Rezultati studije

Sa kim si, takav si: Nepristojno ponašanje zarazno poput gripa!

Američki istraživači su raznim testovima otkrili da nisu zarazni samo ekstremni oblici negativnog ponašanja već i oni "bezazleniji", kao što su verbalne neučtivosti, s kojima se svakodnevno susrećemo
Zanimljivosti 02.12.2015. - 10:50h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje pokazuje da je nepristojno ponašanje zarazno u istoj meri kao i grip.

 

Naime, osobe koje su bile izložene takvom ponašanju ili su doživele nepristojnosti, vremenom prestanu da reaguju na tu negativnu društvenu pojavu. I ne samo to, one veoma često i same počnu da se ponašaju loše prema drugima, šireći agresivno raspoloženje na okolinu.

 

Sa približavanjem sezone gripa, mnogi će poželeti da se vakcinišu. Istraživanje Džonasa Solka i Tomasa Frensisa pomoglo je čovečanstvu da ograniči širenje ove neugodne bolesti, a sama vakcina je spasla na desetine hiljade života. Ali, da bi došli do vakcine, naučnici su prethodno morali da identifikuju uzroke gripa i, što je jako važno, da shvate koliko je virus zarazan.

 

Nedostižna ledena kraljica, neosvojiva tvrđava: Šta muškarci stvarno misle o ovakvim ženama!

 


U svom istraživanju, Trevor Foulk, Endru Vulum i Amir Erez sa Univerziteta Floride, sledili su isti princip: pokušali su da otkriju uzroke jedne druge pošasti - nevaspitanja. U nizu studija, Foulk i njegove kolege pokazali su da žrtve nepristojnog ponašanja postaju i same vinovnici istih destruktivnih postupaka.

 

Kako prenosi američki Njuzvik, američki istraživači su raznim testovima otkrili da nisu zarazni samo ekstremni oblici negativnog ponašanja (poput maltretiranja, udaranja) već i oni "bezazleniji", kao što su verbalne neučtivosti, s kojima se svakodnevno susrećemo na poslu, u prevozu, u prodavnici, školi...

 

Oni su ustanovili da ljudi "usklađuju" svoje ponašanje prema ponašanju drugih, te da se zaraza, kao i kod gripa, najčešće širi nezavisno od naše svesti, pa čak i od naše volje.

 

Ljubomorni do srži, proklinju tuđu sreću: 5 osobina čoveka koji vam ne treba u životu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...