Tumačenje snova

Snovi koje najčešće sanjamo i njihovo značenje

Sigurno ste se nekada probudili iz sna u kojem ste se pojavili goli u javnosti, pali ispit ili zakasnili na posao. Evo značenja ovih načešćih noćnih mora
Zanimljivosti
12:14h Autor:
Snovi koje najčešće sanjamo i njihovo značenje
Foto: Thinkstock

Snovi o padanju ili utapanju

Ovaj tip snova je jedan od najčešćih, a povezuje se i sa mitovima poput onog da se u snu može umreti ako padnemo ili se utopimo. Obično se u snu javlja i strah, mada nije nužno. Tumači snova kažu da ako sanjate taj san morate da procenite trenutnu situaciju u svom životu. Verovatno se ne osećate sigurno ili vam nedostaje podrška, a san se često javlja usled novih situacija i osećaja povezanih sa njom.

Golotinja u javnosti

U ovom snu su ljudi potpuno ili delimično goli, a može da se oseća nelagoda i sram pred drugima, ali i osećaj slobode ili ponosa. San otkriva da se u stvarnom životu osećate izloženo ili ranjivo, ili da vas je strah da otkrijete previše toga o sebi da to drugi ne bi iskoristili. Često se javlja kod važnih događaja u životu, poput venčanja, razvoda ili promene posla.

Pokvareni zubi ili njihovo ispadanje

Snovi o zubima su poprilično česti, a posebno su strašni oni o ispadanju zuba. Prema nekim tumačenjima, snovi o zubima se povezuju sa niskim samopouzdanjem te strahom od toga da smo u stvarnom životu neprivlačni ili nepoželjni. U dubljem značenju, oni otkrivaju osećaj gubitka moći ili srama.

Potera

Snovi u kojima nas neko lovi mogu biti strašno iskustvo i prava noćna mora, a prilično su česti. Progonitelj može da bude neko poznat ili nepoznat, životinja ili duh. Značenje ovog sna je da vas u stvarnom životu neko ili nešto (poput vlastitih osećanja) ugrožavaju. Da biste otkrili ko vas progoni, trebalo bi da se zapitate od koga osećate pretnju u stvarnom životu.

Bolest ili smrt

U ovom snu neko od naših bližnjih ili mi sami bolujemo ili čak umiremo. To je relativno čest san koji se pojavljuje u vezi sa strahovima o mogućim bolestima ili gubitku bližnjih u stvarnom životu. Ovaj san se može shvatiti kao upozorenje i podsetnik za vođenje bolje brige o zdravlju. Alternativno, neko drugi ko umire u našem snu predstavlja deo naše ličnosti koja nestaje usled važnih životnih promena.

Kašnjenje

Kašnjenje na put, posao ili važan događaj čest je san koji pre označava frustraciju i bespomoćnost nego strah. Označava strah od gubitka poverenja drugih u vas, sumnju u vlastite sposobnosti, kao i razmišljanje o neuspehu. Najčešće se javlja usled donošenja nekih važnih odluka.

Padanje na ispitu

Ovaj san se javlja tokom celog života, nevezano koliko je dugo vremena prošlo od školovanja. Postoji nekoliko scenarija sna, bilo da ste na ispitu nepripremljeni, kasnite na njega ili ne možete da pronađete mesto gde se održava, ali značenje je uvek isto. Tumači snova kažu da je on rezultat osećaja testiranja u stvarnom životu, tako da neko ocenjuje naše ponašanje, bilo na poslu ili u ljubavi.

Izgubljeni ili zarobljeni

Ovaj česti san obično se javlja usled konflikta i svađa u stvarnom životu, naročito ako niste doneli nikakve odluke u vezi sa tim. San o zarobljenosti naročiti je primer osećaja bespomoćnosti, a motiviše na preuzimanje kontrole i donošenja važnih odluka.

Pokvarena oprema

Kompjuter, mobilni telefon ili druga oprema koja ne radi česti su motivi u snovima. Prema tumačenjima, to označava strah od gubitka dodira sa stvarnošću, ili da nešto u našem životu ne funkcioniše kako bi trebalo. Može da se javi i usled teskobe zbog povezivanja sa nekim ko nam se sviđa i straha od odbijanja.

Problemi sa autom

Bilo da su na vašem automobilu "otišle" kočnice, ne želi da upali ili ste izgubili kontrolu nad vozilom, san simbolizuje nešto što bi u svom životu trebalo da popravite, jer osećate da zbog toga ne možete da krenute dalje i da ostvarite svoje ciljeve.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs