Tajna čuvana 3.000 godina

Egipatska kraljica Nefertiti: Ko je ona, i zašto je prokleta? (FOTO)

Ovo je tragična priča o moći, ljubavi, izdaji, stravičnom uroku, a možda čak i ubistvu
Zanimljivosti
20:46h
Egipatska kraljica Nefertiti: Ko je ona, i zašto je prokleta? (FOTO)
Foto: Profimedia

U Dolini kraljeva, u jednoj prašnjavoj grobnici, ležala su 3 tela. Jedna egiptologinja je došla do čudesnog otkrića: prema dr Džoan Flečer, jedna od njih je, ni manje ni više, izgubljena kraljica Nefertiti.

Da bi se to potvrdilo potrebno je krenuti na putovanje od 3000.godina unazad.

Polako nam se otkriva priča boginje na zemlji, tragična priča o moći, ljubavi, izdaji, a možda čak i ubistvu. Egipatska Knjiga mrtvih, govori o stravičnom uroku, ako je mumija osakaćena, bogovi je ne mogu prepoznati.

Ne može otići u zagrobni život, i zarobljena je između sveta mrtvih i živih.

Majka sultanija (71), najlepša Turkinja: Život usamljene, ali moćne žene! (FOTO)

Takva je mumija ležala zaboravljena 3.000.god. u Dolini kraljeva.

Postavlja se pitanje: ko je ona, i zašto je prokleta ?

U peščanim dinama egipatske pustinje 1912. godine, nemački arheolozi su pronašli relikviju, poprsje zaboravljene kraljice. Taj zadivljujući nalaz sada uzor je lepote širom sveta, ali njen život još uvek je zagonetka.

Ime Nefertiti se često prevodi kao „Lepotica je stigla“.

Lice anđela, duša đavola: Ko je bila prava sultanija Hurem?

Na mnoge načine se postavila na pijedestal savršene kraljevske ličnosti, a lepota nije nikako sve što je krasilo tu posebnu ženu. Nefertiti je jedna od najčudesnijih ženskih ličnosti, u istoriji Egipta.

Bilo je mnogo važnih kraljica, ali među svima njima, Nefertiti se zbilja ističe kao neko vrlo poseban. Kažu da niko nije nadmašio Nefertitinu moć.

Odrasla je u haremu, udala se za faraona, rodila šestoro dece, i sprovela revoluciju koja je zauvek promenila Egipat. Sa mužem je izvela narod iz starog glavnog grada i sagradila zapanjujući grad u srcu pustinje. Za neke je bila religijski fanatik, zaverenica, izdajica. Drugi su u njoj videli junakinju koja je podnela najveću žrtvu kako bi spasila svoju zemlju. Bila je kraljica zagonetki, kraljica magije, kraljica ljubavi, kraljica ljubomore, kraljica osvete.

Carstvo je plesalo na granici urušavanja. Kako bi spasila Egipat, Nefertiti je okrenula leđa svemu što je volela, pa čak i svome bogu. Nefertiti je nasledila carstvo u procesu raspadanja i ubrzo je preuzela vođstvo. Prvo zaštićuje sebe, pa svoju dinastiju. Tako da je udala svoju kći Ankesenamonu za posinka Tutankamona.

Događaji nakon toga ostaju nezabeleženi, ali odgovor možda postoji.

Varljiva kraljica: Abortus, plastična operacija i razvod! (FOTO)

Foto: Profimedia

Pretpostavlja se da je Nefertiti napustila Amarnu i zajedno sa sarkofagom Ehnatona, otišla u Tebu odakle je lakše mogla upravljati carstvom, i uvesti red u državu. Nova religija koju je bila započela sa mužem bila je mrtva. Muža je trebalo da pokopa po starim običajima i tim gestom umiri stare neprijatelje, Amonove sveštenike. Možda je i ponovo otvorila hram Karnaka, da bi ponovo postavila Amonove sveštenike. To je bio diplomatski potez sa kojim je stare neprijatelje pretvorila u saveznike.

Fatalna žena kraljica Draga: Tajna čuvana ceo vek! (FOTO)

Tragovi Nefertitine odlučnosti još žive u Karnaku. Kipovi prikazuju Tutankamona i njegovu ženu Ankesenamonu, kao tradicionalne bogove, možda ih je Nefertiti poučila starim načinima i običajima. Ali haos koji su Nefertiti i njen muž doneli, nije bilo lako zaboraviti, ni oprostiti. Verovatno je Nefertiti vladala u Tebi do svoje smrti, otprilike godinu dana kasnije. Može se samo nagađati kako je umrla. Prljavom igrom, ili od ruke Amonovih sveštenika. Možda su je potajno otpisali ljudi kojima je bilo u interesu izbrisati svake tragove Dinastije iz Amarne.

Foto: Profimedia

Ne zna se šta se dogodilo Nefertiti, jer ono što je zapisano jest da se spominje trogodišnja vladavina Ehnatonovog naslednika, ali što se posle dogodilo, poput mnogo toga iz Amarne, ostaje tajna.

„Najverovatnije se radi o ubistvu, jer rana na rebrima je sigurno nastala pre smrti, dok za onu na licu nisam siguran. U svakom slučaju, nijednu ranu nije mogla da preživi“, rekao je profesor Don Brodvel.

Kobna noć 1903. godine: Kako su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga! (FOTO)

Nefertiti je vodila poseban život. Devojčica-nevesta, kraljica, boginja na zemlji, faraonka, jeretik. Revolucionarka koja je pokušala preobraziti Egipat, ali nije uspela, nego je bacila svoju zemlju u vrtlog koji je možda doveo do njene smrti. Amarna je nakon njene smrti rastavljena kamen po kamen. Svi hramovi koje je podigla pretvoreni su u prah.Nefertiti i dalje ostaje velika enigma egipatske prošlosti, jer neko se dobro potrudio da izbriše svaki trag njenog postojanja i vladanja.

Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs