Odaberite sortu Bellissia

Zasadite rusko carsko drvo: Čisti životnu sredinu, daje brzi ogrev za zimu!

Princezino drvo, nazvano po ćerki ruskog cara Pavla I Petroviča pravi je čuvar vaše okoline, raste neverovatno brzo i proizvodi kiseonik za čak 60 ljudi
Zanimljivosti
15:54h Autor:
Zasadite rusko carsko drvo: Čisti životnu sredinu, daje brzi ogrev za zimu!
Foto: Thinkstock

Da li ste nekada čuli za drvo po imenu Paulovnija?

Ovo drvo je svoj naziv dobilo po imenu princeze Ane Pavlovne, ćerke cara Pavla I Petroviča. Iz istog razloga poznato i kao princezino drvo. U Kini paulovniju zovu "zmajevo drvo", a u Japanu "kiri".

Sve vrste paulovnije su brzorastuće i koriste za industrjsko dobijanje drvnog materijala, bio mase, etanola, stočne hrane, hartije i drugog, ali postoje značajne razlike u pogledu kvaliteta, brzine rasta i otpornosti na vremenske uslove.

Paulovnija (Bellissia) je najkvalitetniji hibrid (nije GMO), a nastala je udruženim radom tri svetski najpoznatija instituta iz Amerike, Nemačke i Italije. Ova vrsta garantovano trpi temperature do -26 C, raste za oko 20% brže od svih drugih vrsta i nije invanzivna.

Međunarodno je klasifikovana i zaštićena kod Međunarodnog instituta za zaštitu intelektualne svojine u Ženevi.

Nabavite biljku novca: Zlatna puzavica filtrira vazduh i donosi sreću! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Većina drugih vrsta pre dve godine je zabranjena u zemljama EU zbog invazivnosti. Na našem podneblju uspeva preko 97,70 % sadnica, dok kada su u pitanju druge vrste taj procenat ne prelazi 50%. Razlog su slabosti na niske temperature, koje Bellissia jednostavno i lako podnosi.

Paulovnija je korisna i kao čuvar životne sredine, jer nije zagađivač prilikom sagorevanja. Tona ovog drveta "daje" svega pola kilograma pepela.

Uz to, zbog velike mase i količine listova koji su široki i do 75 centimetara, paulovnija proizvodi veliku količinu kiseonika.

Stručnjaci kažu da jedno stablo proizvede kiseonika koliko potroši 60 ljudi.

Drvo poznanja dobra i zla: Ovu biljku valja imati u kući! (FOTO)

Sadnja i uzgoj paulovnije

Paulovniju treba saditi u razmaku od 4x4m, sa ciljem dobijanja stabla razmere 35-40 cm u razdoblju od 8-10 godina uz najmanje četiri tura seče i to bez ikakvih dodatnih ulaganja.

Odabir zemljištaNajpovoljnija su zemljišta okrenuta na jug (sunčana strana). Tlo treba da bude suvlje, odnosno ne sme se na njemu nakupljati ili zadržavati voda. Podzemni tokovi vode ne bi smeli da budu bliži od 1,5 m površini zemlje. Na teškom glinovitom tlu paulovnija raste nešto sporije. Vrednost pH trebalo bi da bude između 5 i 8.

Priprema tlaAko je moguće, predlaže se jesenje oranje, ali biće dovoljno i samo rano prolećno duboko oranje. Prilikom oranja dobro je dodatno đubriti zemlju kako bi se rast paulovnija ubrzao. Pre postavljanja folija sa crevom za navodnjavanje kap po kap, potrebno je frezom usitniti zemlju. Uloga folije je višestruka: osigurava višu temperaturu tla, zadržava vlagu, sprečava rast korova... Redovi folija postavljaju se na svaka 4 metra.

SadnjaSadnja se počinje vlaženjem tla ispod folije i bušenjem rupa u tlu kroz foliju. U rupu se stavlja sadnica i nežno pritiska zemlja oko nje. Udaljenost sadnica paulovnije na foliji je 4 metra.

Sadnja paulovnija se vrši isključivo na proleće.

Svaka Srpkinja mora da ima ovu biljku: Čuva kuću od zla, garantuje srećan brak!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs