Stari hiljadama godina

Najstarije svetske misterije: Nema objašnjenja za nastanak ovih spomenika! (VIDEO)

Njihova istorijska, kulturna i duhovna uloga je nemerljiva, ali naučnici i dalje ne mogu da odgonetnu kako su nastali ovi dragulji
Zanimljivosti 25.08.2016. - 15:19h Autor: punkufer.hr
Foto: Thinkstock

Neobični spomenici krase zemlju već hiljadama godina, a imaju značajnu istorijsku, kulturnu i duhovnu ulogu. Pogledajte deset najpoznatijih koji su preživeli do današnjih dana.

 

1. Stounhendž, Engleska

 

Ovaj praistorijski spomenik sagrađen je između 3.000. i 2.000. godine pre naše ere, a još uvek se naučnici dvoume oko načina kako su podignuti ti veliki kameni blokovi. Ne zna se ni ko je gradio slične ovakve spomenike po Velikoj Britaniji koji su podignuti u religijske svrhe. Bez sumnje je ipak, da svako ko poseti ovo mesto u Engleskoj oseti "energetsku prisutnost".

 

Neuništivi hram Kailasa: Izgrađen misterioznom tehnologijom, niko mu ništa ne može vekovima! (VIDEO)

 

 

2. Sigirija, Šri Lanka

 

Sigirija je monolitna stena, znana još i kao lavlja stena, na kojoj se nalaze ostaci nekadašnje palate kralja Kašjapa, koja je kasnije pretvorena u budistički spomenik. Visoka je 200 metara, a od 1982. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine. Jedna je od najposećenijih spomenika na Šri Lanki.

 

 

3. Pećine u Meksiku

 

Meksiko skriva brojne duboke pećine u kojima su se održavale razne neobične aktivnosti. Pećine u Čičen Ici i Valjadolidu su izuzetno popularne među turistima zbog svoje natprirodne lepote, a svoju popularnost zahvaljuju i legendama o žrtvovanju životinja i ljudi svojim bogovima.

 

Tunel ljubavi, omiljena destinacija zaljubljenih: Ovaj prolaz krije veliku tajnu! (FOTO, VIDEO)

 

 

4. Piramide, Egipat

 

Piramide u Gizi najpoznatiji su i najveličanstveniji spomenici iz vremena starog Egipta. Smeštene su u pustinji u blizini Kaira, a uživaju veliku popularnost među turistima. Radi se o ukupno tri piramide, a najpopularnija je Keopsova, koja je ujedno najveća i najstarija piramida na svetu. Naučnici i dalje nisu sigurni kako su podignuti ovi veliki spomenici koji privlače hiljade turista iz celog sveta.

 


 

5. Kineski zid, Kina

 

Ovaj niz obrambenih zidova s tornjevima smatra se najvećom građevinom na svetu, te su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija uopšte. Prve zidine izgrađene su još u 7. veku pre Hrista, a vremenom i njihovim nadograđivanjem počele su da se šire legende o misterioznim nestancima graditelja, čija su tela navodno ugrađena u zid.

 

Legenda o Kineskom zidu ledi krv u žilama: Tamna strana mukotrpnog zidanja (FOTO)

 

 

6. Moai, Uskršnja ostrva

 

Velike glave na Uskršnjim ostrvima su tajna koja i danas izaziva maštu brojnih naučnika. Oni ni danas nisu sigurni kako su napravljene monumentalne glave i dopremljene na ovo izolovano ostrvo prepuno netaknute prirode.

 


 

7. Petra, Jordan

 

Grad uklesan u steni pripada svetskoj kulturnoj baštini, a ujedno je i jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća u istoriji. Sagrađen je pre otprilike 2.200 godina, a lokalno stanovništvo je gradu dalo nadimak "Pustinjska ruža".

 

Jeziva tajna holivudskog znaka: Evo zašto mnogi noću ne smeju ni da mu priđu! (FOTO, VIDEO)

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs