čime šalje jasnu poruku. Tako je na svom službenom portretu povodom 50. rođendana pozirala u haljini libanonskog dizajnera Darina Hachema, pokazavši solidarnost s građanima Bejruta nakon katastrofalne eksplozije u luci.

Neka od najlepših izdanja ove jordanske kraljice pogledajte u galeriji ispod:

1 / 13 Foto: Profimedia

Kraljica Ranija je istakla na svojim društvenim mrešama da se i posle 26 godina braka oseća kao najsrećnija žena na svetu i da voli svog supruga kao prvog dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs