Čuvajte ih da ne izblede

Ne perite farmerice u vreloj vodi!

Izvrnite pantalone prilikom pranja, ne sušite ih na radijatoru i obavezno koristite prašak za obojeni veš
Zanimljivosti
18:52h Autor:
Foto: Shutterstock

Neki tvrde da farmerice uopšte ne bi trebalo prati u mašini, ali većina nas to radi barem jednom nedeljno. Kako bi model od teksasa u plavoj ili crnoj boji što duže izgledao kao nov, izbegnite sledeće greške, koje uništavaju boju.

 

1. Ne okrećete ih naopako
Bez obzira na program koji izaberete, pranje i sušenje je, realno, štetno za boju. Kako bi se ona što manje ispirala, obavezno izvrnite farmerice pre nego ih stavite na pranje i sušenje. Takođe, zakopčajte svu dugmad i rajsferšluse.

 

2. Uključujete pogrešan program
Ako želite da farmerice što duže izgledaju kao nove, treba da uključujete što nežniji program pranja i sušenja. Ručno pranje i sušenje na vazduhu su najpoželjniji, ali za to retko ko ima volje i vremena. Osim ako pantalone nisu mnogo prljave, najbolje ih je prati u hladnoj vodi. Izaberite nižu temperaturu pranja u mašini i sušite ih na nižim temperaturama.

 

3. Stavljate previše veša u mašinu


Što više odeće stavite u mašinu, to će boja na farmericama više bledeti. Bez prostora za kretanje zatvarači i metalni delovi mogu zapeti, a šavovi popucati. Veš treba da kružiti i da se nesmetano prevrće po mašini kako bi se mogao dobro oprati i osušiti.

 

4. Ne koristite prašak za obojeni veš
Deterdžent za tamni veš zaista se pokazao delotvornim jer ima sastojke koji zadržavaju boju i deaktiviraju hlor u vodi, koji ga može posvetleti. Ako želite da zadržite boju tamnih farmerica, isplati se uložiti u takav deterdžent.

 

5. Predugo ih držite u mašini za sušenje
Ako se predugo ostavi u mašini za sušenje veša, tkanina će se skupiti. Teksas (a i ostale materijale) poželjno je izvaditi iz mašine dok je još blago vlažan. Jednostavno ih izravnajte i ostavite da se do kraja osuše na vazduhu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...