Nikada ne odustajte od svojih snova

Herojski: Sa 64 godine plivala od Kube do Floride (FOTO, VIDEO)

Dajana Nijad je ušla u istoriju preplivavši 140 kilometara za 53 sata i to bez zaštite od ajkula
Zanimljivosti
20:26h
Herojski: Sa 64 godine plivala od Kube do Floride (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

Američka plivačica Dajana Nijad (Diana Nyad) postala je prva osoba koja je preplivala 140 kilometara opasnu zonu od Kube do Floride i to bez zaštitnog kaveza od ajkula. Amerikanki njene 64 godine nisu predstavljale ni najmanji problem, već je ponosno nakon svoj viteškog poduhvata rekla:

http://www.youtube.com/watch?v=rf4xism3nCE
"Ja sam ozarena ponosom. Nikada ne odustajte", poručila je Dajana, kojoj je masa navijača pritrčavala dok je prilazila obali na Ki Vestu, svojoj krajnjoj lokaciji do koje je stigla nakon što je u subotu krenula iz Havane.

Pristalice su je oduševljeno grlile dok nije otišla u ambulantna kola na ispitivanja, jer joj je maska ozledila usne, koje su joj prilično natekle. Dajana je iz vode izašla ošamućena i izgorela od sunca, a odmah po pristizanju na obalu sačekali su je blicevi sa svih strana.

Nijadovoj je ovo bio peti pokušaj da prepliva Floridski moreuz. Prvi put desio se 1978. godine, kada je bila daleko mlađa, a tokom 2011. i 2012. se tri puta upuštala u ovaj poduhvat. Kod poslednjeg pokušaja je morala da odustane zbog problema sa olujom, brodom koji ju je pratio kao ispomoć, nepovoljnim morskim strujama i meduzama od čijih ujeda je njeno lice skroz bilo naduveno.

Predsednik SAD Barak Obama, drugi zvaničnici kao i slavne ličnosti uputili su joj čestitke preko Tvitera.

Obamin tvit je glasio: "Nikada ne odustaj od svojih snova".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs