Da li ste znali?

Ženama je potrebno više sna nego muškarcima: Razlog je jednostavan!

Žene često rade više stvari odjednom i zbog toga im je povećana moždana aktivnost, za razliku od muškaraca. Zato je njihova potreba za snom veća, objašnjava Džim Horn, stručnjak za san
Zanimljivosti
23:48h Autor:
Ženama je potrebno više sna nego muškarcima: Razlog je jednostavan!
Foto: Shutterstock

Ženama treba više sna od muškaraca zbok „kompleksnosti“ njihovog mozga, pokazuju istraživanja. Naučnici su otkrili da ženama treba oko 20 minuta više sna u poređenju sa muškarcima, a razlog zbog kojeg je ovo tako je zato što ženski mozak više radi tokom dana.

Studija je vršena na uzorku od više od 210 sredovečnih muškaraca i žena.

"Jedan od bitnih funkcija sna je taj što se u toku spavanja mozak obnavlja i regeneriše", za Mejl onlajn je rekao Džim Horn stručnjak za san.

"Tokom dubokog sna, korteks – deo mozga odgovoran za misaonu memoriju, jezik itd – se odvaja od čula i ulazi u fazu oporavljanja", Dodaje Horn. On ističe i da se količina sna koja je potrebna mozgu menja u zavisnosti od kompleksnosti i intenziteta moždane aktivnosti tokom dana.

"Što više koristite mozak tokom dana, utoliko on mora više da se oporavlja i posledično, toliko mu treba više sna".

"Žene često rade više stvari odjednom i zbog toga im je povećana moždana aktivnost, za razliku od muškaraca. Zato je njihova potreba za snom veća".

U proseku, ženama treba oko 20 minuta više sna od muškaraca. Međutim, ističe Horn, ljudi koji imaju zahtevnije poslove koji uključuju donošenje odluka i razmišljanje o poslediama, takođe imaju veću potrebu za snom.

Moć podsvesti: 5 stvari koje morate da kažete sebi pred spavanje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs