Obratite pažnju

Bog na nebu, kuma na zemlji: 7 obaveza koje venčana kuma mora da ispuni!

Ne zaboravite da se vaše obaveze nisu završile onaj momenat kada se par venča. Naprotiv, tek su počele
Zanimljivosti 01.10.2016. - 12:35h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Thinkstock

Uloga venčane kume sa sobom nosi i odgovornost koje žene ponekad nisu svesne. Zbog toga bi pre odluke o tome želite li nekome biti kuma trebalo obratiti pažnju na sve zadatke koje jedna idealna venčana kuma mora da zadovolji, ali i na neke od najčešćih grešaka koje čine.

 

1. Prerano prihvataju odgovornost venčane kume

 

Žene često nisu svesne odgovornosti koju sa sobom nosi uloga venčane kume, zbog čega entuzijastično prihvate poziv bez da znaju u što se uopšte upuštaju. Uloga venčane kume podrazumeva stalnu dostupnost mladoj, ne samo za vreme venčanja, već i u prethodnim mesecima pripreme za sami čin, a u pitanju je kombinacija koja zahteva vremenski i finansijski angažman.

 

Samo zato što vas je neko pitao da mu budete venčana kuma, ne znači da morate pristati na to. Razlog za pristanak trebao bi biti isključivo zato što je u pitanju osoba do koje vam je istinski stalo i zbog koje ste spremni na povećani angažman.

 

2. Ne slušaju mladine želje

 

Ukoliko mlada poželi mirnu i jednostavnu devojačku večer u opuštajućoj atmosferi, pobrinite se da tako i bude. Iako to možda nije ono što biste vi prvenstveno odabrali, poštujte njene želje i ne podređujte ih svojima.

 

Svadbeni običaji u Srbiji: Jedan posebno donosi sreću mladencima!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

3. Troše previše novca

 

Uloga venčane kume košta, a ponekad i više nego što ste spremni izdvojiti. Da biste smanjili i izbacili nepotrebne troškove, postavite racionalnije ciljeve poput iznajmljivanja haljine, a možete i sami osmisliti i izraditi poklon za mladu. Naučite da kažete "ne" stvarima koje ne možete da priuštite, jer kao venčana kuma imate potpuno pravo i na to.

 

4. Zaboravljaju na neophodne sitnice

 

Ne zaboravite da sa sobom ponesete neke od sitnica koje će i vama i mladoj zatrebati tokom večeri. U torbu koju ćete kasnije odložiti na sigurno ubacite maramice, flastere, kozmetiku i sve ostalo što vam se nađe na putu za što ste pomislili da bi moglo zatrebati tokom večeri.

 

5. Preteruju sa žestokim pićima

 

Zaboravite na žestoka pića večer pre venčanja jer nema ništa gore od mamurnog buđenja na jutro kada biste i vi i mlada trebale zablistati. Krvave oči i glavobolja nakon burne noći pratiće vas tokom dana kao podsetnik da niste trebali da preterujete s alkoholom prethodne večeri.

 

6. Misle da kraj venčanja označava i kraj uloge venčane kume

 

Samo zato što je srećni par izmnio zavete i obeležio svečani događaj proslavom dugo u noć, ne znači da je i vaša uloga venčane kume gotova. U danima posle venčanja, mladoj je potrebna pomoć oko raznih poslova, poput razvrstavanja slika s venčanja, otvaranja i spremanja venčanih poklona i ostalih usputnih sitnica koje bi bilo lakše rešiti uz vašu pomoć.

 

7. Ne nose rezervrni par cipela

 

Iako možda nisu najpoželjniji komad garderobe kod venčane kume, ravne cipele svakako će doći kao dobro rešenje kada vas u visokim i neudobnim potpeticama zabole noge. Investirajte u par balerinki na kojem će vam vaša stopala biti zahvalna.

 

Staro narodno verovanje: Znate li šta će vam se desiti ako odbijete kumstvo?

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs