naučnici otkrili

Gledaju vas u oči i lažu: Iskusni lažljivci uz pomoć ove tehnike prikrivaju svoje pravo lice!

Lažljivci često gledaju sagovornika direktno u oči kako bi sakrili što više telesnih znakova koji ih otkrivaju, tvrde naučnici

Lifestyle
19:24h Autor:
Gledaju vas u oči i lažu: Iskusni lažljivci uz pomoć ove tehnike prikrivaju svoje pravo lice!
Foto: Shutterstock

Lažljivci su svesni znakova koji ih otkrivaju pa su neke od njih naučili da sakriju. Ali, to ipak ne znači da mogu proći neprimećeno, kažu naučnici.

To je pokazalo istraživanje na Univerzitetu u Edinburgu gde su ispitanici igrali igru u parovima, a u kojoj je jedan od partnera morao da laže gde se nalazi blago u igri traženje.

Naučnici su otkrili da osobe koje lažu, znaju i kako da sakriju znakove koji ih otkrivaju, poput izbegavanja gledanja u oči. Autor istraživanja, Martin Korli, izjavio je kako su oni koji lažu svesni telesnih znakova koji ih otkrivaju pa su naučili da ih prikriju.

Ipak, njihovi partneri u ovoj igri uspeli su da otkriju kada osoba laže. Na početku igre, naučnici su primetili 19 znakova laganja, a među njima su bili jasni pomeranje obrva i pauze tokom pričanja.

Šarmantni, ali odlični manipulatori: Ovi horoskopski znakovi su najveći lažljivci!

foto: Shutterstock

Pokazalo se da osobe koje slušaju mogu da prepoznaju laž u sekundi. Uzdasi poput "um", "uh", ponavljanje reči i drugih uzdaha te ispravljanje sebe tokom razgovora u pola rečenice, takođe su znakovi laganja koji su lako prepoznatljivi drugima.

Ostali znakovi koji lažljive mogu razotkriti su "popunjavanje praznina", ponovno započinjanje razgovora ili neke teme, proširivanje rečenica, pokreti glave, ruku, smejanje pri izgovaranju nečega što i nije toliko smešno.

Lažljivci će često gledati sagovornika direktno u oči kako bi sakrili što više telesnih znakova koji ih otkrivaju, jedan je od zaključaka istraživanja objavljenih u časopisu Journal Of Cognition.

Prepoznajte kada vas neko laže: Ovi znakovi razotkriće svakog ko ne govori istinu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs