Kako radi mozak jednog lidera

Misterija rešena: Zašto je Stiv Džobs uvek nosio crnu rolku?

Ukoliko svako jutro razmišljate šta ćete obući, da li će to biti dovoljno moderno i poslovno, vi ste već potrošili 10 odluka koje ste mogli doneti na poslu. Zbog toga je Stiv Džobs svako jutro znao šta će da obuče
Zanimljivosti
22:06h
Misterija rešena: Zašto je Stiv Džobs uvek nosio crnu rolku?
Foto: Reuters

Svako jutro Stiv Džobs bi otvorio svoj orman i uzeo crnu rolku sa gomile crnih rolki. Po navici, bez razmišljanja i bez potrebe da donosi odluku. Ovo je navika efektnih lidera.

E sad, zamislite nekog ko svakog jutra bira majicu, košulju, majicu dugih rukava, pa uklapa boje sa farmerkama ili pantalonama, pa onda ukapira da napolju ipak nije toliko hladno, pa menja sve. A da, imaću sastanak na kraju dana, moram ipak košulju, samo da odlučim koju kravatu danas da stavim.

Do trenutka kada si spreman za posao, kognitivni budžet je načet i to sa desetak odluka koje su morale biti donete. Stiv Džobs je u prednosti za deset odluka koje može iskoristiti na poslu.

Navike uspešnih ljudi su tu da smanje kognitivno opterećenje na manje važne stvari. One daju mogućnost da se budžet potroši na nešto drugo. Oni najbolji koriste ovaj budžet za najvažnije ciljeve.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs