Ovo je tako tačno!

Satnica ženskog raspoloženja: U 9 sati ujutru pozitivne emocije postaju dominantne! U 14:55 smo najmanje produktivne!

Uz ova uputstva znaćete da vodite svoju psihu iz minuta u minut

Zanimljivosti
Autor:
Satnica ženskog raspoloženja: U 9 sati ujutru pozitivne emocije postaju dominantne! U 14:55 smo najmanje produktivne!
Foto: Shutterstock

14 časova

U ovo doba je osećaj sreće prilično mali. Takođe, oko dva sata iza podneva ste verovatno veoma umorni jer telo ulazi u prirodnu fazu odmaranja, pošto je budno već oko sedam sati.

Idealno bi bilo da u ovo vreme popijete šolju kafe, a zatim dremnete 15 do 20 minuta. Ako niste u mogućnosti da spavate, dobro bi bilo da makar odete negde gde ćete u tišini da odmorite petnaestak minuta. Kofeinu treba oko 25 minuta da deluje, pa ćete nakon toga biti puni energije.

15 časova

Istraživanja su pokazala da smo najmanje produktivni oko 14:55 časova, i to nije nimalo iznenađujuće. Nivo serotonina je u to vreme vema nizak, a i nivo šećera u krvi je uglavnom najniži posle podne. Jedna američka studija je pokazala da smo između 15:30 i 17 sati najrazdražljiviji.

Ukoliko ste u ovo vreme na poslu, bilo bi sjajno da napravite pauzu od 20 minuta pre nego što uradite nešto važno. Danska studija je pokazala da dvadesetominutni odmor u ovo vreme drastično povećava produktivnost kasnije.

16 časova

Energija će blago porasti između 16 i 17 časova. Vaš mozak nije tako bistar i oštar kao ujutru, ali je ovo dobro vreme za kreativne zadatke.

"Naučnici to zovu 'paradoks inspirativnosti' jer je kreativnost najveća u ovo doba iako cirkadijalni ritam (unutrašnji sat) nije na vrhuncu", objašnjava Danijel Pink. "Razlog za to je što nam u ovo doba razmišljanje ide malo slabije, pa često imamo takozvane fleševe ili maštamo".

Ukoliko ste pod stresom, pokušajte malo da se istegnete ili izmasirajte neki deo tela gde osećate najveću napetost, to će umanjiti osećaj anksioznosti.

Uzroci bola u vagini: Žene, dobro obratite pažnju!

foto: Shutterstock

17 časova

Posle pada, raspoloženje sada počinje da se popravlja, a nakon kratke popodnevne dremke ili odmora imamo i dovoljno energije. Ako ste među ljudima koji su "noćne ptice", u ovo doba je vaš mozak na vrhuncu.

Pokušajte da izdvojite pet minuta i da napišete šta ste danas uspešno obaviti i da osmislite plan za sutra – to će vam podići raspoloženje.

18 časova

Temperatura tela je u ovih sat vremena najviša, što je dobro za raspoloženje. Da biste ostali nasmejani i dobro raspoloženi, preporučuje se da za večeru pojedete obrok bogat ugljenim hidratima pošto podiže nivo šećera u krvi, pa telo proizvodi više insulina, a smanjuje se kortizol.

19 časova

Nivo kortizola počinje da opada naglo ostatak večeri, što znači da ulazimo u fazu postepenog smirivanja.

Pokušajte da u ovo vreme napravite listu stvari koje treba da obavite sutra, kako vaš mozak ne bi imao osećaj da ima neka nedovršena posla i kako vas ne bi zbog toga probudio u četiri ujutru.

Nastavak pričitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs