Imperskaja kultura

Ruski pisci nagradili Milovana Vitezovića

Godišnja nagrada ruskih pisaca biće dodeljena Milovanu Vitezoviću za roman Čarape kralja petra
Knjige
13:08h Autor:
Ruski pisci nagradili Milovana Vitezovića
Foto: Dragan Kadić

Godišnja nagrada ruskih pisaca "Imperskaja kultura" biće uručena Milovanu Vitezoviću za roman "Čarape kralja Petra" u Moskvi u nedelju 19. januara, najavio je Balkanmagazin.

Kako je najavljeno, Vitezoviću će nagrada Saveza ruskih pisaca biti uručena u Konferencijskoj sali Saveza u Moskvi u 15 sati. Autor čije su knjige objavljivane na ruskom, nemačkom, engleskom, rumunskom, francuskom, italijanskom, mađarskom, grčkom, slovenačkom i makedonskom jeziku,Vitezović je nagradu dobio za knjigu "Čarape kralja Petra" objavljenu u časopisu "XXI" čiji je izdavač Savez pisaca Rusije.

Roman "Noski korolja Petra" objavljen je u tiražu od 150.000 primeraka, a prevela ga je Ljudmila Vorobej. Roman će početkom 2014.godine imati još jedno rusko izdanje u okviru obeležavanja 100 godina Prvog svetskog rata.

To će biti 20. izdanje ovog romana koji je prvi put objavljen 1994.godine u Zavodu za udžbenike kao deseta knjiga u kompletu "Izabranih dela". U romanu “Čarape kralja Petra” Vitezović slika ličnost srpskog kralja Petra Oslobodioca: u njegovoj brizi za običnog vojnika u Prvom svetskom ratu, na njegovom stradalnom putu s narodom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs