polako sa novom odećom

ŽENE ČESTO ODMAH OBUKU NOVE KRPICE BEZ PRANJA, MISLEĆI DA SU ČISTE: A nisu svesne da time OZBILJNO NARUŠAVAJU ZDRAVLJE

Ako nemate ovu naviku, možda ćete je usvojiti kad pročitate ovaj tekst!

Moda
Autor:
ŽENE ČESTO ODMAH OBUKU NOVE KRPICE BEZ PRANJA, MISLEĆI DA SU ČISTE: A nisu svesne da time OZBILJNO NARUŠAVAJU ZDRAVLJE
Da li treba prati novu garderobu pre nošenja?, Foto: Shutterstock

Obično ovako biva: ulazite u radnju, idete od rafa do rafa sa odećom, uzimate ono što vas zanima, odlazite do kabine s punim rukama garderobe u različitim brojevima i probate svaki komad da biste bili sigurni da vam model dobro stoji. Izabrano kupujete i bez pranja prvom prilikom oblačite, jer vam se čini da je čisto, a i super je ispeglano pa ne morate i to da radite. Kakva greška!

Zapravo, sve navedeno je u redu, ali ipak nedostaje glavna stvar, a to je pranje odeće pre nego što je obučete prvi put. Razmislite malo šta sve "stavljate" na telo kad to uradite. Prvo, neko je (a uvek je u pitanju ko zna koliko njih) tu haljinu/pantalone/džemper sigurno probao pre vas, ne znate da li je bio znojav i da li ima neku kožnu bolest, pa postoji opasnost da se od svega toga zarazite.

Nova odeća
foto: Profimedia

I drugo, takođe bitno, ili još bitnije, jeste da se tokom izrade garderoba "poliva" različitim hemikalijama, od kojih neke mogu da naprave ozbiljne probleme na koži ukoliko se ne uklone pranjem. Prašinu od magacina, paketa i pakovanja robe da ne pominjemo. Možete dobiti dermatitis, a nedavno se desilo da su žene, probajući garderobu u prodavnici jednog popularnog brenda, masovno dobile šugu.

Nova odeća
foto: Shutterstock

Nakon uzimanja uzoraka sa odeće koja se prodaje pokazalo se da je većina natopljena znojem, kožnom florom, gljivicama, mikrobima iz fekalija i vaginalnim izlučevinama. Njihovo dodirivanje isto je kao da dodirujete nečiji pazuh ili međunožje. Zato bi bilo dobro zaštititi se i garderobu ne isprobavati na golo telo, naročito donji veš i kupaće kostime. U tom slučaju uvek ostanite u gaćicama i grudnjaku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs