Obavezno pročitajte

Spasite pletivo koje se skupilo u pranju: Nemojte očajavati, postoji rešenje!

Ako vam se dogodilo da ste neki komad odeće od vune oprali na višoj temperaturi u veš mašini nego što biste trebali ( vunu perite u hladnoj vodi na ruke), nemojte očajavati...

Zanimljivosti
09:52h Autor:
Spasite pletivo koje se skupilo u pranju: Nemojte očajavati, postoji rešenje!
Foto: Shutterstock

Ponekad odvojimo više novca kako bismo kupili onaj jedan, poseban komad odeće koji košta celo malo bogatstvo i od posebnog je materijala.

Najčešće osetljivog, koji treba tretirati s posebnom pažnjom. I dok mnogo jeftiniji odevni predmeti "izdržavaju" uobičajene procedure pranja odeće, posebno osetljivi materijali zahtevaju posebnju negu.

Ako vam se dogodilo da ste neki komad odeće od vune oprali na višoj temperaturi u veš mašini nego što biste trebali (vunu perite u hladnoj vodi na ruke), nemojte očajavati. Najverovatnije ste pomislili kako se sada možete samo pozdraviti sa svojim omiljenim komadom odeće jer se vaš omiljeni džemper "stisnuo" za nekoliko veličina, ali nemojte.

Imamo rešenje. U kadu (lavabo ili lavor) nalijte toplu vodu i dodajte dve supene kašike regeneratora za kosu ili dečji šampon i promešajte. Namočite pletivo i ostavite da odstoji oko dva sata. Izlijte vodu, ali ostavite odevni predmet bez ispiranja. Neka regenerator ostane na vlaknima vune.

Zamotajte potom odeću u suvi peškir kako bi upio višak tečnosti, a zatim lagano počnite rastezati, ali pazite da to radite nežno i da ne rastežete previše kako vlakna ne bi popucala.

Kada ste "dobili" prvobitnu veličinu pletenog odevnog predmeta, ostavite da se suši na vazduhu. Ako se nije dovoljno rastegnuo, nakon što obučete i isprobate, ponovite proces.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs