Uverite se sami

3 stvari koje su predodređene vašim rođenjem: Na ovo ne možete da utičete!

Dok iz porodične istorije bolesti možemo puno da saznamo o rizicima koje nasleđujemo, ove tri stvari utiču na to kakvo će biti naše zdravlje tokom života, a determinisane su rođenjem
Zanimljivosti
11:12h Autor:
3 stvari koje su predodređene vašim rođenjem: Na ovo ne možete da utičete!
Foto: Profimedia

Hranite se kako treba, vežbate redovno i ne uzrujavate se oko malih stvari? Morali biste onda da budete prilično zdravi, zar ne? Nadamo se. Ali ne smemo da zaboravimo gene, jer oni i te kako određuju kakvo će biti naše zdravlje. Dok iz porodične istorije bolesti možemo puno da saznamo o rizicima koje nasleđujemo, o budućem zdravlju mnogo može da kaže i naša težina na rođenju, redosled kojim smo rođeni i koliko je godina imala naša majka. Donosimo tri stvari koje utiču na to kakvo će biti naše zdravlje tokom života, a uslovljene su rođenjem.

Sudbina zapisana u satu rođenja: Nije svejedno kada ste došli na svet!

1. Ako ste na rođenju bili teži od 4 kilograma ili imali manje od 2,5 kg

Imate veći rizik da vam se pojave problemi sa vidom, sluhom ili kognitivne smetnje kada dosegnete srednju dob, prema britanskoj studiji sprovedenoj na 400.000 ljudi. Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru kažu da kognitivni problemi i problemi sa sluhom mogu da nastanu zbog nedobijanja dovoljno hranjivih materija pre rođenja ili od abnormalnog rasta hormona koji utiču na razvoj neurosenzora.

2. Ako je vaša majka imala više od trideset godina kad vas je rodila

Moguće da ćete imati veći rizik od depresije i teskobe ili stresa u dvadesetima i posle, ako ste žena, prema studiji American Psychology Association. Odrasle žene koje su rodile starije majke pate više od stresa nego one od mlađih majki. Žene koje su rodile majke sa 35 i više godina imale su jače depresije i teskobu. Odnos majka – dete pati zbog razlike 30 plus jer je odnos napetiji i uzrokuje više stresa. Starije majke imaju zdravstvene probleme dok su im deca još mlada, što doprinosi stresu i depresiji kod dece, kažu naučnici. Muškarci su na to imuni. Oni su ređe staratelji bolesnim i ostarelim majkama.

Sudbinsko rođenje: Koje ste dete po redu određuje kakav ćete život imati!

3. Ako ste prvorođeni u porodici

Veća je verovatnoća da ćete imati prekomernu težinu, prema studiji sprovedenoj u Švedskoj na 13.000 parova sestara. Prvorođene sestre su 29 odsto više prekomerno teške i 40 odsto gojaznije nego njihove mlađe sestre. Ni muškarcima koji su prvorođeni nije lakše, trend je isti. Naučnici kažu da to ima veze sa dotokom krvi do placente. Tokom ženine prve trudnoće, uži krvni sudovi možda ne dozvoljavaju mnogm hranjivim materijama da stignu u toj meri kao u kasnijim trudnoćama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs