Ovo je tako tačno!

Satnica ženskog raspoloženja: U 9 sati ujutru pozitivne emocije postaju dominantne! U 14:55 smo najmanje produktivne!

Uz ova uputstva znaćete da vodite svoju psihu iz minuta u minut

Zanimljivosti
Autor:
Satnica ženskog raspoloženja: U 9 sati ujutru pozitivne emocije postaju dominantne! U 14:55 smo najmanje produktivne!
Foto: Shutterstock

7 sati

Kod žena je nivo testosterona najviši između sedam i osam sati ujutru, a i kortizol je visok – što znači da imaju dosta motivacije i želje da nešto urade.

Takođe, u ovo doba smo manje gladni, sudeći prema studiji Bristol univerziteta koji je analizirao više od 800 miliona tvitova i otkrio jaku vezu između doba dana i pozitivnih i negativnih emocija. Ovo je odlično vreme za suočavanje sa problemima.Pokušajte da unesete proteine, semenke i voće, a izbegavajte beli hleb. Unošenje samo ugljenih hidrata za doručak veoma je loše za nivo šećera u krvi, a samim tim i raspoloženje. Sa druge strane, unošenje proteina učiniće da duže budete siti, a tako će vam i raspoloženje biti stabilnije, kaže Marion Stjuart, ekspert za ženske hormone.

Pozitivna psihologija: Sedam pravila koja će vam promeniti život!

foto: Profimedia

8 sati

Ako ste ustali dobro raspoloženi, vrlo je verovatno da će se to u ovom trenutku promeniti: studije su pokazale da u osam sati ujutru osećamo najveći umor i tugu.

Pokušajte da oko osam sati izađete napolje i šetate pola sata, kako biste izbacili tu negativnost iz sebe. Potrebno vam je oko pola sata dnevnog svetla ujutru da biste regulisali unutrašnji sat: dnevna svetlost obaveštava mozak da prestane da proizvodi hormon melatonin koji nas uspavljuje.

Samo 20 minuta umerenog vežbanja može da utiče na vaše raspoloženje u narednih 12 sati.

9 sati

Pozitivne emocije su u porastu. "Bilo kakva jutarnja ošamućenost do sada bi trebalo da je nestala, jer je kortizol 'izveo svoju magiju', a i dan je tek počeo tako da je mozak odmoran", kaže Pink. Nivo serotonina je takođe u porastu do 11 sati ujutru.

"Nešto se definitivno dešava ujutru oko devet sati i pozitivne emocije postaju dominantne", kaže dr Fabon Džogang, koji je radio na "Bristolovoj" studiji.

Pokušajte da odložite svoju prvu kafu do sada. Ne treba vam kofein čim otvorite oči jer je nivo hormona stresa, kortizola, visok kada se probudite. Ako kafu popijete kasnije, u ovo doba, na primer, više ćete osetiti dobre efekte kofeina.

Nastavak pričitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs