Pažnja

Oprezno da se ne otrujete: Koliko dugo smete da jedete jaja posle Uskrsa!

Kuvana jaja imaju znatno kraći rok neko sveža.

Zanimljivosti
Autor:
Oprezno da se ne otrujete: Koliko dugo smete da jedete jaja posle Uskrsa!
Foto: Profimedia

Stručnjaci upozoravaju da kuvana jaja imaju znatno kraći rok neko sveža - osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu.

Koliko dugo nakon Uskrsa Vam se jaja povlače po stolu i služe kao glavni ukras? Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Uskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo.

Naime, stručnjaci upozoravaju da kuvana jaja imaju znatno kraći rok neko sveža. Osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas često praktikuje.

Ako vam jaja popucaju tokom kuvanja: Ovo je savršen način da ih iskoristite! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.

Kao rezultat toga, javljaju se trovanja. Procesom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje "ranjivo" i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama.

Svake godine nakon Uskrsa se u američkim bonicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao "trovanje želudca". Simptomi mogu varirati - od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.

Dakle ukoliko držite jaja na sobnoj temperaturi - pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok u frižideru, jaja su bezbedna za jelo i do šest dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs