O ovome se ćutalo

Fatalna žena kraljica Draga: Tajna čuvana ceo vek! (FOTO)

Svet i dalje intrigira kobna sudbina dinastije Obrenović, a u skorije vreme otkriveni su i neki novi podaci o misterioznoj kraljici
Lifestyle
20:34h Autor:
Fatalna žena kraljica Draga: Tajna čuvana ceo vek! (FOTO)
Foto: Wikipedia

Istoričar umetnosti Marina Lukić-Cvetić istraživala je život poslednje, kobne, kraljice dinastije Obrenović. Veliku pomoć istražiteljki pružio je Živan Negojević, čija je prababa bila kuma Dragi Mašin.

"Draga je bila supruga inženjera Svetozara Mašina koji je, u to vreme, probijao put kroz Ibarsku klisuru. Tim povodom je kralj Milan Obrenović priredio bal u kraljevačkom hotelu Pariz na kojem je plesao sa prelepom inženjerovom suprugom. Mašin je proveo 15 godina na terenu u južnoj Srbiji, potom je i umro, a Draga postala dvorska dama kraljice Natalije. Bila je veoma lepa i obrazovana: govorila francuski i nemački, svirala na klaviru, pisala poeziju, prevodila", rekla je Marina Lukić za Politiku.

I dok je njen tadašnji suprug, Svetozar Mašin, boravio na terenu, u Draginom društvu često je bio izvesni Mihailo Čebinac. Kad je Draga postala kraljica, Čebinac se hvalio kako je njihovo druženje, tokom njenog braka sa Mašinom, bilo "više od prijateljstva", pa je, po nalogu kraljice, bio išiban i posle čega je zaćutao.

Te davne 1981. princ Čarls bio očajan: Ne mogu da se oženim Dajanom!

Ponešto od kraljičinih tajni sačuvano je u predanjima i u sveščici recepata za kolače koju je Draga poklonila kumovima i u koju su upisivani mnogi događaji.

Darivala je skupim poklonima manastire i crkve sa ciljem da produži dinastiju. Priča se i o tri lažne trudnoće u pokušaju da kralju Aleksandru "podari princa".

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

"Na samom početku 20. veka, bile odnekuda dovedene dve trudnice da kraljici rode sina, ali su obe rodile devojčice. Draga je dala povelik novac kumovima da kopaju pet bunara kako bi došli do vode. Zauzvrat je jedna od kuma trebalo da tajno rodi budućeg princa, ali su, opet, ispale bliznakinje. I da ironija bude potpuna, ni u jednom od pet bunara nije nađena voda" otkrila je Marina Lukić-Cvetić za Politiku.

Princ Čarls više ne oseća krivicu zbog Dajanine smrti: Žali samo zbog jedne stvari!

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Ipak, Draga Mašin, deset godina starija od Aleksandra, sve je činila da je narod zavoli i prihvati kao srpsku kraljicu. Na kumovsku slavu je sedala za trpezu ne tamo gde Njenom veličanstvu pripada, već gde se našlo slobodno mesto. Mnoštvo nepoznatih fotografija je čuvala (neke još čuva) kumovska familija, između ostalih i - sliku gole kraljice! Draga je dovela dvorskog fotografa Jovanovića u kuću svojih kumova i tu mu pozirala bez odeće.

Tužna princeza Grejs Keli: Mrzela svaku sekundu svog kraljevskog venčanja!

Znamo svi kako je fatalna kraljica Draga završila 11. juna (29. maja po julijanskom kalendaru) 1903. godine. Na kraju pomenute sveščice sa receptima, prijatelj Rafailovića, protojerej Savatije Božić je zapisao: "Kraljičina lepota blistaće večno".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs