Varvarski čin

Kobna noć 1903. godine: Kako su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga! (FOTO)

Kraljica Draga bila je jedna od najomraženijih ličnosti u srpskoj istoriji, a kraj njene bajke bio je tragičan
Vip priča
18:50h
Kobna noć 1903. godine: Kako su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga! (FOTO)
Foto: Printscreen/ Nocmuzeja.rs

Manifestacija Noć muzeja obeležena je i u Muzeju Srpskog lekarskog društva, a centralna tema bila je noć kada su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga. Redakcija Stila posetila je izložbu i prenosimo vam sve što je naša kamera zabeležila.

Maj je u srpskoj istoriji poznat kao mesec u kome su se odigrali neki od najvažnijih događaja koji su promenili tok istorije. Dinastija Obrenović je 1903. godine doživela veliko stradanje.

Fatalna žena kraljica Draga: Tajna čuvana ceo vek! (FOTO)

Na izložbi pod nazivom Kobna noć 1903. godine izložena su dva metka od kojih je jedan usmrtio Dragu Mašin, a drugi je pronađen u sobi atentata. Takođe, u Muzeju Srpskog lekarskog društva prikazan je i obdukcioni nalaz tela kralja Aleksandra i kraljice Drage, koji je slučajno pronađen na zidu lekarske sobe za sudsku medicinu u Švedskoj 1991. godine. Niko ne zna kako je izveštaj tu dospeo.Obdukcija se vršila u rezidenciji kraljevskog para, na bilijarskom stolu. Nakon toga su u tajnosti prevezeni na Staro tašmajdansko groblje.

Foto: Stil / Dva metka, jedan koji je usmrtio kraljicu Dragu, a drugi je pronađen u sobi atentata
Foto: Stil / Dva metka, jedan koji je usmrtio kraljicu Dragu, a drugi je pronađen u sobi atentata

O ovom događaju snimljena je i TV serija, ali neki delovi tragične noći još uvek nisu poznati javnosti. Evo zbog čega je došlo do ubistva i šta je pisalo u slučajno pronađenom obdukcionom nalazu:

Apsolutistička vladavina kralja Aleksandra, česti državni udari, a posebno ženidba Dragom Mašin i skandal koji je izazvala njena lažna trudnoća 1900. godine, bili su uzroci rastućeg nezadovoljstva u narodu i vojsci, koje je dovelo do atentata, u istoriji poznatog kao Majski prevrat.

Te davne 1981. princ Čarls bio očajan: Ne mogu da se oženim Dajanom!

U noći između 29. i 30. maja 1903. godine, zaverenici su ušli u dvor, ali nisu odmah mogli da pronađu kralja i kraljicu. Nakon što su pretražili sve prostorije, hteli su da odustanu od svog plana, međutim, ustanovili su da se kraljevski par krije u tajnoj odaji u koju se ulazilo iz spavaće sobe.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Vrata odaje su razvaljena, nakon čega su zaverenici prvo pucali u kraljicu, a zatim u kralja. Potom su izmasakrirali njihova tela sabljama i izbacili ih kroz prozor, u dvorsku baštu. Ovo važi za jedan od najvarvarskijih događaja u evropskoj istoriji.

Princ Čarls više ne oseća krivicu zbog Dajanine smrti: Žali samo zbog jedne stvari!

Iste noći, obdukciju je izvršio dr Eduard Mihel i dr Demosten Nikolajević, koji su bili šokirani onim što su zatekli. Pročitajte šta je zabeleženo kobne noći:

Foto: Stil
Foto: Stil
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs