Važno je znati

Prvo jaje obavezno ofarbajte u crveno! Šta je čuvarkuća i šta radimo sa onom od prošle godine

Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom.

Zanimljivosti 06.04.2018. - 09:04h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Danas je Veliki petak, dan koji se još naziva i "petak stradanja", a podrazumeva najstroži post. Na ovaj dan farbamo uskršnja jaja i pripremamo ih za nedelju.

 

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najlepšu, ali ono što je u većini domova neizbežno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva "čuvarkuća", čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

 

Zašto farbamo jaja za Vaskrs? Evo kako se to pravilno radi i šta tačno znači!

foto: Profimedia

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv.

 

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje, kako bi cele godine čuvala kuću i ukućane. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

 

Kada osvane uskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Uskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posetu se ne ide bez usršnjih jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu, a da vam nije doneo jaja.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...