STUDIO 54

10 najluđih priča iz najpoznatijeg noćnog kluba na svetu: Donald Tramp prisustvovao orgijama, davili se u drogi i alkoholu! (FOTO)

Konji na plesnom podijumu, orgije, partijanja Endija Vorhola i Donalda Trampa i mnoge druge priče nastale su za vreme žurki u ekstravagantnom njujorškom Studiju 54

Zanimljivosti
14:49h Autor:
10 najluđih priča iz najpoznatijeg noćnog kluba na svetu: Donald Tramp prisustvovao orgijama, davili se u drogi i alkoholu! (FOTO)
Studio 54, Nujork, Foto: Profimedia

U samo 33 meseci koliko je postojao,Studio 54 bio je kultno mesto američkog noćnog života – bez presedana neponovljiva kombinacija glamurozne sofisticiranosti i besramnog hedonizma. Ipak, ono što je izgradilo klub – poroci i pohlepa – na kraju je dovelo i do njegovog uništenja.

Vrata kluba Stiv Rubel i Ian Šrager otvorili su 26. aprila 1977. i zapisali taj datum kao jedan od najvažnijih za istoriju popularne kulture. Klub je odmah postao epicentar noćnog života Njujorka, a uskoro i jedno od svetski najpoznatijih mesta za izlaske. Servirani seks, droga i disko muzika poslužili su kao savršena kombinacija za generaciju koja je živela pod pritiscima tadašnjih političkih previranja.

Tragičan život Margo Hemingvej: Borila se sa demonima celog života, u 42. presudila sebi! (FOTO)

foto: Profimedia

Četiri dekade nakon što je Studio 54 prvi put otvorio svoja vrata, prepričavanja o tamošnjim događanjima ne jenjavaju. Priče o tome što se događalo iza baršunastog uređenja postale su moderni mitovi.

Zanimljivo je što je većina tih priča – istinita, a Roling Stoun magazin je izdvojio 10 najluđih priča nastalih u vreme vrhunca popularnosti:

1. Donald Tramp i njegova žena prisustvovali su otvaranju za vreme kojeg se i orgijalo na ulici Kvalude

U noći otvarenja Studija 54, među prvima koji su se pojavili pred vratima kluba bio je Donald Tramp u pratnji svoje, tada nove, žene Ivane. Par je ranije tog dana uživao u večeri s Niki Haskel i njenim pratiocem pa su ih oni pozvali na otvarenje novog kluba. U knjizi ”The Last Party” Haskel se seća: “I tako smo mi došli pred Studio 54 i tamo nije bilo nikoga. Čini se da smo bili prvi.

Životna priča najlepše žene 70-tih: Odrastala kao princeza, zavodila najveće bogataše, izgubila sestru 11. septembra! (FOTO)

foto: Profimedia

Pokucali smo. Donald još nije izgradio Tampov toranj. Tih dana niko ga još nije znao”. Kada su došli u klub, zadnje pripreme još uvek su bile u toku: proveravao se zvuk i nameštala su se svetla. Prva pesma koju je DJ pustio bila je ”Devil’s Gun” od C.J. and Company, ali atmosfera je u početku bila prilično mrtva: “Bilo je samo 50 ili 60 ljudi. Stalno smo se pitali gde su svi drugi. Reka ljudi slila se oko 23 sata, a u zgradu je počelo da ulazi stotine ljudi.” Promet u 54. ulici zablokiran je kada su do kluba htele doći sve te slavne osobe. Frenk Sinatra zapeo je u svojoj limuzini pa nije mogao da dođe bliže. Šer, Margo Hemingvej i mlada Bruk Šilds uspeli su da uđu u klub, ali Voren Biti, Kejt Džekson i Henri Vinkler nisu. Žurka se izlila na ulicu.

Čekajući u masi, grupa ljudi, pod uticajem droge počela je da se skida i pokreće seksualnu predstavu. Na kraju se u toj uličnoj orgiji našlo njih tridesetak. U međuvremenu, budući predsednik Amerike prisustvovao je u manje skandaloznim scenariju koji se odvijao unutar kluba. “Niko se ne seća da je on bio tamo. Tada nije bio bitan. Nije izašao na plesni podijum.” – prisetio se zaposleni Studija 54, Riči Notar u BBC-jevom radijskom dokumentarcu iz 2017. godine. Međutim, Tramp je postao redovan gost kluba.

Tužna životna priča Lajze Mineli: Molila majku da se ne ubije, živela bez ljubavi, jednu stvar nikad nije prežalila! (FOTO)

foto: Profimedia

“Išao sam tamo često, na dejtove ili s prijateljima. S puno ljudi.” – izjavio je 2016. za The Washington Post. Prema riječima Niki Haskel, nije pio i nije plesao, ali imao je poslovne razloge za pojavljivanje na sceni: “Shvatio je kako je to prilika koju treba ugrabiti. Nije bio tamo zbog droge i disko delirijuma. Cilj mu je bio da bude viđen sa slavnim osobama, da se poveže, ugrabi dogovor – dok su svi drugi došli ugrabiti drogu.”

2. Slavljenica Bjanka Džeger a plesnom podijumu je jahala belog konja

Veče otvarenja Studija 54 bila je uspeh izvan svih kategorija, ali sledeći dani bili su malo umereniji. Veliki preokret dogodio se kada je Rubela nazvao modni dizajner Roj Halston Frovik. Tog ponedeljka hteo je rođendansku žurku za Bjanku Džeger, tadašnju suprugu Mika Džegera. Klub nije radio ponedeljkom, ali napravili su izuzetak pa su uz veliku količinu balona rezervisali i…konja.

Prvi crni supermodel: Kako je Pet Klivlend pobedila rasizam i pokorila svet! (FOTO)

Tog 2. maja Bjanka Džeger je rođendan proslavila u velikom stilu i klubu ostavila veliku priču koja se još uvek prepričava. Vrhunac večeri bio je oko ponoći, kada je iza zastora ušetao veliki beli jahaći konj praćen nagim parom obasutim svetlucavim bojama. Dok su blicevi fotoaparata neumorno škljocali sa svih strana, slavljenica je zauzela počasno mesto u sedlu konja koji je šetao preko plesnog podijuma. Fotografije su osvanule u novinama širom sveta. Danas se to smatra jednim od najefikasnijih poteza u istoriji publiciteta.

3. Zbog velike selektivnosti, portiri su često su bili mete zlostavljanja, a ponekad i pucnjave

“Ključ uspeha Studija 54 je diktatura na ulazu i demokratija na plesnom podijumu” – osvrnuo se redovni gost Endi Vorhol. Kako bi osigurao savršeni miks gostiju, Stiv Rubel je često i sam stajao na ulazu, subjektivno selektujući one koji mogu da uđu i one ”dosadne” kojima je ulaz zabranjen. Stav, izgled, stil frizure i modni stil – sve se gledalo i dok su se neki nastojali da se istaknu neki su probali da uđu i podmićivanjem.

18 godina pakla: Životna priča najharizmatičnijeg glumca Holivuda! (FOTO)

foto: Profimedia

Iako ne na ličnom nivou, prema mnogima koji su odbijeni portiri i redari morali su da se odnose kretenski pa su se i sami često nalazili u problemima i na meti nezadovoljnih odbijenih gostiju: pretili su im, vređali ih, gušili, tukli, a zabeležene su i pucnjave iz pištolja.

4. Disko legende Nil Rodžers i Bernard Edvards nisu mogli da uđu u klub (jer nisu bili na spisku) što je poslužilo kao inspiracija za jedan od najvećih hitova

Iako su njihove pesme bile na nezaobilazne na set listama plesnih podijuma, Nil Rodžers i Bernard Edvards iz grupe Chic na Novu godinu 1977. nisu mogli da uđu u klub. “Bili smo pozvani na druženje s Grejs Džouns s u Studio 54.

- Htela je da razgovara s nama vezano za snimanje njenog novog albuma. U to vreme, naša muzika je bila je neverovatno popularna – ”Dance, Dance, Dance” bio je ogroman hit. Ali, Grejs Džouns nije dodala naša imena na spisak i nisu hteli da nas puste unutra. Čekali smo napolju dok nam se nisu smrzle noge. Bili smo totalno odbijeni. Osećali smo se grozno.” – prepričao je Rodžers za Sound on Sound. Vratili su se u stan i uz šampanjac, instrumente i smeh počeli da iskaljuju negativna osećanja koja su se nakupila ispred vrata kluba: “F*** Studio 54 … F*** ’em … F*** off … F*** those scumbags … F*** them!” Unutar pola sata napisali su pesmu koja je kasnije, uz malu promenu teksta i imena kako bi bila prihvatljivija radio stanicama postala jedan od njihovih najvećih hitova. “Le Freak” je idućeg leta postala Chicova prva pesma koja se popela do prvih mesta muzičkih top lista.

Drogirala se, spavala sa kim je htela, pobedila rak: Buran život čuvene dizajnerke! (FOTO)

5. “Slepi putnik” poginuo je pokušavajući da se ušunja kroz ventilacijski otvor

Dok su neka odbijanja na ulazu rezultirala nasiljem, oni jako uporni partijaner pokušali su da nađu alternativne načine da se dokopaju plesnog podijuma. “Imali smo te situacije kada su se ljudi, pri pokušaju ulaska, penjali na zgradu i to s profesionalnom planinarskom opremom, s užadi oko pojasa i ramena.” – potvrdio je Berd Džons, saradnik Studija 54. “Pokušavali su da dođu do dvorišta. Sećam se da su jednog morali odneti na nosilima. Slomio je vrat i levi zglob, ali može da se pohvali kako je zapravo uspeo da uđe u klub”. Jedan je imao manje sreće: “Taj lik je, pokušavajući da uđe, zapeo u ventilacijskom prolazu.” – potvrdio je Džouns. Telo mu je pronađeno tek kad se počeo širiti smrad.

6. Za Doli Parton plesni podijum je preuređen u farmu

Iako se redovno uživalo u raznim neumerenostima noćnog života, tim Studija 54 je VIP gostima povremenim tematskim žurkama za posebne prilike ispunjavao najluđe fantazije. Organizovanje i produkcija tih jedinstvenih zabava koje su trajale samo tu jednu noć koštale su hiljade dolara, a impresivnog uređenja mogle su se posramiti i susedne Brodvejske predstave. Sve to iščeznulo bi već sledećeg dana kada su se vrata kluba otvorila za nova partijanja. Već i mali delić atmosfere, zabeležen na nekoj od fotografija, dovoljan je da zaintrigira.

Za Karla Lagerfelda organizovala se večera uz sveće i sve je, uključujući osoblje sa sudskim opravama i natapiranim perikama, bilo u stilu 18. veka. Na rođendanskoj proslavi Elizabet Tejlor nastupili su The Rockettes, a zvezda večeri gledala ih je iz posebnog “trona” ukrašenog gardenijama. Torta je takođe bila zvezda sama za sebe – napravljena je prema izgledu Elizabet Tejlor i to u stvarnoj veličini. Povodom jednog Dana zaljubljenih, Studio 54 pretvorio se u bajkoviti vrt s cvetnim krevetima i sviračima harfi, a Đankarlo Đakometi je svom poslovnom partneru, modnom dizajneru Valentinu, organizovao cirkus-parti na kojem su se u cirkusnoj areni uz klovnove našle i sirene na trapezu kao i glumica Marina Skiiano u ulozi vračare s papigom na ramenu. Jedan on najupečatljivijih tematskih partija održan je u čast Doli Parton. Dolije 1978. imala koncert u Njujorku, a kako bi se kantri pevačica osećala više kao kod kuće Rubel je Studio 54 pretvorio u ruralnu farmu. Uz seosko uređenje, kočije i bačve vina, u klubu su bile i razne životinje. Nažalost, počasna gošća bila je više šokirana nego iznenađena. Doli koja je tada bila nervozna radi nadolazećeg nastupa, zbog previše ljudi u klubu, povukla se na balkon pa nije u potpunosti iskusila posebno pripremljeni ambijent.

7. Zabava povodom premijere filma Briljantin skoro je završila u plamenu

U julu 1978. Rubel i ekipa Studija 54 rekreirali su retro set filma Briljantin.

“Ušli biste unutra i u hodniku nije bilo ništa osim srednjoškolskih ormarića s obe strane.”, oduševljeno je prepričavao producent filma, Alan Kar, “A kad ste došli u glavni deo kluba, tamo su bili svi ti stari automobili i kabrioleti iz pedesetih”. Rejnolds priznaje kako je imao problema s pronalaženjem vintidž automobila: ‘‘Zvao sam različita mesta i činilo se kao da je to nemoguće. Niko nije želeo da iznajmi automobil za Studio 54. Na kraju sam negde u Nju Džersiju pronašao taj mali auto-muzej i oni su pristali da dovedu automobile”.

Na plesnom podijumu parkirali smo šest lepih klasika. Iako divlji, parti je prošao gotovo ”bez ogrebotine”: ”Jedan Ševi kabriolet iz 1950. bio je malo uništen budući da su neki ljudi ušli u auto i spalili sedišta. Na kraju smo jednostavno platili nova sedišta.”– objašnjava Rejnolds.

Rođen u bogatstvu, u ratu gladovao, ljubav svog života delio sa Iv Sen Loranom: Burna životna priča Karla Lagerfelda! (FOTO)

8. VIP osobe imali su ekstremne zahteve vezane uz mesta za seks: posebni podrumski prostori, ”gumena soba”, balkon ili sl.

Nakon što su se našli u privatnoj zoni Studija 54, sledeće mesto na koje su posetioci hteli da dođu je legendarni podrum nalik pećini – prljavo i zapravo izrazito neugledno mesto ukrašeno oštećenim banketima, stepenicama od srolanog tepiha i raznim dekorativnom predmetima koji su ostali od ranijih zabava. Mesto je to gde su samo odabrani imali priliku za upustiti se u svoje najluđe maštarije i gde je mali broj ljudi imalo privilegiju da bude pozvan budući da su, komunicirajući preko voki-tokija, zaštitari diskretno patrolirali tim područjem i izbacivali nepozvane uljeze. ”Nisu svi koji su uspeli ući u klub mogli da dođu i do podruma” – seća se Grejs Džouns u svojim memoarima iz 2016. godine.

Borba: Smrt poznatog glumca dala lice najstrašnijoj bolesti 20. veka! (FOTO)

foto: Profimedia

”Našli biste se u poluskrivenim hodnicima zajedno s nekolicinom ljudi koji su bili znojavi ili zbog nečega što se upravo dogodilo ili zbog nečega što će dogoditi”. Dok je popularnim podrumskim skrivenim uglovima opremljenim madracima mogla pristupiti samo šačica odabranih, malo manje ekskluzivan, ali i dalje teško pristupačan, bio je prostor balkona koji je bio obložen gumom budući da ga se tako najlakše moglo oprati. Što se tačno trebalo prati, najbolje je ostaviti mašti. O gornjim odajama Grejs Džouns piše: ”Bilo je čak još nešto i iznad gumene sobe, još tajnovitije, gde su samo bogovi kluba tamo visoko iznad plesača mogli da uživaju u svojom porocima.”

9. Stiv Rubel je Endiju Vorholu za rođendan poklonio kantu za smeće – do vrha ispunjenu lovo

Osim što je spremao novac na gomili, Rubel je znao da bude jako velikodušan. Endiju Vorholu je za 50. rođendan, u avgustu 1978. poklonio bonove za 5 000 besplatnih pića u klubu, ali i srebrnu kantu za smeće ispunjenu sveže odštampanim novčanicama. Prema izjavama prijatelja, Vorhol je rekao da je to najbolji poklon koji je ikad dobio što je godinu dana kasnije prouzrokovao problem s poreznom službom koja je banula u Rubelovu kancelariju tražeći finansijsku evidenciju, uključujući delove za katalog poklona poklonjenih slavnim osobama i klijentima. Brzo trošenje novca i opušteno računovodstvo kluba u konačnici je rezultirati krahom Studija 54.

Obukao žene u smoking, napravio haos: Iv San Loran je dokazao da je stil važniji od mode! (FOTO)

foto: Profimedia

Klub je 1977. zarađivao milione, a navodno je plaćeno samo oko 8 000 dolara poreza. “Skimming” je bila standardna praksa u poslovanju mnogih restorana i noćnih klubova, ali (kao i sve drugo u tom klubu) ovde je ”muljanje” bilo na mnogo većem nivou nego kod većine drugih. Svakog jutra, hrpe novca pakovale su se u vreće za smeće koje su se skrivale u plafonu, a kasnije prokrijumčarile i sigurno spremile u skriveni prostor Rubelovog stana. Problem je bio što je Rubel postao malo predrzak pa za medije javno izjavljivao kako ”ono što porezna služba ne zna, ne može da ih povredi” i da ‘‘jedino Mafija zarađuje više”.

10. Pre odlaska u zatvor Rubel i Šrager pripremili su veliki ”zvezdani” oproštajni parti

Poreska služba je 14. decembra 1978. opelješila Studio 54. Zaplenjene su vreće za sakrivanje gotovine, finansijska dokumentacija, ali i kokain koji su tamo našli. I Rubel i Šrager uhapšeni su i optuženi za neprijavljivanje stvarne zarade tj. za “skimmanje” oko 2.5 miliona dolara i utaju poreza na dohodak. Sudija Ričard Oven šokirao je sud izrekavši maksimalne kazne: tri i po godine zatvora i 20 000 dolara novčane nagodbe. Uoči odlaska na odsluživanje kazne, u februaru 1979. Rubel i Šrager pripremili su još jedan, poslednji, nezaboravan parti nazvan ‘‘Kraj moderne Gomore”. Ako se uporedi s ranijim masivnim razuzdanim partijima, ova poslednja zabava bila je intimnijeg karaktera.

Život mu bio glamurozan, ali neispunjen: Tražio sebe i ljubav, nijedno nije pronašao! (FOTO)

foto: Profimedia

Učestvovalo je samo 200 najvernijih fanova Studija 54, uključujućiRičarda Gira, Halstona, Redžija Džeksona, Endija Vorhola, Lornu Luft i Silvestera Stalonea. Emotivan kraj obeležile su Dajana Ros sa serenadom izvedenom s DJ puta i Lajza Mineli koja je to veče klubu posvetila pjesmu “New York, New York.” Noseći fedoru poput Sinatrine, Rubel se u klubu pojavio uz pratnju pesme “My Way” koja se ostatak večeri, zajedno s pesmom Glorije Gajnor i himne kluba – “I Will Survive”, vrtela na repeat. S posebne klupske tribine podignute visoko iznad plesnog podijuma Rubel se gostima obratio emotivnom govorom:

”Volim vas ljudi! Ne znam šta ću bez Studija!”

Svi u klubu bili su u suzama.

Kolumnista Njujork Posta Džek Martin tog jutra sreo je Rubela: ”Bio je dosta rastresen.” – napisao je. ‘‘Prihvatio je šta se događa. Bio je to tužan parti iako smo se svi smejali i pokušavali da se zabavimo. Bili smo uz njega bukvalno do trenutka kada je ušao u auto“.

Parti je došao do kraja.

Božanska lepota, živo umetničko delo: Grejs Džouns je najveća ikona svih vremena! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs